sport

Runmageddon dla młodych wojowników

27.04.2020 | Runmageddon

W tym trudnym czasie Runmageddon chce dodać choć trochę koloru do codziennego życia dzieci i młodzieży. Zdecydował się przekazać 1000 kolorowych buffów z logo marki, a ponadto, dzięki przeprowadzonej w marcu licytacji, pomógł w realizacji pragnień dwóch podopiecznych Fundacji ”Mam Marzenie”.

Wprowadzony przez rząd obowiązek zakrywania twarzy zainspirował ekipę Runmageddonu do podjęcia działań na rzecz dzieci i młodzieży. Chcąc uprzyjemnić młodym wojownikom obowiązkowe maskowanie twarzy, firma zdecydowała się im przekazać im 1000  kolorowych buffów. Gdańsk, Kraków, Piotrków Trybunalski, Warszawa, Wrocław - to właśnie do domów dziecka z tych polskich miast trafi część kolorowych kominów na szyję z logo Runmageddon KIDS. Pozostałe zostaną przekazane do Programów Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce w Kraśniku, Ustroniu, Lublinie i Siedlcach. -Mam nadzieję, że nasze buffy uprzyjemnią młodym wojownikom zakrywanie twarzy i, że dzięki nim dobra energia będzie z nimi, a ten dziwny czas szybko minie. Pozytywny odbiór naszej akcji skłania nas do podejmowania kolejnych działań. Nie spodziewaliśmy się, że będzie ona aż tak dobrze przyjęta- mówi koordynatorka projektu Agata Supeł.

Runmageddon w marcu tego roku przeprowadził na portalu Allegro licytację koszulek startowych na rzecz Fundacji „Mam marzenie”. Jej efekt bardzo ucieszył dwóch marzycieli - W naszej fundacji staramy się spełniać małe, jak i duże marzenia. Dzięki wsparciu Runmageddonu i społeczności Runmageddończyków będziemy mogli zrealizować marzenia dwóch podopiecznych.  7-letni Paweł pasjonat gier komputerowych marzył o kamerce, a 18-letni Filip, którego jednym z hobby jest ogrodnictwo otrzyma glebogryzarkę - mówi Magdalena Przedniczek Wiceprezes Zarządu i Wolontariusz o.Warszawa.  Mimo, iż w obecnej sytuacji pandemii Runmageddon nie może zapraszać dzieci do udziału w fantastycznej przygodzie Runmageddonu Kids, to stara się choć trochę kolorować ich świat w inny sposób.

Runmageddon jest największym w Polsce i najbardziej ekstremalnym w Europie cyklicznym biegiem przez przeszkody. Zmagania odbywają się w kilkunastu lokalizacjach rocznie. W ubiegłym roku w 17 wydarzeniach wystartowało blisko 89 tysięcy osób, w tym 68 000 dorosłych i 21 000 dzieci, młodzieży i całych rodzin. Od początku istnienia cyklu do mety imprez dotarło już ponad 250 tysięcy uczestników. W 2019 roku Runmageddon kontynuował ekspansję zagraniczną, organizując kolejne edycje biegów z przeszkodami na Saharze oraz w górach Kaukaz.

Specyfika tej formy aktywności polega przede wszystkim na dobrej zabawie, ale pozwala też sprawdzić siebie. Dzięki ogromnemu wysiłkowi fizycznemu i psychicznemu, w którym pokonuje się swoje słabości, a dopiero potem rywali, uczestnicy poznają swoje maksymalne możliwości. Mają oni do przebycia różne odcinki trasy z torami przeszkód – wspinają się, czołgają, brną w błocie, skaczą, a także mierzą z wodą oraz ogniem. Do wyboru dla osób po 16 r.ż. są cztery formuły – INTRO (3 km i 15+ przeszkód), REKRUT (6 km i 30+ przeszkód), CLASSIC (12 km i 50+ przeszkód) oraz HARDCORE (21 km i 70+ przeszkód). Dla dzieci 4-11 lat dedykowana jest formula KIDS, zaś dla młodzieży między 12- 15 rokiem życia - Junior. Od roku 2019 Runmageddon zaczął zapraszać do ekstremalnego starcia całe rodziny, przygotowując dla nich Runmageddon Family.