handel polityka środowisko naturalne/ekologia prawo sprawy społeczne towary konsumpcyjne rolnictwo

Europejczycy zadecydują czy nadal będą niszczyć naszą planetę

22.09.2020 | WWF Polska

Już niedługo możemy nie kupić w sklepie kawy czy kakao, których uprawa powoduje globalne wylesianie. Unia Europejska planuje działania, mające doprowadzić do zaprzestania sprowadzania produktów, powiązanych z niszczeniem przyrody. Każdy obywatel Unii może mieć wpływ na kształt prawa, które ma być wprowadzone – właśnie ruszyły konsultacje społeczne.

Rynek Unii Europejskiej jest odpowiedzialny za ponad 10% światowego wylesiania w związku z nadmierną konsumpcją mięsa, nabiału,
soi na paszę dla zwierząt, oleju palmowego, kawy i kakao. Konsumujemy coraz więcej, a nowe tereny pod uprawę i hodowlę, zdobywa
się m.in. przez wylesianie. Z samej Amazonii pochodzi aż 20% tlenu, którym oddychamy i słodkiej wody, którą pijemy. Lasy deszczowe pochłaniają dwutlenek węgla, stabilizują klimat i są domem dla połowy gatunków roślin i zwierząt na świecie. Jako pochłaniacze dwutlenku węgla, lasy są naszym największym sprzymierzeńcem w walce ze zmianą klimatu. Ich niezwykła różnorodność biologiczna zapobiega dominacji wirusów i bakterii niebezpiecznych dla ludzi. 

Nowe prawo nie oznacza końca picia kawy przez obywateli Unii, tylko gwarancję, że będzie ona pochodziła z upraw nieniszczących przyrody. Ponad 100 organizacji pozarządowych włączyło się  w kampanię #Together4Forests*, w tym m.in.: WWF, Greenpeace, Koalicja Klimatyczna. Wspólne działanie europejskich organizacji ma uświadomić ludziom jakim globalnym problemem jest wylesianie i nakłonić obywateli UE do wzięcia udziału w konsultacjach. Im poparcie społeczne dla nowego prawa chroniącego lasy będzie większe, tym większe prawdopodobieństwo, że Unia wprowadzi nowe regulacje w życie już w 2021 roku. Kampania informacyjna będzie prowadzona głównie w social mediach do połowy grudnia, czyli do momentu zakończenia konsultacji.

„W naszym codziennym koszyku na zakupy znajdują się produkty pochodzące z terenów wylesionych. Lasy i inne ekosystemy na całym świecie stanowią istotną tarczę chroniącą przed załamaniem klimatu, pandemiami, utratą różnorodności biologicznej, ale konsumpcja w UE osłabia tę tarczę” – mówi Marta Grzybowska, specjalistka ds. Zrównoważonej Gospodarki w WWF Polska. „Oczekujemy od UE wprowadzenia silnego prawa, które sprawi, że producenci zaprzestaną praktyk wylesiania i dostosują się do nowych wymogów rynku. Ważnym elementem tej strategii jest jednoczesne zatrzymanie nadmiernej konsumpcji w UE” – komentuje Grzybowska.

Kampania #Together4Forests wzywa Unię do wprowadzenia nowego prawa, które ma zatrzymać proces niszczenia lasów i całych ekosystemów. Liczy się każdy głos oddany w konsultacjach społecznych, aby wziąć w nich udział należy wejść na stronę www.wwf/together4forests
- im więcej mieszkańców Europy weźmie w nich udział, tym większa będzie presja na organy tworzące prawo unijne, aby zaprzestać wylesianiu na świecie. Razem możemy uratować nie tylko dom jaguara, ale i naszą planetę.

To co można zrobić na co dzień to ograniczyć spożywanie przetworzonej żywności, słodyczy i mięsa. Jeść produkty lokalne i sezonowe.

 

*razem dla lasów

https://www.wwf.pl/aktualnosci/together4forests

kontakt dla mediów
Magdalena Wieczerzyńska
Starsza specjalistka ds.komunikacji, WWF Polska
Magdalena Wieczerzyńska

mwieczerzynska@wwf.pl

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Magdalena Wieczerzyńska
Starsza specjalistka ds.komunikacji, WWF Polska
Magdalena Wieczerzyńska

mwieczerzynska@wwf.pl

informacje o firmie