46% pracujących Polaków zaczyna nieefektywnie dzień z powodu zbyt późnego jedzenia śniadań
Jak pokazują wyniki badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”, 46% respondentów zaczyna nieefektywnie dzień z powodu zbyt późnego jedzenia śniadań, a 16% nie spożywa w ogóle drugiego śniadania. Dieta uboga w poszczególne składniki odżywcze z czasem może doprowadzić do zaburzeń funkcjonowania organizmu, osłabienia odporności oraz wystąpienia wielu chorób.
Ze względu na zbyt późne jedzenie śniadania, aż 46% pracujących Polaków zaczyna nieefektywnie dzień, a później przez brak stabilizacji przyjmowania i wydatkowania energii nie są w stanie osiągać takiej produktywności jak osoby, które odpowiednio wcześnie zaczęły odżywiać komórki.
Pierwszy posiłek powinien być spożywany nie później niż pół godziny od momentu wstania. Im bardziej przeciągany jest czas bez pierwszego posiłku tym bardziej prawdopodobne jest przejadanie się kolejnymi posiłkami lub niekontrolowane sięganie po przekąski. Może to skutkować przyjmowaniem średnio ok. 300 kcal więcej niż gdyby śniadanie było zjedzone o odpowiedniej porze. Spożywając śniadanie mamy większą zdolność kontrolowania głodu i sytości. Dobrze skomponowane śniadanie ma wpływ na jakość i ilość żywności spożywanej w ciągu dnia. Osoby jedzące śniadania mają wyższą gęstość odżywczą diety w stosunku do ogólnej ilości spożytych kalorii, co skutkuje poprawą zdolności uczenia się i odtwarzania zgromadzonych informacji. Odstępy między posiłkami, np. pierwszym i drugim śniadaniem nie powinny być większe niż 3-4 godziny. Zapobiega to gwałtownym spadkom poziomu glukozy we krwi, co może skutkować zaburzeniami koncentracji w pracy, ospałością oraz rozdrażnieniem.
Drugie śniadanie odgrywa ważną rolę w utrzymaniu efektywności w pracy. Pozwala podtrzymać poziom energii wygenerowany podczas pierwszego śniadania, aby mózg był w stanie nadal efektywnie pracować. Zaplanowane, dobrze skomponowane śniadanie zapobiega niekontrolowanemu podjadaniu słodyczy i słonych przekąsek, które poprzez wahania poziomu stężenia glukozy we krwi zaburzają koncentrację i napędzają dalsze zjadanie przekąsek. Dobrze skomponowane drugie śniadanie pozwala bez odczuwania głodu utrzymać poziom koncentracji na odpowiednim poziomie do głównego posiłku w ciągu dnia pracy.
Spośród wszystkich osób biorących udział w badaniu, dieta jedynie 24% osób była zdrowa w stopniu umiarkowanym. Nikt nie osiągnął wysokiego stopnia jakości diety. Słaba jakość odżywcza diety może sprzyjać wystąpieniu niedoborów składników odżywczych i wpływać na pogorszenie kondycji zdrowotnej w ujęciu fizycznym i psychicznym, sprzyjać infekcjom czy osłabiać jakość pracy umysłowej. Spośród 62% osób przekonanych, że zdrowo się odżywiają, tylko 31% miało dietę zdrową w stopniu umiarkowanym. Zdrowa osoba powinna spożywać 3-5 posiłków w ciągu dnia. Umożliwia to utrzymanie optymalnego poziomu energii i najefektywniejsze zarządzanie czasem w ciągu dnia. - komentuje Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Zła kompozycja posiłków czy nieregularne ich spożywanie może wpływać na zwiększenie apetytu na słodycze nawet gdy teoretycznie jesteśmy najedzeni. Spożywanie słodyczy po obiedzie może wpływać na znaczne wahania poziomu glukozy we krwi prowadzące do zaburzeń koncentracji. Ta część osób, która spożywa obiad w czasie pracy narażona będzie na spadek produktywności.
Zła kompozycja posiłków i nieregularne ich spożywanie, nadużywanie słodyczy to obszary, w których pracodawca może wesprzeć pracownika dając szansę na dokonywanie lepszych wyborów żywieniowych na przykład poprzez zastępowanie słodyczy zdrowymi przekąskami typu owoce, warzywa i orzechy. - mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.
Aż 41% pracowników nie zjada codziennie warzyw. Niemal połowa (46%) pracowników nie zjada codziennie owoców. Warzywa i owoce powinny być podstawą diety człowieka. Powinniśmy je spożywać kilka razy w ciągu dnia, minimum 400 g na dobę. Warzywa i owoce dostarczają większość witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu. Zmniejszają stres oksydacyjny, sycą i nawadniają.
Respondenci w ponad 50% nie wypijają dostatecznej ilości płynów. Kiedy chce nam się pić jesteśmy odwodnieni na poziomie nawet 2%. Zaburzenia koncentracji i rozkojarzenie pojawiają się już przy odwodnieniu ok. 0,5%. Co więcej, z wiekiem możemy słabiej odczuwać pragnienie lub mylić je z głodem. Zajadając pragnienie nie likwidujemy przyczyny problemu, a narastające odwodnienie pogłębia spadek aktywności mózgu.
Prawidłowa dieta jest bardzo ważna, ponieważ nieodpowiednia ilość i jakość oraz właściwy dobór składników pożywienia decydują o kondycji naszego organizmu. Zdrowe odżywianie pozwala zapobiec otyłości, miażdżycy, nadciśnieniu, cukrzycy typu II oraz innym chorobom cywilizacyjnym.