sport

Energa z Grupy ORLEN sponsorem oficjalnym 78. Tour de Pologne UCI World Tour

05.07.2021 | Grupa ENERGA

Największa cykliczna impreza sportowa w Polsce, a zarazem najważniejszy wyścig kolarski w Europie Środkowo-Wschodniej już po raz drugi będzie sponsorowany przez Energę z Grupy ORLEN.

– Kolejny raz z dumą mogę ogłosić, że w gronie naszych partnerów znalazła się Energa z Grupy ORLEN – mówi Czesław Lang, dyrektor generalny 78. Tour de Pologne UCI World Tour.

Na starcie wyścigu pojawią się najlepsze grupy świata, które są stałymi uczestnikami imprez rangi World Tour. Zaproszenia od organizatora otrzymało też kilka innych drużyn, m.in. reprezentacja Polski. Wszystkie stają na starcie z chęcią zwycięstwa w jednej z klasyfikacji. W tym roku partnerem klasyfikacji drużynowej będzie ponownie Energa z Grupy ORLEN, która już przed rokiem pojawiła się w rodzinie Tour de Pologne.

Energa z Grupy Orlen dołącza do Tour de Pologne już po raz drugi. Jesteśmy dumni, że znowu mamy możliwość wsparcia naszych zawodników jako sponsor oficjalny wyścigu oraz klasyfikacji drużynowej. Umiejętności i determinacja, a także wytrzymałość kolarzy robią wrażenie. Chcemy dołożyć wszelkich starań w promowaniu ich talentów – mówi Adrianna Sikorska, wiceprezes Energi SA ds. komunikacji.

Kolarstwo to sport wyjątkowo silnie drużynowy i warto o tym mówić, bo nie wszyscy sobie zdają z tego sprawę. Na mecie widać zwycięzcę, ale nigdy nie jest tak, że triumfator dałby radę pokonać cały wyścig, czy choćby etap, samotnie. Role w każdej ekipie są podzielone, a duch drużyny jest bardzo ważny. Klasyfikacja drużynowa jest niezmiernie istotna. Sam pamiętam z czasów, gdy się ścigałem, że zawsze uważnie ją śledziliśmy i chcieliśmy być jak najwyżej, bo to świadczy o sile zespołu – mówi Czesław Lang.

78. Tour de Pologne UCI World Tour rozpocznie się w tym roku 9 sierpnia w Lublinie i potrwa do 15 sierpnia. Wielki finał odbędzie się w Krakowie.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Energi z Grupy ORLEN znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Kapitałowa ORLEN, do której należy Energa, jest największą firmą w Europie Środkowo-Wschodniej, notowaną w prestiżowych, światowych zestawieniach Fortune Global 500, czy Platts TOP250. Prowadzi działalność na 6 rynkach macierzystych – w Polsce, Czechach, Niemczech, na Litwie, Słowacji i w Kanadzie. Koncern dysponuje nowoczesnymi, zintegrowanymi aktywami zdolnymi do przerobu ponad 35 mln ton różnych gatunków ropy rocznie, a sprzedaż detaliczną prowadzi z wykorzystaniem największej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej sieci ponad 2800 stacji paliw. Oferta Grupy ORLEN to ponad 50 najwyższej jakości produktów petrochemicznych i rafineryjnych. Nasze produkty docierają na 6 kontynentów do ponad 110 krajów.

PKN ORLEN jest również liczącym się graczem na rynku energii w Polsce, dysponującym mocami na poziomie 3,3 GWe, z czego 1,38 GWe zainstalowane jest w aktywach wytwórczych Energi. W obszarze wydobycia Koncern dysponuje własną bazą zasobów ropy i gazu (2P), które na koniec 2019 roku wyniosły 197,3 mln boe. PKN ORLEN jest wiodącym podmiotem, który zrealizuje proces tworzenia jednej firmy o zdywersyfikowanych przychodach i silnej pozycji na rynku europejskim. W kwietniu 2020 roku przejął Grupę Energa, w lipcu br. otrzymał od Komisji Europejskiej warunkową zgodę na przejęcie Grupy LOTOS oraz zainicjował proces przejęcia kapitałowego PGNiG.

39 proc. mocy zainstalowanej w aktywach wytwórczych Energi pochodzi z OZE. Wpisuje się to w strategię energetyczną Grupy ORLEN, ukierunkowaną ściśle na nisko- i zeroemisyjne źródła energii. Silnym i stabilnym sektorem działalności Energi jest też dystrybucja. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 191 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju. W I półroczu 2020 roku Energa dostarczyła do odbiorców 10,7 TWh energii elektrycznej.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl