środowisko naturalne/ekologia sprawy społeczne towary konsumpcyjne ekonomia/biznes/finanse
#3 Recepta na zdrową Ziemię: gospodarka obiegu zamkniętego.
Nasza pacjentka Ziemia zachorowała na COVID 19. W czasie pandemii doświadcza większego marnotrawstwa żywności * i zwiększonej produkcji odpadów, w tym z tworzyw sztucznych, które nie podlegają recyklingowi**. Wirus zaostrzył tym samym przebieg części chorób współistniejących na które pacjentka cierpi od lat, takich jak zaśmiecenie plastikiem jej ekosystemów, w tym mórz i oceanów, utrata bioróżnorodności czy deficyt wody.
Tylko w 2018 roku na świecie wyprodukowano 360 milionów ton plastiku, z którego większość trafiła do środowiska. Z kolei 1970–2017 roczne światowe wydobycie surowców, także do wytworzenia plastiku, potroiło się.
Musimy zamknąć obieg
Model gospodarki w którym funkcjonujemy obecnie można określić trzema słowami:
Działamy dziś irracjonalnie. Wytwarzamy coraz większą ilość odpadów, czym wyczerpujemy zasoby naturalne, których zaczyna nam brakować. Natura działa zupełnie inaczej, może funkcjonować dzięki obiegom zamkniętym: wody, węgla, tlenu i azotu. Nam udaje się to zaledwie w … 9%! Tylko tyle towarów przetwarzamy ponownie, w UE niewiele więcej bo 12%. Bierzmy więc przykład z przyrody.
Zalecenia dla mieszkańców Ziemi:
- Zmiana modelu gospodarczego na GOZ (gospodarka o obiegu zamkniętym).
- Przeciwdziałanie marnotrawieniu żywności. Łącznie na świecie około 1/3 żywności jest marnotrawiona, a skala problemu może jeszcze urosnąć ze względu na opóźnienia w łańcuchu dostaw, wywołane pandemią czy suszą.
- Kontrola nad prawidłowym systemem odbioru odpadów, poprzez wprowadzenie kar pieniężnych dla gmin które nie mają punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych.
- Wykorzystanie technologii cyfrowych takich jak Internet rzeczy, duże zbiory danych czy pomoc blockchain i RFID. Dają one możliwość śledzenia i monitorowania zasobów oraz możliwość ponownego wykorzystania odpadów jako surowców wtórnych.
- Zmiana nawyków konsumentów. Ekoporady dla każdego znajdziesz tu: https://www.wwf.pl/ekonsumpcja/gospodarka-o-obiegu-zamknietym
Cele do osiągnięcia:
- Wartość surowców, materiałów i gotowych produktów zachowana tak długo, jak to możliwe, przy jednoczesnej minimalizacji odpadów.
- Surowce w powstałych odpadach powinny być używane ponownie.
- Zasady GOZ powinny być stosowane na każdym etapie życia produktu: od projektowania, przez produkcję, dystrybucję, konsumpcję, aż do momentu kiedy przedmiot ostatecznie staje się odpadem, czyli do zbierania i zagospodarowania odpadów.
Zamknięcie obiegu jest konieczne. 90% utraty bioróżnorodności oraz deficytu wody spowodowane jest wydobywaniem i przetwarzaniem zasobów. Zamknięcie obiegu się opłaca. Według szacunków w Deloitte mieszkańcy Unii Europejskiej zaoszczędziliby 630 miliardów dolarów netto, czyli około 3% PKB rocznie.
Dopiero kiedy zauważyliśmy, że surowce, z których korzystamy się kurczą oraz, że ceny produktów i ich dostawy mogą być niestabilne, dostrzegliśmy potrzebę racjonalnego korzystania z zasobów, materiałów czy energii. GOZ odpowiedzią na wszystkie te bolączki!
Kolejna recepta dla Ziemi już za tydzień...
Katarzyna Karpa-Świderek
* W Wielkiej Brytanii zaobserwowano wzrost ilości odpadów „bio” aż o 38% ze względu na zmarnowaną żywność.
** We Włoszech, Francji, Wielkiej Brytanii i USA wzrosła sprzedaż pakowanej żywności, produktów papierowych, środków czystości oraz leków bez recepty.
Źródła:
The International Resource Panel, Global Resources Outlook, 2019
Eurostat, dane liczbowe za 2016 r.
Raport Deloitte: “Zamknięty obieg, otwarte możliwości”
kontakt dla mediów
Ewa Chodkiewicz
echodkiewicz@wwf.pl
tel: 606 921 338
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Ewa Chodkiewicz
echodkiewicz@wwf.pl
tel: 606 921 338