ekonomia/biznes/finanse energetyka

Grupa TAURON: 6,4 mld zł przychodów i 1,7 mld zł EBITDA w pierwszym kwartale 2021 r.

• Przychody ze sprzedaży: wzrost o 18 proc. do 6,4 mld zł
  • EBITDA: wzrost o 81 proc. do 1,7 mld zł. Marża EBITDA: 26,9 proc.
  • Zdarzenia jednorazowe: +363 mln zł
  • Capex: 639 mln zł. Najwyższe nakłady w segmencie: Dystrybucja (457 mln zł)
  • Wskaźnik dług netto[1]/EBITDA na poziomie 1,96x

(wszystkie dane skonsolidowane za I kwartał 2021 r.)

Na wyniki finansowe osiągnięte przez Grupę TAURON w I kwartale pozytywnie wpłynęły zdarzenia jednorazowe, które nie powtórzą się w następnych kwartałach. W kolejnych okresach spodziewamy się dynamicznego wzrostu kosztów związanych z emisją CO2 i rosnącej presji na wyniki finansowe źródeł węglowych, co jest pochodną wzrostu notowań uprawnień do emisji CO2 do ponad 50 euro za tonę – mówi Paweł Strączyński, prezes zarządu TAURON Polska Energia. – W obliczu coraz bardziej restrykcyjnej polityki klimatycznej Unii Europejskiej niezbędnym rozwiązaniem dla zapewnienia dalszego istnienia grup energetycznych w Polsce, w tym TAURONA, jest jak najszybsze wydzielenie aktywów węglowych i skupienie ich w podmiocie będącym własnością Skarbu Państwa, który zapewni bezpieczeństwo energetyczne Polski. Wydzielenie aktywów opartych na węglu z Grupy TAURON odblokuje potencjał inwestycyjny i rozwojowy Grupy poprzez przywrócenie możliwości zaciągania długu na transformację w kierunku zero- i niskoemisyjnych źródeł wytwórczych – dodaje prezes Paweł Strączyński.

Odnosząc się do wyników poszczególnych segmentów wyraźnie widać, że fundamentem stabilności Grupy TAURON są segmenty Dystrybucja i Sprzedaż. Wyniki segmentu Wytwarzanie były o ponad 600 mln zł wyższe w ujęciu rocznym, przy czym w samym I kwartale bieżącego roku 360 mln zł pochodziło z transakcji jednorazowej polegającej na restrukturyzacji portfela CO2, a około 170 mln zł – z rynku mocy. Z kolei segment Wydobycie – podobnie jak w ciągu ostatnich pięciu lat – wygenerował stratę na poziomie EBITDA – komentuje prezes Paweł Strączyński.

Dane operacyjne

Kluczowe dane operacyjne

J.m.

I kwartał
2021 r.

I kwartał
2020 r.

Zmiana
(proc.)

Dystrybucja energii elektrycznej

4

Liczba klientów – Dystrybucja

tys.

1

Wytwarzanie energii elektrycznej (produkcja brutto Grupy), w tym:

31

Wytwarzanie energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych

(16)

Produkcja z biomasy

27

Produkcja elektrowni wodnych i wiatrowych

(26)

Wytwarzanie ciepła

PJ

4

Sprzedaż energii elektrycznej

2

Produkcja węgla handlowego

mln ton

21

Sprzedaż węgla handlowego

mln ton

39

W I kwartale 2021 r. Grupa TAURON dostarczyła łącznie 13,79 TWh energii elektrycznej, tj. o 4 proc. więcej niż rok wcześniej (13,25 TWh). Segment Dystrybucja świadczył usługi dystrybucyjne na rzecz 5,7 mln odbiorców, a liczba klientów wzrosła o 53 tys. w porównaniu z poprzednim rokiem.

W omawianym okresie Grupa TAURON wyprodukowała 4,2 TWh energii elektrycznej, tj. o 31 proc. więcej w stosunku do poprzedniego roku (3,2 TWh), co wynika głównie z pracy bloku 910 MW w Jaworznie oddanego do eksploatacji w listopadzie 2020 r. Produkcja energii elektrycznej w segmencie OZE wyniosła 0,34 TWh, tj. o 26 proc. mniej niż w analogicznym kwartale 2020 r. (0,46 TWh), co wynikało z mniej korzystnych warunków wietrznych w porównaniu z rokiem ubiegłym.

Produkcja ciepła w ujęciu rocznym wzrosła do poziomu 5,15 PJ, tj. o 4 proc.

Produkcja węgla handlowego w I kwartale 2021 r. wyniosła 1,43 mln ton (+21 proc. r/r). Lepszy wynik jest wypadkową wyższej produkcji węgla dzięki korzystniejszemu układowi frontów ścianowych w ZG Sobieski i ZG Janina. W I kwartale 2021 r. 48 proc. dostaw węgla do produkcji energii elektrycznej i ciepła zostało zaspokojone węglem z zakładów górniczych TAURON Wydobycie. Pozostała część zapotrzebowania została pokryta ze źródeł zewnętrznych.

Wyniki finansowe

13,2 proc.

3,0 proc.

10,2 p.p.

Zysk netto przypisany akcjonariuszom jednostki dominującej

839

162

418

Grupa TAURON osiągnęła w I kwartale 2021 r. przychody w wysokości 6,4 mln zł, tj. o 18 proc. więcej w porównaniu z analogicznym okresem 2020 r. Było to konsekwencją wyższego wolumenu sprzedaży energii elektrycznej, restrukturyzacji portfela uprawnień do emisji CO2 (+363 mln zł) oraz przychodów z rynku mocy (+170 mln zł), przy braku wpływów od 2021 r. z tytułu Operacyjnej Rezerwy Mocy i Interwencyjnej Rezerwy Zimnej (76 mln zł przychodów w I kwartale 2020 r.)

W I kwartale 2021 r. raportowana EBITDA Grupy TAURON wyniosła ponad 1,7 mld zł, natomiast wyłączając czynniki, o których mowa powyżej, jej poziom wynosi 1,2 mld zł. Największy udział w łącznej EBITDA Grupy TAURON miały segmenty: Dystrybucja (43 proc.) i Wytwarzanie (40 proc.).

W I kwartale 2021 r. marża EBITDA wyniosła 26,9 proc. i była wyższa o 9,4 p.p. od wypracowanej w analogicznym okresie 2020 r, zaś marża netto wyniosła 13,2 proc. i była wyższa o 10,2 p.p.

Inwestycje

W I kwartale 2021 r. nakłady inwestycyjne Grupy TAURON wyniosły  639 mln zł i były niższe o 32 proc. od poniesionych w analogicznym okresie 2020 r., kiedy wyniosły 940 mln zł (bez inwestycji kapitałowych). Wynika to przede wszystkim ze spadku nakładów w segmencie Wytwarzanie, co było związane z zakończeniem w IV kwartale ub. roku budowy bloku 910 MW w Jaworznie. Największe środki zostały poniesione w segmencie Dystrybucja (457 mln zł) i były przeznaczone m.in. na budowę nowych przyłączy (231 mln zł) oraz na modernizację i odtworzenie sieci dystrybucyjnej (192 mln zł).

Zadłużenie i finansowanie

Grupa TAURON zarządza płynnością finansową wykorzystując centralny model finansowania oraz centralną politykę zarządzania ryzykiem finansowym. Wskaźnik dług netto/EBITDA był niższy od raportowanego w I kwartale 2020 r. i wyniósł 1,96x.

- Poziom wskaźnika zadłużenia na koniec I kwartału br. jest zniekształcony, ponieważ w kalkulacji wskaźnika uwzględniona jest EBITDA za ostatnie 12 miesięcy, w której ujęte są zdarzenia jednorazowe o łącznej wartości niemal 900 mln zł. W kolejnych kwartałach spodziewamy się wzrostu tego wskaźnika – podsumowuje prezes Paweł Strączyński.

[1] Bez zadłużenia wynikającego z wyemitowanych obligacji podporządkowanych w wysokości ok. 2 mld zł

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii i ciepła. Grupa TAURON obejmuje swoim działaniem 18 proc. powierzchni kraju i jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem, drugim sprzedawcą i trzecim wytwórcą energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 r. akcje TAURON Polska Energia S.A. notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych – WIG-ESG.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch