zdrowie sprawy społeczne ekonomia/biznes/finanse

Ponad 11 mln zł dla szpitali walczących z pandemią. Trwa zbiórka na Siepomaga.pl

20.03.2020 | Fundacja Siepomaga

Na Siepomaga.pl trwa ogólnopolska zbiórka na wyposażenie placówek medycznych, zaangażowanych do walki z pandemią COVID-19. Akcja jest odpowiedzią na rozpaczliwe apele pracowników szpitali, którzy podkreślają, że brakuje wszystkiego – w tym podstawowego sprzętu i środków ochronnych. Bez nich nie mogą ratować życia chorych ani dbać o ich bezpieczeństwo.

- Otrzymujemy mnóstwo wiadomości z prośbą o pomoc od lekarzy i pielęgniarek z całej Polski. Sytuacja jest dramatyczna - mówi Monika Urban, prezes Fundacji Siepomaga. - Ze względu na liczbę podejrzeń wiele szpitali przekształcanych jest w zakaźne. Zdanie „brakuje w nich wszystkiego” jest towarzyszem właściwie każdego maila. Monitorujemy sytuację, jesteśmy w stałym kontakcie ze wszystkimi szpitalami, które zgłaszają się do nas z prośbą o wsparcie.

Zbiórka budzi ogromny odzew społeczny. Na liczniku już ponad 11 milionów złotych – 5 milionów przekazała Fundacja Siepomaga ze środków zebranych w ramach akcji 1% podatku. Pozostała kwotę udało się zebrać dzięki pomocy ponad 150 tysięcy osób. Pierwsze paczki ze sprzętem medycznym zostaną przekazane już na początku przyszłego tygodnia.

Fundacja Siepomaga prowadzi największy w Polsce serwis zbiórek charytatywnych Siepomaga.pl, na którym pomaga tysiącom osób walczyć o życie i zdrowie. Tworzy też internetową społeczność Pomagaczy. Przez 10 lat przekazała na rzecz najbardziej potrzebujących osób ponad 686 milionów złotych, dzięki czemu tysiące chorych i potrzebujących uzyskało dostęp do nowych lub nierefundowanych sposobów leczenia. Pomoc szpitalom, zaangażowanym w walkę z pandemią, to nie pierwsze wsparcie Siepomaga dla polskiej służby zdrowia. Dzięki środkom statutowym udało się kupić nowoczesny sprzęt medyczny - w tym karetkę, ratującą życie wcześniaków - oraz przeprowadzić gruntowny remont oddziału porodowego w jednym z wojewódzkich szpitali.

Zbiórkę można wesprzeć przez stronę https://www.siepomaga.pl/koronawirus lub wysyłając SMS na numer 72365 o treści SIEPOMAGA. Placówki medyczne, potrzebujące wsparcia, mogą cały czas zgłaszać się do Siepomaga przez dedykowany akcji adres e-mail dlaszpitali@siepomaga.pl

Fundacja Siepomaga
Za Bramką 1, 61-842 Poznań