Jabłka – zdrowa przekąska i podstawa owocowych skrzynek dostarczanych do biur jako benefit pracowniczy
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka i mamy się czym pochwalić z tej okazji. Polska jest największym producentem jabłek w Europie i należy także w tej branży do ścisłej czołówki na świecie. Jabłko jako owoc ma wiele zalet. Regularne spożywanie jabłek wspomaga trawienie i łagodzi stany zapalne. Nic więc dziwnego, że polskie jabłko to podstawa owocowych skrzynek regularnie dostarczanych dla pracowników w biurach i zakładach pracy, a w czasie pandemii także na home office.
Zgodnie z aktualną Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, opracowaną przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, owoce i warzywa to absolutna podstawa tego, co należy spożywać. Powinny one stanowić co najmniej połowę tego, co zjadamy w ciągu dnia – minimum 400 g, z czego 3/4 tej puli powinny obejmować warzywa, a 1/4 – owoce.
Regularne uwzględnienie w diecie warzyw i owoców jest promowane od lat przez specjalistów ds. żywienia. Produkty bogate w składniki odżywcze, zawierające witaminy i minerały, które mogą być spożywane w nieprzetworzonej formie, dostarczają organizmowi wielu niezbędnych składników do jego prawidłowego funkcjonowania.
Jabłka są warte popularyzowania ich zalet, nie tylko ze względu na fakt, że jesteśmy ich największym producentem w Europie. Ich różnorodność odmian, walory smakowe, ale przede wszystkim wartości odżywcze w postaci źródła m.in.: witaminy C, B1, B2, B3, B5, flawonoidów, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych sprawiają, że powinny być stałym elementem naszego jadłospisu. Biorąc pod uwagę, jak dużo czasu w ciągu dnia poświęcamy na pracę warto, aby jabłka i inne, równie wartościowe owoce oraz warzywa były zawsze dostępne pod ręką.
Coraz częściej, pracodawcy wspierają swoich pracowników w budowaniu zdrowych nawyków w ciągu dnia pracy, oferując owocowe skrzynki dostarczane do biura, ale również – paczki pełne owoców i warzyw zamawiane dla pracowników na home office. W ten sposób, można sięgać po wartościowe pokarmy nawet wtedy, gdy jesteśmy przytłoczeni codziennymi obowiązkami czy zdarza nam się zapomnieć o uzupełnieniu zapasów. Dostępność warzyw i owoców to największy motor do zmian, jeśli mamy je pod ręką, chętniej i łatwiej włączamy je do codziennej diety. – przekonuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny, kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Już od kliku lat dostawy owoców do biura w wielu firmach stały się standardem, podobnie jak prywatna opieka medyczna czy karta sportowa. Jest to uniwersalny i niedrogi benefit, który może wspierać zdrowie wszystkich pracowników. Dostawy owoców do firmy mogą być elastycznie dostosowane do konkretnych potrzeb. Zawartość skrzynki może się różnić w zależności od pory roku i dostępności owoców sezonowych. Są to atuty, które docenia coraz więcej pracodawców. Pandemia zakłóciła rytm funkcjonowania tego benefitu w przestrzeni biurowej, ale także była czynnikiem, który zainicjował nową formę benefitu owocowego, dostarczanego pracownikom na home office.
W Dailyfruits już od 10 lat przekonujemy, aby wnosić zdrową energię do firmy, m.in. w postaci dostępności owoców i warzyw w biurach i zakładach pracy. Jabłka są jednym z najczęściej zamawianych owoców przez pracodawców, chociaż wachlarz dostępnych produktów w naszej ofercie jest bardzo szeroki. Wpływa na to przyjazna cena, ich długa świeżość, ale także walory smakowe i preferencje pracowników. Obecnie dostarczamy ponad 200 ton jabłek miesięcznie do firm z całej Polski. Co pokazuje, że pracownicy chętnie korzystają z benefitu owocowego.- mówi Jacek Kwiecień CEO z firmy Dailyfruits.
Benefit owocowy w postaci skrzynek jabłek i innych owoców dostępny w miejscu wykonywania pracy, to jeden ze sposobów na regularne wsparcie odporności i edukację żywieniową pracowników. Wracając do biur pracownicy będą się spodziewać tych rozwiązań, z których mogli korzystać przed pandemią, a owoce i warzywa były jednym z nich.