ekonomia/biznes/finanse

Newsletter BIK o rynku pożyczkowym (dane luty 2021 r.)

24.03.2021 | Grupa BIK

W lutym 2021 r., w porównaniu do lutego 2020 r., w ujęciu wartościowym firmy pożyczkowe współpracujące z BIK udzieliły pożyczek na kwotę niższą o (-11,0%), a w ujęciu liczbowym o (-14,1%) mniej.
Łączna sprzedaż firm pożyczkowych wyniosła w lutym 2021 r. 471 mln zł w ujęciu wartościowym. Średnia wartość udzielonej pożyczki pozabankowej wyniosła 2 254 zł i była nieznacznie niższa (-0,2%) od średniej wartości pożyczki udzielonej w lutym ub. r.

Firmy pożyczkowe przyznały w lutym 2021 r. 37,3% wartości nowo udzielonych pożyczek na kwoty powyżej 5 tys. zł, które w ujęciu liczbowym stanowiły jednak tylko 9,9% sprzedaży. W ujęciu liczbowym dominowały pożyczki do kwoty 1 tys. zł, które stanowiły 40,7% liczby udzielonego finansowania. W ujęciu wartościowym pożyczki na kwoty poniżej 1 tys. zł miały 10,8% udział w sprzedaży.

We wszystkich przedziałach kwotowych udzielonych pożyczek odnotowano ujemne dynamiki zarówno w ujęciu liczbowym, jak i wartościowym.
Najwyższą ujemną dynamikę w ujęciu liczbowym oraz wartościowym w lutym 2021 r. w porównaniu do lutego 2020 r. odnotowały pożyczki z przedziału kwotowego 2-3 tys. zł – odpowiednio: (-24,2%) oraz (-23,3%). Natomiast najniższą ujemną dynamikę w ujęciu liczbowym oraz wartościowym odnotowały pożyczki z przedziału kwotowego do 1 tys. zł odpowiednio: (-14,5%) oraz (-8,5%).

Menedżer ds. Relacji z mediami, Biuro Informacji Kredytowej

aleksandra.stankiewicz-billewicz@bik.pl

Biuro Informacji Kredytowej S.A. – jedyne biuro kredytowe w Polsce, które poprzez internetowy portal www.bik.pl umożliwia klientom indywidualnym monitorowanie własnej historii kredytowej, a dzięki Alertom BIK ostrzega przed każdą próbą wyłudzenia kredytu.

BIK gromadzi i udostępnia dane o historii kredytowej klientów indywidualnych i przedsiębiorców z całego rynku kredytowego, oraz dane z obszaru pożyczek pozabankowych. Baza BIK zawiera informacje o 147 mln rachunków należących do 25 mln klientów indywidualnych oraz 1,4 mln firm, w tym o 845 tys. mikroprzedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą. BIK posiada najwyższe kompetencje w zakresie analizy danych i nowoczesnych technologii. Wspiera bezpieczeństwo instytucji finansowych i ich klientów, udostępniając bezpieczny system wymiany informacji kredytowych i gospodarczych oraz nowatorskie rozwiązania antyfraudowe. Łączy cechy nowoczesnej firmy technologicznej z atrybutami instytucji zaufania publicznego. Od kilkunastu lat BIK jest aktywnym członkiem międzynarodowego Stowarzyszenia ACCIS (Association of Consumer Credit Information Suppliers), zrzeszającego największą grupę rejestrów kredytowych na świecie.

Menedżer ds. Relacji z mediami, Biuro Informacji Kredytowej

aleksandra.stankiewicz-billewicz@bik.pl