ekonomia/biznes/finanse energetyka

Grupa Energa podsumowuje pierwsze półrocze 2019 roku

27.09.2019 | Grupa ENERGA

Grupa Energa wypracowała przez pierwsze sześć miesięcy 2019 roku ponad 1,25 mld zł  EBITDA. Tym samym poprawiła wynik rok do roku o 8 proc.

Dla Grupy Energa pierwsze półrocze 2019 roku upłynęło na konsekwentnym rozwoju nowych mocy wytwórczych w segmencie zielonej energii i nowych technologii. Grupa ma już 41 proc. udziału produkcji energii z OZE w całej produkcji własnej. Energa prowadzi budowę nowej Farmy Wiatrowej Przykona o mocy zainstalowanej 31 MW oraz średniej rocznej produkcji energii elektrycznej na poziomie 75 GWh. Dziewięć turbin wiatrowych wraz z niezbędną infrastrukturą powstaje na obszarze 250 ha terenów rekultywowanych po kopalni węgla brunatnego. Grupa Energa prowadzi też budowę nowoczesnego magazynu energii elektrycznej, o docelowej mocy 6 MW i pojemności 27 MWh. Obiekt budowany w technologii hybrydowej powstaje w pobliżu Farmy Wiatrowej Bystra, niedaleko Pruszcza Gdańskiego. Grupa dzięki środkom z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko i regionalnych programów operacyjnych systematycznie wdraża też program Smart Grid, czyli budowę inteligentnej sieci energetycznej.

- Nasz miks energetyczny wpisany w strategię rozwoju Grupy, preferujący aktywa wytwórcze w obszarze OZE oraz zaawansowane technologie wprowadzane w segmencie dystrybucji, okazał się rozwiązaniem dokładnie dopasowanym do współczesnych i przyszłych warunków w otoczeniu spółki. Dzięki coraz wyższemu udziałowi zielonej energii w wytwarzaniu możemy jeszcze skuteczniej dostosowywać się do regulacji w zakresie ochrony środowiska i zmniejszać efektywnie koszty CO2. W ramach rozwoju systemu bezpieczeństwa energetycznego w kraju, inwestujemy konsekwentnie także w inteligentną sieć dystrybucyjną. Dziś mamy powody do uzasadnionej satysfakcji, gdyż spółka z Grupy -  Energa Operator jest pierwszą spółką dystrybucyjną w Polsce, która wdraża tego typu zaawansowane rozwiązania Smart Grid na całym obszarze swojego działania – mówi Grzegorz Ksepko, kierujący Grupą Energa.

W pierwszym półroczu 2019 roku nakłady inwestycyjne w Grupie Energa wyniosły 776 mln zł. Były o 152 mln zł, tj. 24% wyższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Prawie 648 mln zł przeznaczono na inwestycje w Linii Biznesowej Dystrybucja. Działania inwestycyjne obejmowały modernizację sieci elektroenergetycznej w celu dalszej poprawy niezawodności dostaw energii elektrycznej, a także rozbudowę sieci pod kątem przyłączania nowych odbiorców i wytwórców. Część nakładów została ponadto poniesiona na innowacyjne technologie i rozwiązania. Dodatkowo w efekcie przeprowadzonych działań, w pierwszym półroczu 2019 roku przyłączono 27,4 tys. nowych odbiorców, wybudowano i zmodernizowano 1 939 km linii wysokiego, średniego oraz niskiego napięcia i przyłączono do sieci 77 MW nowych odnawialnych źródeł energii.

- Po pierwszym półroczu zachowujemy stabilny poziom środków finansowych pozwalający nam na dalszą, konsekwentną realizację planów inwestycyjnych w drugiej połowie roku. Wbrew obawom niektórych analityków krótkookresowe obniżenie przychodów wynikające z zamrożenia cen energii dla odbiorców zostanie wyrównane w efekcie zastosowania zapisów rozporządzenia do ustawy z 28 grudnia 2018 roku, i dalej z chwilą uruchomienia systemu rekompensat. I to już widać po pozytywnych wynikach Linii Biznesowej Sprzedaż za pierwsze półrocze. Dzięki prowadzonej optymalizacji działania Grupy skuteczniej wykorzystujemy własne środki na realizację prorozwojowych projektów i pozyskujemy nowe środki, na bardzo korzystnych zasadach. Po pierwszym półroczu EBITDA w wysokości 1,258 mld zł pokazuje wyraźnie, że potrafimy skutecznie budować wartość grupy kapitałowej w wymagającym otoczeniu rynkowym i regulacyjnym - podkreśla Jacek Kościelniak, wiceprezes zarząd Energi SA ds. finansowych.

Na wyniki finansowe Grupy Energa wpływ miały zmiany w otoczeniu regulacyjnym, które nastąpiły w ostatnich miesiącach i związane były m.in. z cenami sprzedaży energii do obiorców końcowych. W czerwcu 2019 roku weszła w życie nowelizacja ustawy z 28 grudnia 2018 roku. Na podstawie tych regulacji obniżono ceny energii elektrycznej dla klientów w I półroczu 2019 roku do poziomu z 30 czerwca 2018 roku. W lipcu br. Minister Energii wydał Rozporządzenie w sprawie sposobu obliczania kwoty różnicy ceny i rekompensaty finansowej dla spółek obrotu oraz sposobu wyznaczania cen odniesienia. Spółka – na podstawie zaprezentowanych mechanizmów – dokonała odpowiedniego rozpoznania kwoty różnicy ceny energii za całe I półrocze. Ponadto rozwiązała część rezerwy z 2018 roku. W efekcie wynik EBITDA Linii Biznesowej Sprzedaż wyniósł 140 mln zł i był wyższy o 83 mln zł w porównaniu z analogicznym okresem 2018 roku. To przełożyło się także na wynik całej Grupy Energa w pierwszej połowie roku.

Wyniki Linii Biznesowych

W obszarze konsekwentnie budującym główną wartość Grupy Energa, czyli Linii Biznesowej Dystrybucja, EBITDA za 6 miesięcy 2019 roku wyniosła 976 mln zł i była na podobnym poziomie jak w analogicznym okresie roku ubiegłego. Wynik ten wypracowała pomimo wzrostu cen energii na pokrycie strat sieciowych, i wyższych kosztów działania, m.in. w obszarze świadczeń pracowniczych. Na wynik Linii wpływ miało jednak opóźnienie wejścia w życie nowej taryfy na 2019 rok, przenoszącej kalkulowane dla bieżącego roku koszty własne spółki dopiero od kwietnia 2019 roku.

Wynik EBITDA Linii Biznesowej Wytwarzanie za 6 miesięcy 2019 roku wzrósł o 4 mln zł r/r. W tym okresie odnotowano wzrost przychodów ze sprzedaży energii elektrycznej o 95 mln zł (głównym powodem była wyższa cena sprzedaży w elektrowni w Ostrołęce i w elektrowniach wodnych oraz wyższy wolumen produkcji w jednostkach CHP). Jednocześnie, zaobserwowano wyższe o 24 mln zł przychody ze sprzedaży zielonych praw majątkowych. Po stronie wydatków istotną pozycję miały koszty zużycia paliw do produkcji, koszt zakupu uprawnień do emisji oraz koszty stałe Linii.

Po I połowie 2019 roku EBITDA Linii Biznesowej Sprzedaż wyniosła 140 mln zł i była wyższa o 83 mln zł w porównaniu z analogicznym okresem 2018 roku. Na wzrost EBITDA wpłynął efekt niskiej bazy poprzedniego roku oraz rozwiązanie części rezerwy z 2018 roku na kontrakty sprzedaży energii dla odbiorców z taryfy G. Wpływ na wyniki miało też m.in. ujęcie efektu ustawy z 28 grudnia 2018 roku. Ostateczne rozliczenie kosztów sprzedaży energii w I połowie roku, wpłynęło na wyraźny wzrost wyniku tej Linii w relacji do I połowy ubiegłego roku.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Grupy  Energa znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 188 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl