wydarzenia handel towary konsumpcyjne

25 marca - Międzynarodowy Dzień Gofra

22.03.2019 | Amica S.A.

Szum morza, odgłosy mew, żar z nieba i… gofry to nieodłączne elementy wakacyjnego krajobrazu. Właśnie ów słodki specjał, który zawładnął bałtyckimi deptakami, przepełniając je słodkim zapachem wanilii, zasługuje w marcu na szczególną uwagę. W Międzynarodowy Dzień Gofra warto przypomnieć, że choć gofry każdemu kojarzą się z bitą śmietaną i frużeliną, istnieje cała masa możliwości podania tego przysmaku.

O historii gofra słów kilka

Każdego roku, 25 marca, obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Jego historia sięga średniowiecza, kiedy to smażono między dwoma płaskimi żeliwnymi płatkami cienkie placki. Podobno już w XIV wieku w Holandii i Niemczech stosowane były pierwsze gofrownice (duże i kwadratowe). Razem z pielgrzymami z Holandii gofry trafiły do Ameryki i rozgościły się tam na dobre. W 1869 roku Amerykanin Cornelius Swarthout otrzymał patent na pierwszą gofrownicę. Jego wynalazek zrewolucjonizował świat gofrów i stał się bardzo popularny. Oficjalnie za pierwsze gofry, znane w takiej formie jak dziś, uznaje się wafle z Liege z  XVIII wieku.  Stały się one na tyle popularne, że poszczególne regiony, modyfikując przepis, stworzyły własne gofrowe specjały. Przykładowo w Holandii popularność zyskała słodycz, jaką są dwa cienkie wafle wypełnione lepkim syropem – idealne do przykrycia gorącej herbaty. Amerykańskie chicken and waffles, czyli połączenie chrupkiego kurczaka ze słodkim sosem klonowym i chrupkim waflem stały się dziś jednym z popularniejszych dań w Stanach Zjednoczonych. Zupełnie jak stworzone w Hong Kongu bubble waffle, czyli puszyste, zawijany w rożek gofry, po brzegi wypełniony różnorodnymi słodkościami, które w ostatnich latach zawładnęły podniebieniami Polaków.

Gofry na śniadanie

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego świętowanie można rozpocząć już od samego rana. Gofry przyrządzone na wytrawnie z pewnością dodadzą energii na długi czas. Sam przepis na podstawę dania jest banalnie prosty. Standardowo na około sześć gofrów wystarczy zmiksować 400 ml mleka, półtorej szklanki mąki pszennej (można zastąpić inną mąką), połowę szklanki oleju roślinnego (lub rozpuszczonego masła). Do tego dodać płaską łyżeczkę cukru waniliowego i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto natychmiast po zmiksowaniu nadaje się do zapiekania w  wielofunkcyjnym opiekaczu Amica SMK4021 z wymiennymi wkładkami. Kiedy wafle nabiorą już rumianego koloru można dopełnić je ulubionymi składnikami, np.  jajkiem sadzonym, bekonem, sosem holenderskim i szczypiorkiem. Szukając lżejszej opcji można przyozdobić je wędzonym łososiem, kremowym serkiem oraz koperkiem bądź guacamole. Takie propozycje z pewnością przypadną do gustu wielu smakoszom.

Wytrawne gofry na obiad

Dla fanów niekonwencjonalnych połączeń obiadowych również mamy propozycję! Są nią gofry ziemniaczane. To alternatywa dla tłustych polskich placków ziemniaczanych, a smakują tak samo dobrze. Dzięki płytkom opiekacza pokrytym zapobiegającą przywieraniu powłoką non-stick, ciasto nie przyklei się do powierzchni. Gofry ziemniaczane smakują wyśmienicie, a mają delikatniejszą strukturę i nie są smażone w głęboki tłuszczu. Spokojnie można je więc nazwać „wersją light” klasycznych polskich placków ziemniaczanych. Do ich przygotowania wystarczy pół kilo obranych i zmiksowanych na papkę ziemniaków, jedno jajko, 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej, jedna zmielona cebula oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek i inne do smaku. Wystarczy połączyć składniki i upiec w kilka minut na złoty kolor. A dodatki? Zależą już tylko od wyobraźni kucharza.

Smacznego świętowania!

kontakt dla mediów
Eliza Orepiuk-Szymura
Public Relations Manager, Grupa Amica
Eliza Orepiuk-Szymura

eliza.orepiuk-szymura@amica.com.pl

tel: +48 882 393 992

Biuro Prasowe
Grupa Amica
Biuro Prasowe

media@amica.pl

informacje o firmie

Grupa Amica to największy producent sprzętu gospodarstwa domowego z centralą w Polsce. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Poprzez marki Amica, Gram, Hansa i CDA Grupa generuje ponad 70 procent przychodów na blisko 60 rynkach zagranicznych. W swojej fabryce we Wronkach Amica produkuje kuchnie gazowe i elektryczne, a także płyty grzejne. W Polsce zatrudnia ponad 2,5 tys. ludzi zapewniając pracownikom szereg benefitów – m.in. przedszkole i żłobek oraz dostęp do własnego ośrodka wypoczynkowego. W całej Grupie Amica pracuje ponad 3 tysiące osób.

załączniki

kontakt dla mediów
Eliza Orepiuk-Szymura
Public Relations Manager, Grupa Amica
Eliza Orepiuk-Szymura

eliza.orepiuk-szymura@amica.com.pl

tel: +48 882 393 992

Biuro Prasowe
Grupa Amica
Biuro Prasowe

media@amica.pl

informacje o firmie

Grupa Amica to największy producent sprzętu gospodarstwa domowego z centralą w Polsce. W ofercie posiada pełną gamę inteligentnych urządzeń dużego i małego AGD, wyróżniających się najnowszą technologią i nowoczesnym designem. Poprzez marki Amica, Gram, Hansa i CDA Grupa generuje ponad 70 procent przychodów na blisko 60 rynkach zagranicznych. W swojej fabryce we Wronkach Amica produkuje kuchnie gazowe i elektryczne, a także płyty grzejne. W Polsce zatrudnia ponad 2,5 tys. ludzi zapewniając pracownikom szereg benefitów – m.in. przedszkole i żłobek oraz dostęp do własnego ośrodka wypoczynkowego. W całej Grupie Amica pracuje ponad 3 tysiące osób.