ekonomia/biznes/finanse nauka/edukacja/szkolenia

BIK partnerem Szkoły Głównej Handlowej

02.10.2019 | Grupa BIK

30 września 2019 r. do Klubu Partnerów SGH dołączyło Biuro Informacji Kredytowej. Tego dnia tabliczkę w gmachu głównym SGH odsłonili rektor prof. Marek Rocki i prezes zarządu BIK dr Mariusz Cholewa. To krok w kierunku kształtowania kultury współpracy biznesu z nauką oraz element społecznej odpowiedzialności BIK.

Biuro Informacji Kredytowej jako największy w kraju zbiór danych o klientach indywidualnych i przedsiębiorcach, obecny od ponad 20 lat na rynku, aktywnie angażuje się w działania służące interesom ogółu. Równolegle, podejmuje wyzwania mające na celu wzrost świadomości konsumentów w obszarze budowania wiarygodności finansowej oraz ochrony tożsamości.

Porozumienie o współpracy ze Szkołą Główną Handlową i przystąpienie BIK do Klubu Partnerów SGH wpisuje się w realizację strategii edukacyjnej Biura. To połączenie świata nauki i edukacji ze światem praktyki gospodarczej, wspólne wykorzystanie posiadanych przez obie strony zasobów i możliwości, przede wszystkim na rzecz rozwoju społeczności akademickiej.

- Analityka danych to nasza kluczowa kompetencja. Chcemy dzielić się tymi doświadczeniami także na płaszczyźnie edukacyjnej. Dzięki kontaktowi nauki i biznesu mamy wpływ na swego rodzaju profilowanie studentów. Absolwentom daje to możliwość szybszego ukształtowania kariery, a nam biznesowi – pozyskiwania młodych, kreatywnych osób przegotowanych do pracy – powiedział dr Mariusz Cholewa, prezes zarządu BIK, odsłaniając tabliczkę symbolizującą przystąpienie do Klubu Partnerów SGH.

2019-09-30 BIK Klub Parnterow SGH 033 MF                            Fot. Gmach główny Szkoły Głównej Handlowej

Klub Partnerów SGH powstał w 1998 r. jako wspólna inicjatywa zarówno polskich, jak i międzynarodowych przedsiębiorstw oraz władz Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie. Klub to 20 lat doświadczenia w realizacji projektów edukacyjno-biznesowych, wspólnych działań na rzecz społeczności akademickiej, studentów i firm partnerskich. To jednocześnie platforma umożliwiająca łączenie nauki z praktyką, pokazywanie biznesu od podszewki i kontakt ze najlepszymi studentami.

BIK to również ponad 20 lat istnienia na rynku, pracy nad budowaniem szczelnego i kompleksowego systemu wymiany informacji kredytowej oraz gospodarczej. To baza danych, która stwarza szerokie możliwości do prowadzenia badań, analiz, budowania modeli predykcyjnych.

Współpracując z całym sektorem bankowym i instytucjami spoza sektora, BIK dostarcza rozwiązań systemowych, pozwalających zarządzać ryzykiem kredytowym, analizować rynek, konstruować nowe produkty i przeciwdziałać wyłudzeniom.

Równoległym obszarem działalności BIK jest oferta dla klientów detalicznych i mikroprzedsiębiorców. Znajdują się w niej produkty i usługi wspierające budowanie dobrej historii kredytowej, odpowiedzialne korzystanie z produktów kredytowych, a także chroniące przed nadmiernym zadłużeniem oraz wyłudzeniami.

Te dwa obszary swojej działalności, BIK chce pokazywać w ramach partnerstwa z SGH, zarówno studentom i absolwentom, jak i pracownikom uczelni.

Menedżer ds. Relacji z mediami, Biuro Informacji Kredytowej

aleksandra.stankiewicz-billewicz@bik.pl