handel środowisko naturalne/ekologia

Tesco rezygnuje z jednorazowych sztućców i talerzy w Bistro

07.05.2019 | Tesco

Do  połowy maja ze wszystkich restauracji samoobsługowych Bistro zlokalizowanych w sklepach Tesco znikną jednorazowe sztućce i talerze. Zastąpią je naczynia wielokrotnego użytku. Tesco kontynuuje swoje zobowiązanie dotyczące zmniejszenia negatywnego wpływu opakowań plastikowych na środowisko.

Rezygnacja z naczyń jednorazowego użytku to oszczędność rzędu 4,5 mln talerzy papierowych, które w ubiegłym roku zostały zużyte w restauracjach Bistro w Polsce. Klienci w ubiegłym roku podczas wizyty w restauracji wykorzystali również 9,5 mln plastikowych sztućców oraz ponad 500 tys. kubków papierowych. Aby zredukować liczbę używanych przez klientów „jednorazówek”, Tesco chce zastąpić tego typu produkty zamiennikami przyjaznymi środowisku. Już wkrótce we wszystkich restauracjach będzie można spożywać posiłki korzystając z nowej zastawy; do oferty wprowadzone zostaną metalowe sztućce oraz porcelanowe kubki i talerze. Z restauracji znikną również kosze, dzięki czemu Tesco ograniczy skalę produkcji odpadów do minimum.

Wiemy jak ważna dla klientów jest wygoda i komfort, dlatego też chcemy, aby zmiany były pozytywne zarówno dla nich, jak i dla środowiska naturalnego. Przeprowadziliśmy już pilotaż w dwóch punktach Bistro w Tarnowskich Górach oraz Zielonej Górze, który został bardzo pozytywnie odebrany. Teraz czas na pozostałe restauracje. Cieszymy się, że już wkrótce we wszystkich Bistro zobaczymy tą przyjazną dla środowiska zmianę – mówi Paweł Łacny, kierownik operacyjny ds. Bistro.

To kolejny krok w drodze do zmniejszenia negatywnego wpływu opakowań plastikowych na środowisko. Na początku tego roku Tesco zobowiązało się, że do 2025 roku usunie z opakowań produktów marki własnej, materiały nie nadające się do recyklingu lub ponownego użycia. Firma chce również ograniczyć skalę odpadów opakowaniowych w swoich sklepach.

Tesco posiada w Polsce 39 restauracji samoobsługowych Bistro zlokalizowanych w sklepach oraz na pasażach handlowych Tesco. Restauracje oferują potrawy dostępne w ofercie na wagę, napoje oraz desery. Bistro to chętnie odwiedzane miejsce przez klientów Tesco, codziennie z oferty restauracji korzysta ich średnio kilkanaście tysięcy. W ubiegłym roku kupili oni w Bistro około 3,8 mln posiłków.