Budowanie odporności pracowników i organizacji - recepta na przetrwanie koronakryzysu
Okres pandemii i pracy zdalnej spowodował nie tylko pogorszenie się samopoczucia pracowników, ale również obniżenie efektywności w pracy. Gorsza koncentracja i kondycja psychiczna pracowników wynika nie tylko ze zmęczenia samą formą pracy zdalnej, ale także z niewłaściwej profilaktyki i popełnianych przez nich błędów żywieniowych. Pandemia pokazała, że pracodawcy zaczynają dostrzegać potrzebę inwestowania w poprawę zdrowia pracowników jako jeden z ważniejszych aspektów funkcjonowania firmy.
Pracodawcy, którzy potrafią dopasować się do zmieniających się warunków i potrzeb swoich pracowników, wiedzą że obecnie zadbanie o ich odporność i energię do pracy to kluczowe zadania. Większość osób nie zdaje sobie sprawy, że skuteczniejszymi sposobami zadbania o swój organizm zamiast suplementów jest po postu prawidłowe odżywianie, a największym sprzymierzeńcem układu odpornościowego jest jego dobre traktowanie.
Układ odpornościowy buduje i wzmacnia szereg różnorodnych składników odżywczych, których większość może zostać dostarczona do organizmu za pomocą różnorodnej diety. Żywność, którą codziennie spożywamy, powinna dostarczać odpowiednią ilość energii, składników mineralnych i witamin oraz jak największą ilość związków bioaktywnych, w tym antyoksydantów. Regularne jedzenie, bogactwo warzyw i owoców na talerzu, pamiętanie o pełnoziarnistych zbożach, dobrej jakości białkach, ziołach i odpowiedne nawodnienie zapewni nam prawidłowe działanie całego organizmu, w tym układu immunologicznego i nerwowego. Mamy zatem szansę na zwiększenie ochrony przed zarazkami oraz poprawę codziennego samopoczucia i produktywności w pracy.
Jak pokazują wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” firmy Dailyfruits mimo, że aż 62% respondentów jest przekonanych, że zdrowo się odżywia, to w rzeczywistości dieta większości z nich jest uboga pod kątem odżywczym. Pracownicy nie mają wykształconych prawidłowych nawyków żywieniowych. Analiza rzeczywistej jakości diety przeprowadzona na potrzeby badania ujawniła, ze ponad ¾ osób uważających, że zdrowo się odżywiają w rzeczywistości nie je dostatecznej ilości zdrowych produktów. Dieta uboga w poszczególne składniki odżywcze z czasem może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności oraz wystąpienia wielu chorób.
Aż 46% Polaków zaczyna nieefektywnie dzień pracy z powodu zbyt późnego jedzenia śniadań. Co drugi polski pracownik przyznaje, że nie zjada codziennie owoców, a 40% warzyw. 86% zapytanych Polaków pracując podjada między posiłkami. 50% pracujących Polaków nie wypija dostatecznej ilości wody w ciągu dnia. 37% pracujących Polaków spożywa zazwyczaj słodycze po lunchu. Zdaniem 58% osób głód wpływa na ich efektywność w pracy, a ponad 44% osób kończy pracę będąc głodnymi. To tylko niektóre z niezbyt optymistycznych wniosków płynących z badania firmy Dailyfruits.
Złe nawyki żywieniowe, zwiększona w trakcie pandemii ekspozycja na stres, przekładają się na spadek odporności, zmęczenie a w konsekwencji również obniżenie efektywności pracy i działalności firmy. Dlatego coraz więcej pracodawców zauważa potrzebę zadbania o zdrowie swoich pracowników i zaczyna oferować benefity na home office. Mają one nie tylko pokazać, że zdrowie jest ważnym aspektem również pracy, ale także zbudować więź pomiędzy firmą a pracownikami w tak trudnych czasach pracy zdalnej. Przykładem takich działań może być wysyłka pracownikom paczek ze zdrowymi produktami lub realizowana zamiana owocowych czwartków w biurze na cykliczne owocowe dostawy na home office.
Od początku pandemii wysłaliśmy już na zlecenie pracodawców dziesiątki tysięcy paczek ze zdrowymi produktami dla pracowników na home office. Nigdy jeszcze odporność fizyczna pracowników nie miała tak dużego znaczenia dla pracodawców. Widzimy, że obecnie w czasie trwającej pandemii niezwykle ważne dla firm jest właściwe zadbanie o swoich pracowników. - mówi Jacek Kwiecień CEO z firmy Dailyfruits.
Pracodawcy coraz częściej również decydują się na organizację dla pracowników grupowych lub indywidualnych spotkań online z dietetykami, którzy poruszają kwestie związane z budowaniem nawyków czy żywieniowym wsparciem odporności oraz pomagają pracownikom osiągać indywidualne cele.
Na budowanie odporności pracowników najlepiej działają kompleksowe kroki, które pokazują jak teorię przekuć w praktykę. Wprowadzając program prozdrowotny w firmie, warto skupić się na edukacji pracowników, uświadamiać jak odżywianie może wpłynąć na poprawę ich stanu zdrowia i samopoczucia. Pracodawca może być inicjatorem zmiany dając pracownikom pole do pracy nad kluczowymi dla zdrowia elementami.