sport internet nauka/edukacja/szkolenia

Mistrzowie polskiego sportu zachęcają do domowych ćwiczeń z Drużyną Energii [mat. wideo]

27.03.2020 | Grupa ENERGA

Nowa  akcja, w której znani sportowcy pokazują jak pozostać w dobrej formie bez wychodzenia z domu, rozgrzewa Internet i roznosi się jak wirus. Joanna Fiodorow, Sławomir Szmal, Adam Hrycaniuk i wiele innych gwiazd polskiego sportu, motywuje uczniów do wykonywania swoich ćwiczeń w ramach domowych lekcji WF-u podczas epidemii koronawirusa. Wszystko w ramach Drużyny Energii - akcji skierowanej do szkół podstawowych, odbywającej się pod honorowym patronatem Ministra Edukacji Narodowej.

Zalecenie pozostania z domu ogranicza aktywność fizyczną. Na szczęście brak spacerów czy ćwiczeń na boisku można zrekompensować sobie wykonując sportowe zadania. Wystarczy odrobina chęci i dobrego nastroju!

– Drużyna Energii ma zachęcić dzieci i młodzież do aktywności fizycznej, także w czasie epidemii koronawirusa – mówi Adam Hrycaniuk, reprezentant Polski w koszykówce.  – W naszych internetowych wyzwaniach pokazujemy uczniom, że zwłaszcza teraz, gdy głównie siedzimy, regularne ćwiczenie w domu to świetny sposób na przerwę od komputera czy telefonu. Ruch i sprawność fizyczna są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia – dodaje.

Akcję zainicjowali ambasadorzy trzeciej edycji Drużyny Energii, widząc potrzebę dania uczniom, ale też nauczycielom WF-u motywacji i przykładów do ćwiczenia w ramach „domowego WF-u”. Sportowcy spontanicznie nagrali ćwiczenia, oznaczając je #DruzynaEnergiiChallenge, opublikowali filmiki w mediach społecznościowych, nominując kolejnych mistrzów sportu do zaproponowania swoich ćwiczeń.  Do zabawy włączyli się już m.in.:

• Joanna Łochowska, trzykrotna mistrzyni Europy w podnoszeniu ciężarów
  • Przemysław Świercz, kapitan reprezentacji Polski w ampfutbolu
  • Paulina Guba, mistrzyni Europy w pchnięciu kulą
  • Sławomir Szmal, legendarny bramkarz reprezentacji Polski w piłce ręcznej
  • Dorota Banaszczyk, mistrzyni świata w karate
  • Joanna Fiodorow, wicemistrzyni świata w rzucie młotem
  • Jakuba Zawistowski, wicemistrza Europy OCR Ninja Track
  • Beata Mikołajczyk-Rosolska i Marta Walczykiewicz, srebrne medalistki igrzysk olimpijskich
  • Adam Hrycaniuk i Kamil Łączyński, reprezentanci Polski w koszykówce
  • koszykarki z Energa Basket Ligi Kobiet (Amalia Rembiszewska, Agnieszka Szott-Hejmej, Katarzyna Trzeciak, Elżbieta Międzik)
  • piłkarze Lechii Gdańsk (Flavio Paixao, Mario Maloca, Zlatan Alomerović,)
  • tenisiści stołowi z Energa Manekin (Konrad Kulpa, Rafał Utyski)
  • Dariusz 'DJ Ucho' Ślęzak, animator sportowy i projektu Drużyna Energii.

Ćwiczenia proponowane przez ambasadorów Drużyny Energii są przed wszystkim bardzo proste i nie wymagające dodatkowego sprzętu, dzięki czemu każdy może z powodzeniem wykonać je w swoim domu.

Brak możliwości wychodzenia z domu nie oznacza, że nie warto się w tym czasie trochę poruszać. Zwłaszcza, że lekcji WF-u raczej nie da się wykonać online – mów Przemysław Świercz, kapitan reprezentacji Polski w ampfutbolu. – Warto śledzić hasztag #DruzynaEnergiiChallenge i codziennie odkrywać, jakie kolejne nowe ćwiczenia do wykonania przygotowali znani sportowcy – dodaje.

W związku z wprowadzonym do 12 kwietnia okresem czasowego ograniczenia funkcjonowania szkół i placówek oświatowych, a także z uwagi na liczne prośby nauczycieli o więcej czasu na przygotowanie filmów zgłoszeniowych, zapisy do 3. edycji Drużyny Energii zostały przedłużone do 15 kwietnia.

Dodatkowo na stronie DruzynaEnergii.pl  w zakładce pt. #Ćwiczę w domu, opublikowano przygotowane przez Jakuba Zawistowskiego zestawy ogólnorozwojowych ćwiczeń do wykonywania podczas „domowej kwarantanny”.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Grupy  Energa znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Jesteśmy jedną z czterech największych krajowych spółek energetycznych i jedną z trzech największych dostawców energii elektrycznej w Polsce. Nasza podstawowa działalność obejmuje wytwarzaniedystrybucjęobrót energią elektryczną i cieplną oraz obrót gazem.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 188 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Całkowita moc elektryczna zainstalowana w elektrowniach Grupy Energa w 2019 roku wynosiła 1,35 GW, z czego 38 proc. (0,5 GW) stanowiły odnawialne źródła energii (OZE).

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl