wydarzenia ekonomia/biznes/finanse

Lion’s Den Risk Modelling Challenge z ING już za nami

06.06.2019 | ING BANK ŚLĄSKI S.A.

Lion’s Den Risk Modelling Challenge to wspólne wydarzenie ING Banku Śląskiego oraz ING Tech Poland, które odbyło się od 31 maja do 1 czerwca w Warszawie. Do finału zostali zaproszeni studenci oraz absolwenci studiów wyższych - do 2 lat od ich ukończenia, którzy rozwiązali zadanie eliminacyjne z zakresu analizy statystycznej. Do udziału w wyzwaniu zgłosiło się 87 osób.

Podczas wydarzenia uczestnicy mieli 8 godzin na zmierzenie się z zadaniem konkursowym, które miało na celu optymalizację portfela kredytowego banku przy wykorzystaniu technik analizy sektorowej. Rozwiązanie zadania wymagało kompleksowej wiedzy z zakresu ekonometrii, jak również znajomości podstawowych koncepcji ekonomii przedsiębiorstwa. Uczestnicy musieli wykazać się umiejętnością analizy zjawisk makroekonomicznych, budowy modeli opartych o dane na poziomie mikro oraz znajomością technik optymalizacyjnych. Na uczestników czekały również warsztaty i wykłady prowadzone przez specjalistów zarówno z ING, jak i spoza organizacji. W finałowym etapie jury wybrało 6 najlepszych drużyn, które zaprezentowały przed nimi efekty swojej pracy. Zwycięska drużyna, Los Dziubkos, otrzymała nagrodę pieniężną w wysokości 12 000 złotych, za drugie miejsce organizatorzy przyznali 9 000 zł zespołowi ML Ithaca, a za trzecie – 6 000 zł drużynie Kumple.

Wydarzenie przyciągnęło studentów swoją nowatorską formą. Było też doskonałą okazją do rozwinięcia umiejętności pracy w grupie, analizy złożonych problemów i wzajemnego inspirowania się.

Celem Lion’s Den Risk Modelling Challenge jest zbudowanie społeczności skupionej wokół zarządzania ryzykiem oraz przybliżenie młodym ludziom zagadnień związanych z wykorzystaniem źródeł danych, technologii i narzędzi w instytucjach finansowych.

Więcej: https://www.lionsdening.com

Ewa Szerszeń
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

ewa.szerszen@ing.pl

tel: +48 22 820-4117

Ewa Szerszeń
Zastępca Rzecznika Prasowego, ING Bank Śląski S.A.

ewa.szerszen@ing.pl

tel: +48 22 820-4117