nowe produkty/usługi technologie ekonomia/biznes/finanse

COSMOTE Greece wybiera 5G od Ericsson

25.03.2020 | Ericsson Sp. z o.o.
  • Ericsson zbuduje dostępową sieć radiową 5G i zmodernizuje istniejącą sieć krajową
  • Wdrożone zostaną rozwiązania i produkty Ericsson Radio System
  • Modernizacja poprawi jakość, przepustowości i prędkość sieci oraz wydajność operacyjną. Korzystnie wpłynie na zrównoważony rozwój i klimat

Ericsson (NASDAQ: ERIC) został wybrany przez największego operatora sieci komórkowej w Grecji - COSMOTE jako jedyny dostawca 5G (RAN), w ramach kluczowego kontraktu modernizacji sieci.

COSMOTE, operator sieci OTE (Hellenic Telecommunications Organization), który jest częscią grupy Deutsche Telekom, planuje komercyjne uruchumienie usług 5G w roku 2021. Nastąpi to po aukcji częstotliwości 5G greckiej krajowej komisji telekomunikacyjnej i pocztowej w czwartym kwartale 2020 roku.

Produkty i rozwiązania 5G z portfolio Ericsson Radio System zostaną wdrożone w sieci COSMOTE jako część płynnej, szybkiej i efektywnej transformacji do 5G. Firmy kładą nacisk na ekologiczne standardy produktów. Urządzenia Ericsson Radio System zostaną udoskonalone, aby w sposób inteligentny i dynamiczny poprawić ślad węglowy istniejącej sieci oraz przyczynić się do znacznej oszczędności energii.

Michael Tsamaz, OTE Group Chairman and CEO, powiedział: “5G jest przyszłością telekomunikacji i niezbędny warunek dla Gigabitowego Społeczeństwa. 5G jest podstawą dla wszystkich innowacyjnych aplikacji, które zmienią nasze życie w najbliższej przyszłości. Grupa OTE tworzy najnowocześniejszą infrastrukturę, której nasz kraj i społeczeństwo potrzebują w nowej erze cyfrowej. Dużo inwestujemy, aby umożliwić naszym klientom korzystanie z innowacyjnych usług i produktów 5G. Dzięki technologii i innowacjom tworzymy lepszy świat dla wszystkich ”.

Arun Bansal, President of Europe and Latin America, Ericsson, powiedział: “5G zmieni na lepsze życie, biznes i całe społeczeństwo. Nowa technologia otwiera przed COSMOTE nowe cyfrowe i przemysłowe możliwości, które wesprą Grecję w technologicznej transformacji. Ericsson jest liderem wdrożenia 5G w Europie i na świecie, będziemy ścisle współpracować z COSMOTE, aby cyfrową transformacją cieszyli się wszyscy użytkownicy”.

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson

Ericsson, największy na świecie dostawca technologii i usług dla operatorów telekomunikacyjnych, oferuje społeczeństwu sieciowemu efektywne rozwiązania działające w czasie rzeczywistym, które pozwalają nam wszystkim swobodniej studiować, pracować i żyć w zrównoważonych społecznościach na całym świecie.

Działamy w ponad 180 krajach i zatrudniamy przeszło 110 000 pracowników. Ericsson założony w 1876 roku, ma centralę w Sztokholmie. W 2016 roku firma osiągnęła sprzedaż netto w wysokości 222,8 mld SEK. Firma Ericsson jest notowana na giełdzie NASDAQ OMX w Sztokholmie i NASDAQ w Nowym Jorku.

Zapraszamy na:

www.youtube.com/ericssonpolska

www.facebook.com/ericssonpolska

Katarzyna Pąk
Head of Marketing & Communications, Ericsson Sp. z o.o.

katarzyna.pak@ericsson.com

O firmie Ericsson