wydarzenia sport

„Przede wszystkim bezpieczeństwo” Jaro Bieniecki

13.03.2020 | Runmageddon

Runmageddon zapowiada przeniesienie eventów we Wrocławiu i Krakowie na drugie półrocze. -Najważniejsze jest bezpieczeństwo uczestników- mówi prezes RUNMAGEDDON S.A.

-Najważniejsze dla nas jest bezpieczeństwo uczestników. Wiele osób liczyło, że i tym razem Runmageddon się odbędzie. Bardzo chcielibyśmy sprostać oczekiwaniom uczestników. Niestety sytuacja pokazała, że nie jest to czas na sportowe wyzwania, że trzeba odroczyć eventy.  Przyjdzie  jeszcze  moment, kiedy wrócimy do realizowania swojej pasji, wrócimy  na start Runmageddonu, ale teraz warto zatrzymać się i zrobić wszystko, by pozostać przy dobrym zdrowiu - mówi prezes Runmageddon S.A. Jaro Bieniecki. W związku z decyzją organizatora Runmageddon we Wrocławiu i Krakowie zostaną przeniesione na inny termin. Osoby, które zapisały się już na start w ekstremalnym biegu z przeszkodami, będą mogły wziąć w nim udział już w drugiej połowie roku. - Wiemy, że tysiące osób czekało, by pobiec w Runmageddonie na Stadionie Wrocław, czy w Krakowie, prosimy ich o cierpliwość, a za kilka miesięcy ponownie spotkamy się na trasie. Lepiej jest teraz powiedzieć sobie „stop”, spędzić czas z najbliższymi, a kiedy ten trudny dla Polski czas zakończy się, zacząć na nowo planować udział w ekstremalnych wyzwaniach - mówi Jaro Bieniecki.

Runmageddon jest największym w Polsce i najbardziej ekstremalnym w Europie cyklicznym biegiem przez przeszkody. Zmagania odbywają się w kilkunastu lokalizacjach rocznie. W ubiegłym roku w 20 wydarzeniach wystartowało blisko 79 tysięcy osób, w tym 67 000 dorosłych i 12 000 dzieci. Od początku istnienia cyklu do mety imprez dotarło już 200 tysięcy uczestników. W 2018 roku Runmageddon rozpoczął swoje ekspansję zagraniczną, organizując pierwszy bieg z przeszkodami na Saharze oraz w górach Kaukaz.

Specyfika tej formy aktywności polega przede wszystkim na dobrej zabawie, ale pozwala też sprawdzić siebie. Dzięki ogromnemu wysiłkowi fizycznemu i psychicznemu, w którym pokonuje się swoje słabości, a dopiero potem rywali, uczestnicy poznają swoje maksymalne możliwości. Mają oni do przebycia różne odcinki trasy z torami przeszkód – wspinają się, czołgają, brną w błocie, skaczą, a także mierzą z wodą oraz ogniem. Do wyboru są cztery formuły – INTRO (3 km i 15+ przeszkód), REKRUT (6 km i 30+ przeszkód), CLASSIC (12 km i 50+ przeszkód) oraz HARDCORE (21 km i 70+ przeszkód).