ekonomia/biznes/finanse

BNP Paribas pozwala klientom z sektora MŚP i dużym firmom zawiesić spłatę rat kapitałowych kredytów inwestycyjnych

02.04.2020 | Bank BNP Paribas

Bank BNP Paribas oferuje przedsiębiorcom z sektora MŚP oraz dużych firm możliwosć zawieszenia na 3 miesiące spłaty rat kapitałowych kredytów inwestycyjnych. Celem jest złagodzenie ewentualnych negatywnych skutków związanych z epidemią koronawirusa. Kredytobiorcy mogą składać odpowiednie wnioski w pełni zdalnie, już od 2 kwietnia.

Zawieszenie spłaty wiąże się z powiększeniem wysokości przyszłych rat płaconych przez klienta. Okres kredytowania pozostanie natomiast bez zmian. Bank dopuszcza inne rozwiązania, ale są one zależne od indywidualnych ustaleń z kredytobiorcą.

Skorzystanie z oferty jest proste i nie wymaga wychodzenia z domu czy biura. Wystarczy złożyć wniosek za pośrednictwem specjalnego formularza dostępnego u opiekuna konkretnego klienta w formie elektronicznej. Doradca wesprze klienta w wypełnieniu dokumentu oraz przeprowadzi przez ankietę badającą skutki oddziaływania pandemii na działalność jego firmy. Wnioski należy składać z odpowiednim wyprzedzeniem przed terminem spłaty pierwszej z zawieszanych rat. Będą one rozpatrywane indywidualnie, a każdy klient zostanie powiadomiony o decyzji banku.

BNP Paribas przewiduje również uproszczoną metodę podpisania aneksu do umowy.

Bank pracuje jednocześnie nad kolejnymi rozwiązaniami wspomagającymi płynność klientów z segmentu małych i średnich przedsiębiorstw oraz z obszaru bankowości korporacyjnej.

Izabela Tworzydło
Dyrektorka Dep. Komunikacji Korporacyjnej, Rzeczniczka prasowa, BNP Paribas Bank Polska

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl

izabela.tworzydlo@bnpparibas.pl