zdrowie sprawy społeczne towary konsumpcyjne ekonomia/biznes/finanse

Firmy z Lublina razem w walce z koronawirusem

07.05.2020 | Stock Polska

Stock Polska i Medisept podejmują wspólne działania na rzecz walki z pandemią wywołaną przez koronawirusa. Firmy podpisały umowę, w ramach której Stock Polska dostarczy do Medisept wysokoprocentowy alkohol, z którego produkowane będą środki służące do dezynfekcji. Pierwsze dostawy gotowych płynów trafiły już na polski rynek.

Pandemia koronawirusa SARS-Cov-2 doprowadziła do wzrostu zapotrzebowania na środki odkażające, których stosowanie ogranicza ryzyko zakażenia wirusem. Kluczowym surowcem służącym do produkcji preparatów dezynfekujących jest alkohol. Dlatego Stock Polska rozpoczął współpracę, w ramach której dostarczy Medisept ponad 150 tysięcy litrów wysokojakościowego, 96-procentowego spirytusu. Dzięki temu na rynek może trafić ponad pół miliona półlitrowych butelek z płynami do odkażania rąk i powierzchni szpitalnych. Transport alkoholu do Medisept odbywać się będzie drogą lądową przy użyciu specjalistycznych cystern, z których każda ma pojemność 28 tysięcy litrów. Na obecną chwilę, Stock Polska przekazało już 7 cystrern alkoholu.

– Zaniepokoiły nas doniesienia o kończących się zapasach środków dezynfekcyjnych w instytucjach najbardziej ich potrzebujących, takich jak szpitale czy przychodnie. To ważne, że dwie firmy związane z Lublinem, posiadające niezbędne surowce oraz technologię, połączyły siły, by wspólnie wspomóc walkę z COVID-19. Obecna sytuacja w kraju pokazała, jak ważny dla naszego bezpieczeństwa epidemiologicznego jest dostęp do surowca takiego jak spirytus – mówi Krzysztof Put, dyrektor zakładu produkcyjnego w Lublinie.

– Dziś, przy niepewnej sytuacji rynku dostaw, ważna jest ścisła współpraca między firmami wytwarzającymi alkohol i tymi produkującymi preparaty dezynfekcyjne. Jest ona kluczowa dla utrzymania ciągłości produkcji i dostaw środków wirusobójczych do placówek medycznych, instytucji publicznych oraz wszystkich mieszkańców kraju – mówi Przemysław Śnieżyński, prezes zarządu Medisept – producenta środków do dezynfekcji, który od 25 lat dostarcza rozwiązania higieniczne do szpitali, przemysłu i firm sprzątających w kraju i za granicą.

Inicjatywa Stock Polska to kolejny przykład solidarności lokalnych firm w walce z COVID-19. Kilka tygodni temu dobry przykład innym lubelskim podmiotom dał Medisept, przekazując czterem lubelskim szpitalom, pogotowiu, stacji Sanepidu, policji, straży pożarnej oraz Urzędowi Miasta wsparcie finansowe i profesjonalne środki do dezynfekcji. Trudny okres epidemii to niezawodny test pokazujący, że przedsiębiorstwo rzeczywiście realizuje zasadę społecznej odpowiedzialności biznesu.

O Stock Polska

Jesteśmy jednym z wiodących producentów wódek czystych i alkoholi smakowych, drugim największym producentem alkoholu w Polsce. Nasze flagowe marki, takie jak Żołądkowa Gorzka od lat zajmują czołowe pozycje w swoich kategoriach i są doceniane nie tylko przez polskich konsumentów, ale również nagradzane w licznych prestiżowych, międzynarodowych konkursach. Nasza firma stanowi ważną część międzynarodowej grupy Stock Spirits Group. Specjalność Stock Polska to zarówno alkohole smakowe: Żołądkowa Gorzka, Lubelska, Saska oraz dynamicznie rozwijany portfel wódek czystych, w którym znajdują się Żołądkowa de Luxe, Stock Prestige, Amundsen, Orkisz, a także wódki Żubr i 1906.

O Stock Polska