ekonomia/biznes/finanse

David Cuenca zastąpi Michael Pooleya na stanowisku Prezesa CHEP Europe

08.04.2020 | CHEP

Firma CHEP ogłosiła zmianę na stanowisku zarządzającym pionem operacyjnym w Europie. W ramach grupy Brambles powołano Davida Cuencę do objęcia stanowiska Prezesa CHEP Europe z dniem 1 lipca 2020 roku. Zarządzający dotychczas działalnością biznesową w regionie Ameryki Łacińskiej (LATAM) David Cuenca na nowym stanowisku zastąpi dotychczasowego Prezesa CHEP Europe Michaela Pooleya, który zrezygnował z pełnienia obowiązków po ponad 17 latach owocnej współpracy.

Graham Chipchase, CEO firmy Brambles, podsumowuje: „Mamy przyjemność ogłosić Davida naszym nowym Prezesem spółki CHEP Europe. Od czasu objęcia stanowiska Prezesa CHEP Latin America w lipcu 2018 roku, David wykonał znakomitą pracę kierując zespołem w okresie znaczących zmian w środowisku biznesowym, handlowym i kulturowym, umacniając przy tym relacje z kluczowymi klientami i motywując współpracowników. Zarówno klienci, jak i współpracownicy wysoką cenią jego kwalifikacje.”

Komentując odejście Michaela Pooleya, Graham Chipchase zaznaczył: „W ciągu pięciu lat pełnienia funkcji Prezesa CHEP EMEA i Prezesa CHEP Europe Mike kierował regionem w okresie dynamicznego wzrostu i ekspansji. Jednocześnie, wewnątrz organizacji zbudował zróżnicowaną, opartą na wartościach kulturę pracy, mając na uwadze rozwój kompetencji pracowników na wszystkich szczeblach organizacji, dzięki czemu pozostawił po sobie niezwykły dorobek.  Wszyscy w grupie Brambles jesteśmy pełni podziwu dla jego osiągnięć, życząc mu oraz jego rodzinie powodzenia w przyszłości.”

David Cuenca dołączył do Grupy Brambles w 2000 roku. W ciągu ostatnich kilku lat pełnił szereg funkcji kierowniczych, od Dyrektora Generalnego CHEP Central Europe; Wiceprezesa i Krajowego Dyrektora Generalnego w CHEP Spain and Portugal do Wiceprezesa CHEP Southern Europe. David jest obywatelem Hiszpanii, ukończył studia biznesowe na Uniwersytecie w Barcelonie oraz program zarządzania ogólnego na IESE Business School.

David Cuenca powiedział: „Cieszę się, że wracam do CHEP Europe – będzie to dla mnie zaszczyt i przywilej kierować tak utalentowaną grupą pracowników i razem z nimi wspierać naszych klientów w obszarze dynamicznie zmieniających się łańcuchów dostaw. Pracując z wiodącymi klientami i partnerami biznesowymi dysponujemy bogatym portfolio produktów i usług.  W oparciu o ten solidny fundament, wspólnie i z powodzeniem będziemy prowadzić CHEP Europe ku przyszłości.”

Informacje o Brambles Limited

Działając pod marką CHEP oraz IFCO, firma Brambles pomaga transportować więcej towarów do większej liczby odbiorców w najróżniejszych lokalizacjach niż którakolwiek inna organizacja. Nasze palety, skrzynie lub pojemniki tworzą niewidoczny kręgosłup globalnego łańcucha dostaw, a uczestniczą w nim największe światowe marki, którym pomagamy transportować produkty w sposób wydajny, zrównoważony i bezpieczny. Jako pionier gospodarki współdzielenia firma Brambles stworzyła jedną z najbardziej zrównoważonych organizacji logistycznych, promując model poolingu zasobów oparty na wielokrotnym użytkowaniu i współdzieleniu nośników. Brambles działa głównie w segmencie produktów szybkozbywalnych (np. produkty spożywcze, AGD i środki higieny osobistej), świeżych produktów, napojów, a także w branży detalicznej i przemysłowej. Grupa Brambles zatrudnia ponad 10 000 pracowników i dysponuje pulą około 330 milionów palet i pojemników dostępnych w sieci składającej się z ponad 750 centrów serwisowych. Brambles działa w około 60 krajach, prowadząc największe operacje w Ameryce Północnej i Europie. Więcej informacji można znaleźć w witrynie www.brambles.com

Informacje o firmie CHEP

CHEP pomaga przemieszczać więcej towarów do większej liczby odbiorców niż jakakolwiek inna firma na świecie. Palety i pojemniki tworzą niewidoczny kręgosłup globalnego łańcucha dostaw, a uczestniczą w nim największe światowe marki, którym pomagamy transportować więcej towarów do większej ilości odbiorców w sposób wydajny, zrównoważony i bezpieczny. Jako pionier gospodarki współdzielenia firma CHEP stworzyła jedną z najbardziej zrównoważonych organizacji logistycznych, promując model poolingu zasobów oparty na wielokrotnym użytkowaniu i współdzieleniu nośników. CHEP działa głównie w segmencie produktów szybko zbywalnych, świeżych produktów, napojów, a także w branży detalicznej i przemysłowej. CHEP należy do Grupy Brambles, która zatrudnia około 11 000 pracowników i dysponuje pulą około 330 milionów palet i pojemników dostępnych w sieci składającej się z ponad 750 centrów serwisowych, które wspierają ponad 500 000 punktów sieci dystrybucji takich globalnych marek jak Nestlé, Procter & Gamble, Sysco oraz inne. Jako część grupy Brambles, CHEP działa w ponad 55 krajach, prowadząc największe operacje w Ameryce Północnej i Europie. CHEP w Polsce istnieje od 20 lat, a z jego systemu korzysta ponad 800 przedsiębiorstw, w tym zarówno firmy polskie, jak i koncerny międzynarodowe.  Aktualnie CHEP Polska wydaje rocznie ponad 20 milionów palet swoim klientom oraz odbiera palety z blisko 10 000 punktów dystrybucyjnych. Palety podlegają inspekcji i naprawie w siedmiu centrach serwisowych - Kampinos, Radom, Świętochłowice, Środa Wielkopolska, Bydgoszcz, Niewiadów, Wrocław. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.chep.com