prawo

Parlament Europejski przeciwny dopuszczaniu ołowiu w recyklingu PCW

22.01.2020 | PZPTS

W dniu 21 stycznia 2020 r. Komisja Ochrony Środowiska Naturalnego Parlamentu Europejskiego przyjęła rezolucję, w której sprzeciwiła się wnioskowi Komisji Europejskiej dotyczącemu ograniczenia stosowania ołowiu w PCW, a konkretnie przepisom zezwalającym na kontynuację kontrolowanego recyklingu w konkretnych zastosowaniach. Decyzja ta nie jest zgodna z oceną Europejskiej Agencji Chemikaliów i poważnie zaszkodzi gospodarce o obiegu zamkniętym tworzyw sztucznych w Europie. Po głosowaniu, dyrektor zarządzający EuPC, Alexandre Dangis, oświadczył:

"Ubolewamy nad pośpiesznym wnioskiem Komisji ENVI z dzisiejszego ranka, która wzywa do odrzucenia zwolnień dla stosowania recyklatu PCW zawierającego ołów (Pb) w ramach ograniczenia dotyczącego stabilizatorów Pb bez uwzględnienia 5 lat oceny Europejskiej Agencji Chemikaliów, Komisji Europejskiej i Państw Członkowskich, która stwierdziła, że kontynuacja recyklingu jest najlepszą opcją zarządzania odpadami z punktu widzenia ochrony środowiska i zdrowia ludzkiego. Gdyby wniosek ten został przyjęty na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego, poważnie zagroziłoby to powodzeniu zainicjowanego przez Komisję Circular Plastics Alliance. ”

Rezolucja zostanie teraz poddana pod głosowanie na lutowym posiedzeniu plenarnym w Strasburgu. Jeżeli Parlament sprzeciwi się wnioskowi Komisji, w terminie wyznaczonym na dzień 27 lutego 2020 r., projekt nie zostanie przyjęty przez Komisję.

Polski Związek Przetwórców Tworzyw Sztucznych

office@tworzywa.org.pl