sport energetyka

Energa ma dwie nowe ambasadorki sportu

25.09.2019 | Grupa ENERGA

Do grupy sportowców marki Energa dołączają dwie nowe ambasadorki. To wielokrotne reprezentantki Polski - kajakarki Marta Walczykiewicz i Beata Rosolska. Obie uczestniczyły w Igrzyskach Olimpijskich, Mistrzostwach Świata i Europy na dystansach od 200 do 4 500 metrów.

Umowa pomiędzy Grupa Energa a sportsmenkami została podpisana na najbliższy rok. W tym czasie obie panie będą przygotowywać się do rywalizacji o medale na przyszłorocznych Igrzyskach Olimpijskich w Tokio.

Marta Walczykiewicz w sierpniu br., podczas mistrzostw rozgrywanych w Szegedzie została kajakarską wicemistrzynią świata w konkurencji K1 na dystansie 200 metrów. Był to jej szóste złoto na mistrzostwach świata. Wcześniej, w latach 2009, 2011, 2013 – 2015, stawała już na drugim stopniu podium.

Druga ambasadorka Energii to Beata Rosolska - medalistka Igrzysk Olimpijskich w Pekinie, Londynie i Rio. Rosolska, po krótkiej przerwie spowodowanej urlopem macierzyńskim, wraca obecnie do sportowych zmagań.

- Pełen rozwój potencjału polskich sportowców jest możliwy dzięki wsparciu dużych, stabilnych sponsorów, a takim właśnie jest nasza spółkapodkreśla kierujący Grupą Energa, Grzegorz Ksepko. - Energa od wielu lat jest ambasadorem polskiego sportu. W ramach naszych działań wspieramy m.in. koszykówkę, piłkę nożną i lekkoatletykę. Ostatnie sukcesy Biało-Czerwonych na Mistrzostwach Świata w Koszykówce dowiodły, że wspieranie sportu, to znakomita inwestycja. Że w tej współpracy drzemie olbrzymi potencjał, również promujący nasz kraj za granicą. Zwycięstwa polskich koszykarzy w Pekinie potwierdziły, że po polskich sportowcach można spodziewać osiągnięć na najwyższym, światowym poziomie. Potrzebne jest jednak instytucjonalne wsparcie. I temu ma właśnie służyć podpisana dziś przez Energę umowa z naszymi znakomitymi kajakarkami.

Do współpracy pomiędzy Energą a nowymi ambasadorkami doszło przy wsparciu Ministerstwa Sportu i Turystyki. #EnergaSA #MSiT

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Grupy  Energa znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd ponad 3 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 188 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl