sport zainteresowania/hobby

Znaczek z okazji Igrzysk Paraolimpijskich

15.07.2021 | Poczta Polska

W czwartek, 15 lipca br., Poczta Polska wprowadza do obiegu znaczek pocztowy emisji „XVI Letnie Igrzyska Paraolimpijskie Tokio 2020”. Walor, w nakładzie 144 tysięcy sztuk, trafi do placówek pocztowych w całym kraju.

Uroczysta odsłona znaczka miała miejsce w dniu emisji, tj. 15 lipca, w Centralnym Ośrodku Sportowym Torwar. Walor został zaprezentowany w trakcie konferencji przebiegającej m.in. z udziałem Łukasza Szeligi – prezesa Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego, Piotra Glińskiego - wicepremiera, ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu oraz Krzysztofa Falkowskiego – wiceprezesa zarządu Poczty Polskiej.

Autor projektu, Jan Konarzewski, przedstawił na znaczku stylizowaną sylwetkę zawodniczki uprawiającej tenis stołowy, inspirowaną postacią Natalii Partyki. Oprócz znaczka Poczta Polska wydała kopertę FDC (pierwszego dnia obiegu), na której przedstawiono charakterystyczne dla tradycyjnej sztuki Japonii origami (żuraw).

– Igrzyska Paraolimpijskie to nie tylko prestiżowe wydarzenie na najwyższym poziomie, ale także wyjątkowe święto sportu dla osób z niepełnosprawnościami. Po raz kolejny Poczta Polska, we współpracy z Polskim Komitetem Paraolimpijskim, przygotowała wyjątkowe wydawnictwa filatelistyczne promujące tę piękną ideę. Niezależnie od liczby zdobytych medali i ich koloru, jesteśmy dumni z polskich sportowców, którzy reprezentują nasz kraj – mówi Wiesław Włodek, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.

Ceremonia otwarcia Igrzysk Paraolimpijskich w Tokio odbędzie się  24 sierpnia. Po raz pierwszy o medale powalczą sportowcy z niepełnosprawnościami uprawiający taekwondo oraz badmintona.

– Jako zapaleni fani polskiej reprezentacji, z niecierpliwością czekamy na otwarcie XVI Letnich Igrzysk Paraolimpiady Tokio 2020. Poczta Polska z dumą włączy się w promocję tego szczególnego wydarzenia, honorując wielkie, sportowe talenty, ale także niezłomność zawodników i ich godny naśladowania upór w dążeniu do wyznaczonego celu. Trzymamy kciuki za naszą reprezentację! Liczymy na wielkie emocje  w trakcie igrzysk – mówi Krzysztof Falkowski, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.

Igrzyska Paraolimpijskie to największe święto sportowców z niepełnosprawnością oraz miłośników ich talentu i hartu ducha.

–  Znaczek, który teraz jest emitowany, to już trzeci z rzędu nawiązujący do igrzysk paraolimpijskich. Pierwszy pojawił się po igrzyskach w Rio de Janeiro, drugi tuż przed igrzyskami paraolimpijskimi w Pjongczangu. Każdy z nich to swoiste dzieła sztuki, które docierają do ogromnej liczby odbiorów. Jako prezes Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego, ale także jako były filatelista bardzo się cieszę, że polski ruch paraolimpijski jest promowany także w tej przestrzeni, według mnie bardzo ciekawej sztuki użytkowej. Dzięki Poczcie Polskiej możemy na szeroką skalę promować bardzo ważny przekaz związany ze sportem paraolimpijskim. Zwracając uwagę na sport paraolimpijski pokazujemy że, po pierwsze, „niemożliwe nie istnieje” – czyli hasło Międzynarodowego Komitetu Paraolimpijskiego, a po drugie mamy nadzieję, że dzięki tym działaniom nasza akcja i towarzyszący jej hasztag #KibicujemyParaolimpijczykom wzbogaci się o kolejnych kibiców sportu paraolimpijskiego. Bardzo dziękuję Poczcie Polskiej za to niezwykłe zaangażowanie, to jest trzeci znaczek, jestem pewien, że będą kolejne – mówi Łukasz Szeliga, prezes Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego.

MKOl oraz władze Japonii przełożyły Igrzyska Paraolimpijskie z 2020, na 2021 rok (zachowując pierwotną nazwę imprezy). Powodem takiej decyzji była pandemia koronawirusa.

Nasz kraj na tegorocznej Paraolimpiadzie reprezentować będzie 89 zawodników w 12 dyscyplinach.

Trzymamy kciuki za biało-czerwonych!

O znaczku:

autor projektu znaczka: Jan Konarzewski
liczba znaczków: 1
wartość: 4 zł
nakład: 144 000 szt.
technika druku: offset
format znaczka: 43 x 31,25 mm
papier: fluorescencyjny
arkusz sprzedażny: 9 znaczków
data wprowadzenia do obiegu: 15 lipca 2021 r.

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28

Daniel Witowski
rzecznik prasowy, Poczta Polska S.A.

rzecznik@poczta-polska.pl

tel: 22 656 54 28