wydarzenia sport zainteresowania/hobby kultura/sztuka/rozrywka

Robert Lampert wygrał TAURON Speedway Euro Championship 2020

Brytyjczyk Robert Lambert wygrał czwartą rundę cyklu TAURON SEC i tym samym wywalczył tytuł Indywidualnego Mistrza Europy na Żużlu. Kibice zgromadzeni w toruńskiej Motoarenie byli świadkami emocjonującej rywalizacji.

Tegoroczna walka o tytuł Indywidualnego Mistrza Europy na Żużlu trwała do samego końca. Po emocjonujących zawodach w Toruniu mistrzowski tytuł wywalczył Robert Lampert. Na drugim miejscu podium cyklu TAURON SEC znalazł się Leon Madsen.

Przed rozpoczęciem zawodów w toruńskiej Motoarenie tylko dwa punkty dzieliły drugiego w tabeli, Leona Madsena od lidera klasyfikacji przed finałową rundą ­– Roberta Lamberta.

Ze względu na sytuację epidemiologiczną formuła tegorocznego TAURON SEC została zmieniona. W ramach cyklu rozegranych zostało pięć spotkań (wszystkie w lipcu) kolejno w Toruniu, Bydgoszczy, Rybniku, Gnieźnie i po raz drugi w toruńskiej Motoarenie. W trosce o zdrowie i bezpieczeństwo zawodników i kibiców, wszystkie rundy cyklu przeprowadzone zostały w podwyższonym rygorze sanitarnym.

- Doświadczenia związane z pandemią koronawirusa sprawiają, że wspólne sportowe emocje są teraz dla nas szczególnie ważne. Dlatego cieszę się, że organizatorzy TAURON SEC przy naszym wsparciu nie poddali się i udało się zorganizować te zawody zarówno dla kibiców na trybunach, jak i przede wszystkim w domach przed telewizorami – ocenia Łukasz Zimnoch, rzecznik prasowy TAURON Polska Energia.

Wyjątkowa nagroda dla zwycięzcy

Tegoroczny zwycięzca cyklu TAURON SEC 2020 otrzymał dodatkową nagrodę – niezwykłą mozaikę wykonaną ze zdjęć kibiców żużla. Zdjęcia nadesłane zostały przez kibiców w ramach zabawy zorganizowanej przez TAURON w mediach społecznościowych.  – Poprosiliśmy, by pokazali, że są z żużlowcami w tych trudnych chwilach. Przesyłali fotografie ze stadionów, na których odbywały się tegoroczny cykl TAURON SEC, ale i zdjęcia archiwalne. Na wszystkich widać gorący, żywiołowy doping – wyjaśnia Łukasz Zimnoch. – Mozaika to piękny wyraz sportowej solidarności. Kibicom dziękujemy za włączenie się w  naszą akcję – dodaje.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch