wydarzenia internet praca sprawy społeczne

Zapowiedź: Blisko 250 Terytorialsów złoży przysięgę w ten weekend

Przysięga wojskowa jest jednym z najważniejszych i najbardziej podniosłych wydarzeń w życiu każdego żołnierza. Jest to akt ślubowania będący jednocześnie wyrazem najwyższego zobowiązania wobec Ojczyzny i Narodu Polskiego. Takie zobowiązanie w nadchodzący weekend podejmie blisko 250 ochotników, którzy wypowiedzą uroczyste słowa roty. Przysięgi odbędą się aż w pięciu lokalizacjach: Świętoszowie, Szczecinie, podkrakowskiej Rząsce, Malborku i Lublinie.

26 września

SZCZECIN

Przysięga wojskowa w Szczecinie-Podjuchach rozpocznie się o godz. 9:00 w sali tradycji 14 Zachodnipomorskiej Brygady Oborny Terytorialnej. Tym razem podczas uroczystości więcej kobiet niż mężczyzn wypowie słowa roty przysięgi wojskowej. Na 12 osób, które kończą szkolenie podstawowe, a w sobotę złożą przysięgę wojskową, siedem to kobiety. Mają od 18 do 41 lat. Pochodzą z terenu całego województwa zachodniopomorskiego: Szczecina, Koszalina, Chociwla, Płot, Stargardu, Wolina, Choszczna i nadmorskiego Niechorza. Pracują zarówno w administracji publicznej jak i prywatnych firmach.

Powstała rok temu 14 Zachodniopomorska Brygada Obrony Terytorialnej liczy już 373 żołnierzy - ochotników.

RZĄSKA pod KRAKOWEM

W sobotę 26 września o godzinie 11.00 na terenie kompleksu wojskowego w Rząsce nowo powołani żołnierze 11 Małopolskiej Brygady OT złożą uroczystą przysięgę wojskową. Przysięga wojskowa to niezwykła chwila zarówno dla żołnierzy jak i ich bliskich. Nałożone obostrzenia związane z sytuacją epidemiczną w kraju i na świecie spowodowały, że już po raz drugi przysięga będzie zamknięta dla gości. Aby to częściowo zrekompensować wydarzenie to będzie transmitowane „na żywo” na kanale You Tube Wojsk Obrony Terytorialnej.

ŚWIĘTOSZÓW

W najbliższą sobotę w Świętoszowie 80 żołnierzy 16 Dolnośląskiej Brygady Obrony Terytorialnej złoży przysięgę wojskową na sztandar 4 batalionu Inżynieryjnego z Głogowa. Uroczystość rozpocznie się o godzinie 11:00, a poprzedzi ją msza święta o godz. 9.00 w kościele pw. Św. Floriana w Świętoszowie odprawiona w intencji żołnierzy i ich rodzin. Wśród przysięgających będzie m. in. najmłodszy żołnierz Sił Zbrojnych, dziennikarka TVP oraz wiele innych osób.

27 wrzesień

MALBORK

W najbliższą niedzielę, 27 września o godz. 10.00 na terenie 22 Bazy Lotnictwa Taktycznego w Malborku odbędzie się przysięga żołnierzy 7 Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. kpt. mar. Adama Dedio. Słowa roty przysięgi wypowie 38 ochotników, którzy przed ponad dwoma tygodniami wcieleni zostali w szeregi gdańskiej brygady i ukończyli wyczerpujące 16-dniowe szkolenie podstawowe.  Ze względu na panującą pandemię koronawirusa sobotnia przysięga odbędzie się z zachowaniem obostrzeń związanych z sytuacja epidemiologiczną.

Terytorialsi, którzy już niebawem wypowiedzą słowa roty przysięgi to mieszkańcy pochodzący z obszaru całego województwa pomorskiego. Są wśród nich mieszkańcy Malborka, Sztumu, Tczewa, Słupska  czy Kościerzyny. Na co dzień wykonują oni przeróżne zawody. Podczas ostatniego wcielenie terytorialsem zdecydował się zostać m.in.: dziennikarz, sędzia piłkarski czy nauczyciele, zarówno akademiccy jak i ci pracujący na poziomie szkół średnich i podstawowych.

LUBLIN

Już w najbliższą niedzielę, 27 września br., w dniu święta Wojsk Obrony Terytorialnej, ochotnicy z województwa lubelskiego złożą przysięgę wojskową na sztandar 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej. W drugiej części uroczystości, żołnierze OT odbiorą promocję na stopień kaprala. Ta wyjątkowa uroczystość odbędzie na terenie jednostki wojskowej przy ul. Droga Męczenników Majdanka 70 w Lublinie o godz. 10.00. Słowa roty przysięgi wojskowej wypowie 87 ochotników – mieszkańców województwa lubelskiego, którzy od 12 września br. przechodzą intensywne szkolenie podstawowe na pasach taktycznych pod Dęblinem i Chełmem. Tuż po przysiędze będzie miało miejsce kolejne ważne wydarzenie - promocja na pierwszy stopień podoficerski absolwentów kursu dla niższych dowódców WOT „Sonda”. Promocje na stopień kaprala odbierze 15 żołnierzy OT.

Tego dnia żołnierze Wojsk Obrony Terytorialnej będą również obchodzić swoje święto. 27 września to wyjątkowa data dla żołnierzy piątego rodzaju sił zbrojnych - symboliczny początek organizowania ruchu oporu przeciwko okupantowi. Ustanowienie święta WOT w dniu utworzenia Polskiego Państwa Podziemnego podkreśla historyczną tożsamość Terytorialsów, którzy dziedziczą tradycje Armii Krajowej.

rzecznik.wot@mon.gov.pl

tel: 261-883-029