praca ekonomia/biznes/finanse

Magdalena Nowicka w Zarządzie Banku BNP Paribas

12.10.2020 | Bank BNP Paribas

Od 1 stycznia 2021 roku do Zarządu Banku BNP Paribas dołączy Magdalena Nowicka. Obejmie ona funkcję wiceprezes Zarządu i odpowiadać będzie za Obszar Nowych Technologii i Cyberbezpieczeństwa.

Magdalena Nowicka jest absolwentką Wydziału Matematyki Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie i studiów MBA na Politechnice Warszawskiej. Ukończyła również podyplomowe studia zarządzania i „Informatyka w biznesie” w Szkole Głównej Handlowej.

Przez 20 lat związana była z Grupą ING. Karierę zaczynała w ING Barings, następnie pracowała w Pionie IT ING Banku Śląskiego przechodząc ścieżkę od specjalisty do Dyrektora Departamentu Wsparcia Informatycznego. Od 2006 roku, jako Prezes Zarządu, budowała ING Tech Poland, centrum technologiczne Grupy ING dostarczające usługi IT, w tym cyberbezpieczeństwa i rozwiązań chmurowych, dla klientów w ponad 20 krajach. W 2017 roku objęła w Nordea stanowisko Head of IT Poland, biorąc udział m.in. w budowaniu Nordea Horizon Center – nowoczesnego ośrodka monitorowania i operacji IT. Jako Global Head of Technology Sourcing odpowiadała też w Nordea za realizację strategii w zakresie wykorzystania globalnych centrów usług informatycznych.

Magdalena Nowicka aktywnie działa w projektach wspierających rozwój kobiet w świecie nowych technologii. Jest mentorką programu „Technologia w spódnicy”.

Magdalena Nowicka zastąpi w Zarządzie Jaromira Pelczarskiego, który złożył rezygnację ze skutkiem na koniec roku. Jaromir Pelczarski do końca stycznia 2021 roku będzie pełnił funkcję osobistego doradcy prezesa Zarządu Banku.

Jaromir jest doświadczonym menedżerem, który związany jest z sektorem bankowym od ponad 25 lat. Od 2003 r. nieprzerwanie zasiadał w zarządach banków, składających się na Bank BNP Paribas. W ostatnich latach pełnił funkcję wiceprezesa Zarządu Banku BNP Paribas, odpowiedzialnego najpierw za obszar Operacji i Wsparcia Biznesu, a od grudnia 2018 r. za obszar Nowych Technologii i Cyberbezpieczeństwa. Brał m.in. udział w siedmiu kolejnych fuzjach bankowych, które doprowadziły do powstania dzisiejszego Banku BNP Paribas, w tym zeszłorocznej, bardzo sprawnie przeprowadzonej fuzji z Raiffeisen Bank Polska, która należała do największych na rynku bankowym w Polsce. Jednocześnie był osobiście zaangażowany we wdrażanie wielu innowacyjnych i kluczowych dla Banku rozwiązań cyfrowych. Jest członkiem Advisory Board w polskiej sekcji międzynarodowego stowarzyszenia CIONET, skupiającego społeczność CIO z największych organizacji na rynku.

Izabela Tworzydło
Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa, BNP Paribas Bank Polska

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl