sprawy społeczne

Nie żyje Krystyna Junosza Woysław, redaktor naczelna Biuletynu Informacyjnego ŚZŻAK

Z głębokim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Pani Krystyny Junosza Woysław, redaktor naczelnej Biuletynu Informacyjnego, miesięcznika Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej

Pani Krystyna Junosz Woysław zmarła 23 listopada 2020 r., po walce z COVID-19. Urodziła się w 1942 roku w Sokołowie Podlaskim, wychowana w Warce. Córka Ewy i Włodzimierza Woysławów, żołnierzy Związku Walki Zbrojnej, później Armii Krajowej, którzy w trakcie wojny zostali wywiezieni do obozów koncentracyjnych. W 1972 roku wyemigrowała do Argentyny aby nadrobić stracone lata z rodzicami, gdzie została aktywną działaczką wśród tamtejszej Polonii. Była m.in. dyrektorką Biblioteki im. Ignacego Domeyki w Buenos Aires, współzałożonej przez jej ojca, oraz współpracowała z gazetą „Głos Polski” tworząc artykuły w rodzimym języku. W 2001 roku wróciła do kraju, a w kolejnym podjęła współpracę ze Światowym Związkiem Żołnierzy Armii Krajowej, jako sekretarz redakcji Biuletynu Informacyjnego. W grudniu 2014 została redaktorem naczelnym pisma. Funkcję tę pełniła do swych ostatnich dni, a w spadku pozostawiła plany wydawnicze na rok 2021. Za swoją działalność wielokrotnie odznaczana, m.in. „Srebrnym Krzyżem Zasługi”, nadanym przez prezydenta Bronisława Komorowskiego w 2014 roku, oraz odznaką „Zasłużony Dla Kultury Polskiej” w roku 2001, którą wręczył jej minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego Andrzej Zieliński.

Oprócz ogromnego dorobku zawodowego, była przede wszystkim kochającą Mamą i Babcią, pełną ciepła i opiekuńczości. Zawsze gotowa wysłuchać, a także doradzić bliskim i przyjaciołom. Niezwykle wnikliwa, spostrzegawcza, inteligentna i ciepła nie raz pomogła komuś odzyskać nadzieję w sytuacji pozornie bez wyjścia. Pozostanie na zawsze w pamięci swych bliskich, choć to nie wypełni pustki która pozostała po jej odejściu.

Rzecznik Prasowy DWOT, Dowództwo Wojsk Obrony Terytorialnej

rzecznik.wot@mon.gov.pl