handel transport

Wzrost popytu online na towary podczas Black Friday i przed Bożym Narodzeniem

01.12.2020 | C.H. Robinson

1 grudnia 2020 r. – Warszawa, Polska – Wzrost popytu online na towary podczas Black Friday i przed Bożym Narodzeniem wystawia łańcuchy dostaw na próbę granic ich możliwości.

Arkadiusz Glinka, Dyrektor ds. Zarządzania produktem w C.H. Robinson Europe komentuje:

Pandemia zmieniła sposób, w jaki robimy zakupy - nie ma co do tego wątpliwości. Według wielu raportów, w tym roku, z powodu znanych wszystkim nietypowych okoliczności spowodowanych przez koronawirusa zmieniły się nasze nawyki zakupowe. Ludzie chcąc ograniczyć ryzyko zachorowania decydują się pozostać w domu zamiast pójść na zakupy do lokalnego centrum handlowego. W związku z tym przewiduje się, że w tym roku zostanie osiągnięty szczyt sprzedaży online . Internet staje się w coraz większym stopniu najwygodniejszym sposobem robienia zakupów podczas pandemii, a przy częściowych blokadach i ograniczeniach w całym kraju, a także zwiększonym popycie na towary o tej porze roku, łańcuchy dostaw znajdą się pod niespotykaną wcześniej presją. Należy pamiętać, że takie szybkie i ponadprzeciętnie duże zakupy w ostatniej chwili mogą stanowić prawdziwy problem dla dostawców, producentów i sprzedawców detalicznych. Muszą być przygotowani na ten ogromny wzrost popytu zakupów online i na to, aby potencjalnie skoncentrować operacje w krótkim czasie. Ten okres świąteczny będzie jak żaden inny. Będzie to rok, w którym nie będziemy rozmawiać tylko o gwałtownym wzroście zakupów sztucznych choinek w Internecie, ale także o dojrzewaniu sztucznej inteligencji w łańcuchu dostaw. Nigdy wcześniej specjaliści ds. łańcucha dostaw nie potrzebowali natychmiastowego wglądu w dane tak bardzo, aby dowiedzieć się co się dzieje i jaki to będzie miało wpływ na ich zdolność do dostarczania towarów na czas w związku z Black Friday czy przed Bożym Narodzeniem. Koronawirus zaburzył dotychczasowe myślenie o łańcuchu dostaw i sztucznej inteligencji. Wraz z technologiami cyfrowymi, takimi jak analityka predykcyjna i Internet rzeczy, uświadomił, że takie rozwiązania są obecnie nie tylko miłym dodatkiem, lecz koniecznością i powinny znaleźć się na liście zakupów wszystkich dyrektorów łańcucha dostaw. Pandemia nauczyła firmy przewidywać nieprzewidywalne, a to wymaga nowych poziomów widoczności i elastyczności, które mogą zapewnić tylko analizy danych w czasie rzeczywistym”.

Niedawno, C.H. Robinson zawarł sojusz z Microsoft Corporation, tym samym umożliwiając połączenie swojej multimodalnej platformy zarządzania transportem Navisphere z platformą chmurową Azure i Internetem Rzeczy międzynarodowej firmy. Stworzone rozwiązanie logistyczne, będzie zaspokajać potrzebę lepszego wglądu w czasie rzeczywistym i widoczności podczas pandemii poprzez włączenie uczenia maszynowego i sztucznej inteligencji do obsługi analiz predykcyjnych, monitorowania urządzeń IOT. Pozwoli dostarczyć to więcej informacji na temat produktów podczas transportu, najwyższego bezpieczeństwa danych i zwiększonego zastosowania prędkości.

„Takie współprace, jak nasza z Microsoftem, będą miały kluczowe znaczenie dla dostosowania się do nowej normy wyznaczonej przez pandemie koronawirusa, m.in. do ponadprzeciętnych obciążeń łańcuchów dostaw, spowodowanych dużymi wzrostami popytu na towary w Internecie. Rozwiązanie, które możemy teraz dostarczyć w ramach sojuszu, już wzbudziło duże zainteresowanie ze strony rynków, na których działają nasze firmy. Dzięki niemu przedsiębiorstwa są w stanie rozwijać swoje łańcuchy dostaw i  radzić sobie z nieprzewidywalnymi sytuacjami”  – dodaje Glinka.

C.H. Robinson

Celem spółki C.H. Robinson jest zwiększenie dynamiki światowego handlu, która wpłynie na rozwój globalnej gospodarki. Dzięki wiedzy naszych pracowników, sprawdzonym procesom i globalnej infrastrukturze technologicznej oferujemy naszym klientom rozwiązania, które znacząco ułatwiają im pracę. Jako jeden z największych na świecie dostawców usług logistycznych 3PL, zapewniamy szeroką ofertę usług logistycznych, zaopatrzenie w świeże produkty i usługi zarządzane za pośrednictwem naszej globalnej sieci.

W Polsce C.H. Robinson oferuje dostęp do międzynarodowego i krajowego transportu drogowego, globalnej spedycji, transportu luzem i w specjalistycznych cysternach oraz usług frachtu morskiego i lotniczego. Nasz wykwalifikowany i oddany zespół ponad 285 pracowników w 7 biurach, koncentruje się na obsłudze swoich klientów, aby zapewnić im spójne doświadczenie w zakresie transportu i logistyki.

Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę: https://www.chrobinson.com/pl/pl/

C.H. Robinson