budownictwo/nieruchomości

Nowoczesna nadbudowa wyłania się nad Fabryką Norblina

04.02.2020 | Capital Park

Rewitalizacja zlokalizowanych na warszawskiej Woli dawnych zakładów Norblin, Bracia Buch i T. Werner weszła w kolejną fazę realizacji. Na pofabrycznych terenach trwają właśnie prace przy części naziemnej pierwszego z dwóch nowych budynków biurowych. Jego konstrukcja osiągnęła 10 metrów wysokości, czyli drugie z siedmiu planowanych pięter nowoczesnej nadbudowy projektu. Otwarcie całości kompleksu planowane jest na drugą połowę 2021 roku.

Plac budowy przy ulicy Żelaznej zmienia się z dnia na dzień, a postępy w pracach zobaczyć można już gołym okiem. Flagowa inwestycja Grupy Capital Park - Fabryka Norblina - po wielu miesiącach intensywnych i niezwykle wymagających robót prowadzonych pod ziemią oraz przy zabezpieczeniu zabytkowych budynków - wyłania się na powierzchnię. Główny Wykonawca inwestycji, firma Warbud, zakończyła prace przy głównych elementach konstrukcyjnych części podziemnej budynków. Na ukończeniu są też roboty związane z położeniem płyty fundamentowej, której całkowite zabetonowanie na poziomie -4 zostało zaplanowane na połowę lutego. Obecnie w części podziemnej inwestycji trwają jeszcze ostatnie prace związane z budową elementów pionowych, stawiane są słupy i ściany części podziemnej budynków, a także betonowane są stropy w miejscach pozostawionych otworów technologicznych. Wszystkie prace konstrukcyjne realizowane pod powierzchnią mają zakończyć się w czerwcu bieżącego roku.

W najbliższych miesiącach proces rewitalizacji Fabryki Norblina nabierze tempa, pełną parą ruszyły już bowiem prace na powierzchni, które unaocznią, jak spektakularna jest to inwestycja – mówi Sylwia Filewicz, dyrektor działu realizacji inwestycji Grupy Capital Park. Na placu budowy pracuje obecnie ponad 300 osób z siedmiu firm podwykonawczych, w tym cieśle, zbrojarze, murarze, instalatorzy oraz pracownicy budowlani kończący roboty ziemne. Wszyscy dokładają wszelkich starań, by ten zabytkowy pofabryczny teren stał się dumą stolicy. Tu na każdym kroku dostrzec można historię tego miejsca, dlatego prowadzone przez nas prace muszą być realizowane ze szczególną precyzją, troską i dbałością także teraz gdy rozpoczynamy kolejny przełomowy etap prac już w części naziemnej. Zabytkowe budynki już niedługo zyskają nowe przemurowania z cegieł, nowe stropy i dachy. Natomiast z początkiem maja planujemy rozpoczęcie robót elewacyjnych, a na teren dawnej fabryki zaczną powracać zabytkowe maszyny.

Obecnie trwa budowa pierwszego stropu nad budynkami B-2, B-8 i B-9, które stanowiły część ciągu technologicznego dawnej Walcowni Metali Warszawa. W pierwszym budynku znajdowała się hala rurowni, zwana także halą pręciarni lub ciągarnią. W niej wyciągano rury i druty. Drugi budynek tworzył zespół hal wydziału mechanicznego i kuźni - prasy 1000-tonowej – trawialni, trzeci – pełnił funkcję zespołu hal wykańczalni. Po zakończeniu procesu rewitalizacji znajdzie się w nich Bio Bazar oraz foodhall. Zabetonowanie całego stropu nad tymi budynkami jest planowane pod koniec lutego bieżącego roku, a stan surowy całego nowo projektowanego budynku zostanie osiągnięty w drugiej połowie lipca tego roku. Jest to pierwszy strop nadziemny, wykonywany nad budynkami zabytkowymi. W zaawansowanym stadium są także prace konserwatorsko-restauratorskie zabytkowych maszyn i urządzeń, pierwsze z nich mają pojawić się w Fabryce Norblina już w maju bieżącego roku. Jako jeden z pierwszych na swoje pierwotne miejsce powróci zespół wyrównawczego akumulatora hydraulicznego o łącznej wadze około 67 ton.

Przygotowujemy się do rozpoczęcia prac stricte konserwatorsko-restauratorskich przy dziesięciu zabytkowych budynkach. Będzie do nich należało m.in. wykonywanie detali sztukatorskich budynków, wymiana stolarki i ślusarki oraz prace wykończeniowe, np. tynkarskie wnętrz budynków, a także prace konserwatorskie przy wątkach ceglanych. Ruszamy wiosną tego roku. Już teraz na terenie inwestycji pracuje blisko 40 osób specjalizujących się w konserwacji, a w kluczowej fazie zespół dedykowany tym działaniom wzrośnie do 100 osób – mówi Artur Setniewski, dyrektor Otwartego Muzeum Dawnej Fabryki Norblina.

Fabryka Norblina zaoferuje ponad 66 tys. mkw. powierzchni użytkowej, z czego 40 tys. mkw. będą stanowiły biura. Pozostałe ponad 26 tys. mkw. będzie mieszanką kilku funkcji: gastronomicznej, rozrywkowej, kulturalnej, usługowej oraz handlowej. Na tej powierzchni znajdzie się m.in. kino butikowe, BioBazar - targ z ekologiczną, certyfikowaną żywnością, foodhall z ponad 20 konceptami gastronomicznymi, Piano Bar z muzyką na żywo, a także zlokalizowana na najwyższym piętrze restauracja z widokiem na centrum Warszawy. Dla użytkowników kompleksu został przewidziany 4-poziomowy, podziemny parking na 720 miejsc parkingowych oraz 200 dedykowanych miejsc dla rowerzystów. Budynki będą wyposażone w szereg ekologicznych rozwiązań - w fazie projektowej otrzymały precertyfikację BREEAM na poziomie Very Good. Dla upamiętnienia historii zakładów przy ulicy Żelaznej, inwestor tworzy Otwarte Muzeum Dawnej Fabryki Norblina. Każdy, kto w przyszłości będzie korzystał z biur, strefy handlowej, usługowej czy gastronomicznej będzie mógł zetknąć się z historią tego miejsca. Stąd koncepcja muzeum otwartego, które powstanie na terenie całego kompleksu.

Inwestorem i pomysłodawcą rewitalizacji Fabryki Norblina jest Grupa Capital Park. Za projekt architektoniczny odpowiada pracownia PRC Architekci. Głównym wykonawcą jest firma Warbud SA, z którą współpracują m.in. Soletanche Polska, Maat4 i TKT Engineering. Za działania związane z konserwacją zabytków odpowiada firma Monument Service.

Biuro prasowe Capital Park

l.piekarska@bepr.pl

Capital Park jest doświadczoną firmą deweloperską i inwestycyjną na rynku nieruchomości w Polsce, od grudnia 2013 roku notowaną na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych. Grupa stworzyła wysokiej jakości portfel nieruchomości składający się z nowoczesnej powierzchni biurowej i handlowej klasy A, obejmujący przede wszystkim takie aktywa jak Eurocentrum Office Complex czy Royal Wilanów oraz jest w trakcie rewitalizacji flagowego projektu wielofunkcyjnego w centrum Warszawy – Fabryki Norblina. Grupa zarządza portfelem nieruchomości o łącznej powierzchni 302.000  mkw. i wartości rynkowej 2,5 mld PLN, z czego 87% stanowią nieruchomości zlokalizowane w Warszawie – najbardziej perspektywicznym rynku nieruchomości komercyjnych w Europie Środkowo-Wschodniej.

Biuro prasowe Capital Park

l.piekarska@bepr.pl