sport sprawy społeczne

Nowy projekt dla firm - Runmageddon Charity

22.05.2019 | Runmageddon

Aktywizacja sportowa pracowników, ich integracja oraz podnoszenie kwalifikacji pracy w grupie, a do tego ważny społecznie cel - tak w kilku słowach opisać można Runmageddon Charity. Organizator cyklu ekstremalnych biegów z przeszkodami, w połowie maja wystartował z nowym projektem, który łączy to co zdrowe - sport, z tym co szlachetne - pomocą potrzebującym.

-Robiąc tak wspaniałe wydarzenia, cieszące się dużym zainteresowaniem chcemy dzielić się nimi z innymi i korzystając z ich popularności promować istotne społecznie kwestie. Dlatego startujemy z nowym projektem Runmageddon Charity - zapowiada Jaro Bieniecki prezes Runmageddonu. Runmageddon Charity to poniekąd kontynuacja zeszłorocznych biegów dla biznesu, jednak w rozbudowanej formie. W zeszłorocznych edycjach wzięło udział około 1000 pracowników, którzy pokonując ekstremalny bieg z przeszkodami podnosili swoje kwalifikacje pracy w grupie oraz integrowali się. Celem Runmageddon Charity jest połączenie biznesu z działalnością charytatywną poprzez aktywizację sportową pracowników oraz sprzedaż specjalnych startów dedykowanych fundacjom. 20% z wpłaconej kwoty netto trafiać będzie na rzecz wybranej fundacji. - Zaprosiliśmy do udziału w projekcie kilka Fundacji, które podnoszą głos w sprawach ważnych, dotyczących szczęśliwego życia seniorów, bezpieczeństwa imigrantów oraz szansy na zdrowie ludzi chorych. - tłumaczy Jaro Bieniecki. Wśród fundacji, które podjęły się wspólnego wyzwania z Runmageddonem są między innymi: Alivia - organizacja aktywizująca osoby chore na raka do bycia aktywnym pacjentem, poszukującym najlepszych terapii, lekarzy i ośrodków; Cancer Fighter walczące o zdrowie i uśmiech na twarzy dzieci mierzących się z chorobami nowotworowymi; Fundacja Ocalenie wspierająca proces integracji imigrantów oraz uchodźców; Happy Kids - organizacja prowadząca rodzinne domy dla dzieci, których rodzicom odebrano lub ograniczono prawa rodzicielskie: Zaczyn - fundacja zajmująca się aktywizacją grup Seniorów. Więcej informacji o projekcie znaleźć można na stronie:https://www.runmageddon.pl/podejmij-wyzwanie-pomoz-innym

Runmageddon jest największym w Polsce i najbardziej ekstremalnym w Europie cyklicznym biegiem przez przeszkody. Zmagania odbywają się w kilkunastu lokalizacjach rocznie. W ubiegłym roku w 20 wydarzeniach wystartowało blisko 79 tysięcy osób, w tym 67 000 dorosłych i 12 000 dzieci. Od początku istnienia cyklu do mety imprez dotarło już prawie 200 tysięcy uczestników. W 2018 roku Runmageddon rozpoczął swoje ekspansję zagraniczną, organizując pierwszy bieg z przeszkodami na Saharze oraz w górach Kaukaz.

Specyfika tej formy aktywności polega przede wszystkim na dobrej zabawie, ale pozwala też sprawdzić siebie. Dzięki ogromnemu wysiłkowi fizycznemu i psychicznemu, w którym pokonuje się swoje słabości, a dopiero potem rywali, uczestnicy poznają swoje maksymalne możliwości. Mają oni do przebycia różne odcinki trasy z torami przeszkód – wspinają się, czołgają, brną w błocie, skaczą, a także mierzą z wodą oraz ogniem. Do wyboru są cztery formuły – INTRO (3 km i 15+ przeszkód), REKRUT (6 km i 30+ przeszkód), CLASSIC (12 km i 50+ przeszkód) oraz HARDCORE (21 km i 70+ przeszkód).