sport styl życia zdrowie energetyka

Enea po raz czwarty sponsorem Poland Business Run. Ostatni dzwonek na zapisy

29.05.2021 | Enea

Już 5 września dziesiąta edycja sztafety Poland Business Run. Charytatywny bieg od 2018 r. wspiera Enea, zachęcając do zdrowego trybu życia swoich pracowników, którzy wspólnie we wszystkich dotychczasowych edycjach przebiegli blisko 2,4 tys. km. Enei i Fundacji Poland Business Run przyświeca wspólny cel – wspieranie osób z niepełnosprawnościami narządów ruchu. Organizatorzy czekają na zgłoszenia drużyn w jubileuszowej edycji biegu tylko do 31 maja.

Tegoroczny bieg, podobnie jak w poprzedniej edycji, odbędzie się w formule wirtualnej. Zamiast wytyczonych tras i imprez w największych miastach Polski, indywidualne starty – każdy z zawodników będzie mógł ponownie wytyczyć swoją czterokilometrową trasę. Zaplanowano również streaming live, podczas którego organizatorzy będą na bieżąco relacjonować wyniki.

Dzięki zaangażowaniu biegaczy, którzy jednoczą się w myśl hasła „Pobiegniesz - pomożesz”, Fundacja Poland Business Run pomoże kolejnym osobom z niepełnosprawnościami narządów ruchu. Nie byłoby to możliwe m.in. bez zaangażowania pracowników Grupy Enea. Od pierwszej edycji organizują się w sztafety i startują w tym charytatywnym biegu. Enea jest co roku jedną z największych firmowych reprezentacji.

– Od wielu lat angażujemy się w promowanie sportu i aktywności fizycznej. Jako firma społecznie odpowiedzialna zachęcamy naszych pracowników do działania pro bono, choćby w najprostszy sposób. Cieszymy się, że startując w Poland Business Run, dają dobry przykład osobom ze swojego otoczenia, jednocześnie pomagając potrzebującym. Tak właśnie rozumiemy odpowiedzialność, która jest dla Grupy Enea jedną z fundamentalnych wartości – powiedziała Anna Lutek, dyrektor Departamentu Public Relations i Komunikacji w Enei.

Łącząc sportową aktywność z pomaganiem, wielu pracowników przygotowuje się do Poland Business Run, a także do innych zawodów, uczestnicząc w Enea Teamie, specjalnym programie szkoleniowym prowadzonym przez profesjonalnych trenerów. Chętni pracownicy Grupy z całego kraju przygotowują się do startu w zawodach sportowych, a przede wszystkim dbają o regularną aktywność fizyczną. Enea Team, grupa sportowców-pracowników liczy według stanu na połowę 2021 roku blisko 354 osoby. Wielu z nich wystartuje również w kolejnej edycji Poland Business Run.

– Zaangażowanie naszych pracowników w regularne treningi jest godne podziwu. Coraz więcej osób decyduje się na sportową aktywność, chociażby w zawodach na krótkich dystansach, takich jak 4-kilometrowa trasa sponsorowanych przez Eneę zawodów Poland Business Run – dodaje Anna Lutek. Enea już czwarty rok z rzędu jest sponsorem tej imprezy biegowej. Wspiera ją od 2018 r. jako sponsor główny, a od ubiegłorocznej edycji – jako sponsor strategiczny.

Historia Poland Business Run sięga 2012 roku, kiedy w Krakowie zorganizowano pierwszą charytatywną sztafetę. Liczba miast biorących udział w biegu z roku na rok rosła – w 2019 roku biegacze startowali już w 9 miastach. Także liczba biegaczy rosła – z tysiąca uczestników w dwa lata urosła do 12 tys., by w 2019 roku zgromadzić rekordowe ponad 27 tys. osób. W całej swojej historii sztafeta wsparła aż 599 osób z niepełnosprawnościami.

– Zaczęło się od jednej beneficjentki, ale z roku na rok liczba osób, którym mogliśmy pomóc, systematycznie rosła. Po cichu marzy nam się na dziesiąte urodziny stu beneficjentów tej edycji – powiedziała Agnieszka Pleti, prezes Fundacji Poland Business Run. – Czy to się uda? Czas pokaże, bo zależy to między innymi od funduszy, które uda się zebrać. Wierzymy jednak, że i firmy wystawiające drużyny, i biegacze nie zawiodą, dzięki czemu pomożemy jak największej liczbie beneficjentów – dodaje prezes Fundacji Poland Business Run.

Rejestracja na 10. Poland Business Run trwa do 31 maja. By wziąć udział w sztafecie, trzeba zarejestrować się lub zalogować na swoje konto, uzupełnić dane do faktury oraz zgłosić drużynę, podając dane przynajmniej jednego biegacza (imię, nazwisko, e-mail, data urodzenia). Informacje o pozostałych zawodnikach należy uzupełnić w ciągu 14 dni. Więcej szczegółów na temat tegorocznej edycji znajduje się na stronie: https://polandbusinessrun.pl/pl/info.

Biuro Prasowe Grupy Enea

lukasz.czaplinski@enea.pl