zdrowie sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

Generali Polska wyróżnione medalami In Caritate Servire

15.09.2020 | Grupa Generali

Generali Polska zostało wyróżnione przez Caritas Polska za zaangażowanie w pomoc polskim szpitalom, w ramach akcji #WdzięczniMedykom, podczas pandemii koronawirusa. Spółki Generali Polska przekazały łącznie ponad 1,5 mln zł na zakup 48 respiratorów dla szpitali w całym kraju.

Andrea Simoncelli - Przewodniczący Rady Nadzorczej Generali Polska - został uhonorowany złotym medalem In Caritate Servire, natomiast Justyna Szafraniec - dyrektor ds. PR – srebrnym.

Już na początku pandemii, Generali Polska wsparło Caritas w niesieniu pomocy służbom i placówkom medycznym, włączając się w akcję #WdzięczniMedykom. Spółki Generali Polska przekazały łącznie ponad 1 550 000 zł na zakup 48 respiratorów dla szpitali w całej Polsce.

- Serdecznie dziękuję Caritas Polska za to wyróżnienie. Traktuję je jako docenienie starań całej naszej firmy na rzecz walki z koronawirusem. Jest to ucieleśnienie wartości całej Grupy Generali reprezentowane przez jej cel - umożliwienie klientom kształtowania bezpieczniejszej przyszłości poprzez dbanie o ich życie i marzenia. Chcemy być dla naszych klientów partnerem na całe życie i pomagać im wtedy, kiedy tej pomocy potrzebują. Jesteśmy dumni, że mogliśmy włączyć się w ratowanie życia i zdrowia Polaków w tej trudnej sytuacji, wywołanej pandemią koronawirusa - mówi Andrea Simoncelli, Przewodniczący Rady Nadzorczej Generali Polska.

Wsparcie polskich szpitali było możliwe dzięki powołanemu przez Grupę Generali Nadzwyczajnemu Międzynarodowemu Funduszowi, w ramach którego przeznaczono 100 mln euro na walkę z koronawirusem na całym świecie.

Generali Polska już wcześniej współpracowało z Caritasem, m. in. organizując motywacyjne spotkania z Zarządem i pracownikami firmy dla stypendystów programu Skrzydła z Diecezji Radomskiej.

Rzecznik prasowy, Grupa Generali

justyna.szafraniec@generali.com