wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka sprawy społeczne towary konsumpcyjne ekonomia/biznes/finanse

Aukcja charytatywna „Sztuka prosto z serca”

Podczas tegorocznegoi Kongresu Profesjonalistów PR w Rzeszowie możemy wymienić się doświadczeniami, podsumować 20 lat branży PR w Polsce, ale także okazać wsparcie naszej koleżance Agnieszce Bednarczyk, która w ubiegłym roku stała się ofiarą nieszczęśliwego wypadku. W czasie przyjęcia wieczornego podczas XX Kongresu odbędzie się aukcja dzieł sztuki, z której całkowity dochód zostanie przekazany na konto fundacji Auxilia, wspierającej Agnieszkę. Przed nią jeszcze bardzo długi okres leczenia, mnóstwo niezbędnej wielotorowej, kosztownej rehabilitacji. Wszyscy pragniemy jej pomóc w tych trudnych chwilach.

Dzięki otwartym sercom wielu ludzi udało się nam zgromadzić na aukcję zestaw prac znanych artystów, takich jak: Paulina Taranek, Wacław Kochanowicz, Mirosław Panek, Piotr Saul czy Tomasz Jakub Sysło. Co wyjątkowe, prace pochodzą bezpośrednio z ich zbiorów prywatnych i jak dotąd nie były wystawiane na aukcjach. Jakie dzieła będziecie mogli zabrać razem z poczuciem wdzięczności Agnieszki i jej bliskich?

Na aukcji pojawi się grafika Tomasza Jakuba Sysło – plastyka, grafika, malarza, absolwenta Akademii Sztuk Pięknych we Wrocławiu. Ten znany wrocławski artysta tworzy prace, które celnie oddają otaczającą nas rzeczywistość. Tomek jest znany nie tylko ze swojej działalności twórczej – jest cenionym ekspertem od mediów społecznościowych i PR, zaangażowanym między innymi w działania na rzecz Fundacji Olgi Tokarczuk. Na aukcji zaoferujemy jego grafikę zatytułowaną „Anioł”.

Tomasz jakub Sysło_Anioł.jpgKolejna praca została udostępniona przez znanego wrocławskiego artystę wizualnego – Piotra Saula. Jest on absolwentem wrocławskiej Akademii Sztuk Pięknych, a obecnie wykładowcą w pracowni malarskiej prof. zw. K. Skarbka na Wydziale Malarstwa i Rzeźby. W swoim dorobku ma wiele wystaw indywidualnych, zbiorowych i akcji artystycznych. Piotr Saul poza ogólnie pojętym malarstwem, projektowaniem, grafiką zajmuje się także komponowaniem muzyki, beatboxem oraz tańcem. Na sprzedaż będzie wystawiona jego akwaforta pt. „Tęsknota”.

Piotr Saul_Tęsknota.jpgDoświadczenia kolejnego artysty są związane nie tylko ze sztuką wizualną, ale także z teatrem. Marian Panek to artysta malarz, rysownik. performer, scenograf teatralny, nauczyciel akademicki, autor licznych publikacji, artykułów, monografii i esejów o sztuce. Zrealizował ponad trzydzieści scenografii teatralnych w repertuarowych teatrach zawodowych. Jako performer przygotował kilkanaście autorskich spektakli pisząc do nich scenariusze i reżyserując je. Podczas aukcji zaoferujemy jego pracę zatytułowaną „Ziemia obiecana” – akryl na płótnie.

Ziemia obiecana - Marian Panek.jpgBardzo klimatyczny portret kobiecy – olej na płótnie zatytułowany „Rysia” – został nam przekazany przez Paulinę Taranek, absolwentkę krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych. Artystka ma w swoim dorobku wiele wystaw w kraju i za granicą.

Paulina Taranek Rysia olej na płótnie 60 x 80 cm.jpeg

Dużą atrakcją aukcji będzie licytacja obrazu „Dostojna” autorstwa Wacława Kochanowicza. Artysta z Jarosławia wygrywał wiele konkursów na szczeblach ogólnopolskich. Aktualnie realizuje malarstwo sztalugowe, stosując technikę olej na płótnie. Inspiracje dla swoich prac czerpie z lat zapamiętanych z dzieciństwa, inspirując się przyrodą, pejzażem oraz naturą. Uczestnik wielu indywidualnych wystaw. W swoim dorobku ma kilkaset obrazów - pejzaży, scen rodzajowych, martwą naturę, a także portrety. Obrazy Wacława Kochanowicza znajdują się w zbiorach prywatnych w kraju, Francji, Kanadzie oraz USA.

DOSTOJNA.jpg

Wszystkich, którym bliska jest sztuka i mają serce do pomocy, zapraszamy do Rzeszowa na naszą aukcję! Przez najbliższe dni na naszym profilu Facebook zaprezentujemy szczegółowo obrazy, które będą przedmiotem aukcji. Bądźcie z nami dla Agnieszki!

Jesli nie możesz być na Kongresie PR możesz pomóc Agnieszce w innych sposób. O jej potrzebach możesz przeczytać TUTAJ. Aktualna zbiórka na rzecz Agi znajduje się tutaj: https://zrzutka.pl/na-operacje-i-rehabilitacje-dla-agnieszki

#jestemzAgą #SolidarnośćPRowców

Polskie Stowarzyszenie Public Relations

biuro@polskipr.pl

Polskie Stowarzyszenie Public Relations (PSPR) jest społecznością profesjonalistów PR, działającą na rzecz branży od 1994 roku. Tworzą ją osoby odpowiedzialne za obszar PR w biznesie, administracji publicznej, NGO, a także wykładowcy akademiccy i przedstawiciele agencji PR. Działalność PSPR wspierają organizacje i instytucje związane z branżą PR i mediów. W Stowarzyszeniu działają kluby eksperckie i grupy projektowe skupione wokół poszczególnych specjalizacji, PSPR współpracuje także ze studentami. Organizacja jest członkiem międzynarodowej konfederacji Global Alliance for Public Relations and Communications Management (GA).

Polskie Stowarzyszenie Public Relations

biuro@polskipr.pl