ekonomia/biznes/finanse

Grupa Kapitałowa BNP Paribas Bank Polska po III kw. wypracowała zysk netto na poziomie 493,4 mln zł

07.11.2019 | Bank BNP Paribas

Zysk netto Grupy Kapitałowej BNP Paribas Bank Polska narastająco po III kw. wyniósł 493,4 mln zł i był wyższy o 54,4% w ujęciu r/r. W samym III kw. zysk netto wyniósł 114,8 mln zł i był niższy niż rok wcześniej o 12,3% głównie z uwagi na koszty finalizowanej właśnie integracji (po przejęciu podstawowej działalności Raiffeisen Bank Polska) oraz zawiązaną rezerwą, utworzoną po wyroku TSUE, dot. proporcjonalnego zwrotu prowizji w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu. Po wyłączeniu kosztów integracji zysk netto III kw. 2019 r. wyniósłby 198,4 mln zł i byłby wyższy o 39,7% w ujęciu r/r.

Główne informacje finansowe po III kw.:

• Suma bilansowa: 107,6 mld zł, +49,7% r/r (+0,9 k/k)
  • Wartość udzielonych kredytów: 77,8 mld zł, +36,4 r/r (+1,6% k/k)
  • Depozyty klientów: 83,3 mld zł, +61,2% r/r (+0,9% k/k) - dobra pozycja płynnościowa pozwalająca na optymalizację kosztów finansowania
  • Wynik odsetkowy: 2.363,4 mln zł, wzrost o 62,7% r/r (+0,5% k/k)
  • Wynik prowizyjny: 612,6 mln zł, wzrost o 59,3% r/r (+2,1% k/k)
  • Wynik z działalności bankowej: 3.412,5 mln zł, +64,8% r/r (-7,4% k/k)
  • Dochody podstawowe (tj. po wyłączeniu pozostałych przychodów i kosztów operacyjnych zawierających zdarzenia jednorazowe): 3.438,6 mln zł, +65,4% r/r, +1,8% kw/kw
  • Ogólne koszty administracyjne w III kw., łącznie z amortyzacją: 2.170,4 mln zł, +72,4% r/r, (+1,4% k/k), bez kosztów integracji w wysokości 263,1 mln zł wyższe o 53,6% r/r (+1,4% k/k)
  • Koszty ryzyka na poziomie: 61 pb w odniesieniu do średniej wartości portfela kredytów (+7 pb r/r)
  • Wskaźniki rentowności i efektywności kosztowej (z wyłączeniem kosztów integracji): ROE 8,8% (+2,1pp r/r), C/I 55,8% (+4,1pp r/r)
  • Współczynnik kapitału Tier 1: 12,78% (+46 pb r/r)

Główne informacje biznesowe dot. III kw.:

• Sprzedaż kredytów mieszkaniowych w III kw. 2019 r. - wzrost o 163,6% r/r (+7,1% k/k)
  • Sprzedaż kont osobistych w III kw. 2019 – wzrost o 28,0% r/r (+20,5% k/k), pozytywnie przyjęta nowa oferta dla klientów detalicznych
  • Uruchomienie nowego systemu bankowości elektronicznej GOonline oraz upgrade aplikacji mobilnej GOmobile, (363 tys. użytkowników mobilnych na koniec III kw.), które razem tworzą jeden spójny ekosystem.

W samym III kw. zysk netto Grupy wyniósł 114,68 mln zł i jest niższy kwartał do kwartału o 47,1%, na co wpłynęły zdarzenia jednorazowe w II kw. i III kw. W III kw. w związku z wyrokiem TSUE, Bank zawiązał rezerwę wysokości 48,8 mln zł dotyczącą proporcjonalnego zwrotu prowizji w przypadku wcześniejszej spłaty kredytu, natomiast w II kw. wynik powiększyła jednorazowo sprzedaż działalności faktoringowej (+45 mln zł brutto). Narastająco, po 9 miesiącach, zysk netto Banku wyniósł 493,4 mln zł, zaś po wyłączeniu kosztów integracji zysk netto wyniósłby po III kw. 709,0 mln zł.

- Za nami kwartał pełen wyzwań, w którym naszą uwagę koncentrowaliśmy przede wszystkim na przygotowaniach do migracji systemów operacyjnych. W najbliższy weekend czeka nas finał tej operacji. Jednocześnie mimo ogromnego zaangażowania w ten proces udało się nam odnotować pozytywne dynamiki biznesowe w wielu obszarach. Liczę, że udana integracja informatyczna stworzy nam przestrzeń do osiągnięcia pełnej efektywności biznesowej i generowania wyników odpowiadających naszym aspiracjom i pozycji rynkowej mówi Przemek Gdański, Prezes Zarządu BNP Paribas Bank Polska.

Na koniec września 2019 r. BNP Paribas Bank Polska posiadał 527 oddziałów bankowości detalicznej i biznesowej oraz 95 Punktów Obsługi Klienta. Bank obsługiwał 3,8 mln klientów.

Wybrane skonsolidowane dane finansowe (w tys. zł)

Rachunek zysków i strat

9 miesięcy
do 30.09.2019