kultura/sztuka/rozrywka

Kobiece portrety w Galerii Klif. Wystawa „Kobieta, Spojrzenia i pragnienia” Jacka Juriewicza

18.03.2019 | Galeria Klif

W Galerii Klif trwa wystawa malarstwa „Kobieta, Spojrzenia i pragnienia”, której inauguracja miała miejsce z okazji Dnia Kobiet. Tym razem odwiedzający gdyńską galerię mają okazję zapoznać się z twórczością Jacka Juriewicza, który słynie z barwnych i wyrazistych obrazów przedstawiających kobiety. Obrazy można podziwiać do końca marca.

Ekspozycję „Kobieta, Spojrzenia i pragnienia” przygotował Project ART, którego głównym celem jest promocja sztuki w przestrzeni publicznej. To kolejna wystawa zorganizowana w Galerii Klif pod egidą Project ART

- W ten sposób chcemy zaakcentować otwartość Klifu na kulturę, sztukę, artystów - mówi Mariola Rogóż, dyrektor Galerii Klif. – Prezentując wystawy dbamy o to, by były to dzieła wyjątkowe, pobudzające dyskusję, interesujące. Zdecydowaliśmy się na obrazy Jacka Juriewicza akurat w marcu, bo to miesiąc, w którym obchodzimy Dzień Kobiet.

- Portret kobiety jest głównym motywem mojej twórczości - mówi Jacek Juriewicz. - W większości są to twarze kobiece malowane z wyobraźni, gdzie nacisk kładę na kolor, kompozycję. Portret kobiety, nie tylko malarski, ale też psychologiczny, pociąga mnie w tworzeniu jak i oglądaniu obrazów innych malarzy.

Jacek Juriewicz pobierał naukę min. u Andrzeja Bereziańskiego, Ewy Jędrzejowskiej-Dygas czy Wiesława Adamskiego. Okres po nauce został zwieńczony wieloma wystawami w kraju i za granicą. Często tworzy akty i portrety, szczególnie te przedstawiające kobiety. Jest również zafascynowany naturą. Prace artysty cechuje ekspresja ujawniająca się w łączeniu barwnych plam, przez co obrazy sprawiają wrażenie sennych wizji.

Wystawa potrwa do końca marca. Zlokalizowana jest na parterze galerii, przy fontannie.
Więcej o artyście: https://www.galeria-oranz.pl/sztuka-wspolczesna-malarstwo/juriewicz-jacek

Galeria Klif w Gdyni od 1996 roku jest źródłem inspiracji dla osób, które w modzie szukają czegoś więcej niż tylko ubrań. Wychodząc z założenia, że moda stanowi odzwierciedlenie naszego charakteru i stylu życia, Klif oferuje swoim Klientom ponad 140 sklepów, które swoimi propozycjami zaspokoją najbardziej wymagające gusta. W Galerii Klif dostępne są wyjątkowe marki, często jedyne w Trójmieście. Ekskluzywne butiki i marki znanych projektantów, m.in. Bizuu, BOHOBOCO, Charme, Calvin Klein Jeans, COS, Emanuel Berg, La Mania, Lidia Kalita Robert Kupisz Liu Jo, Marciano Guess, Max&Co., Patrizia Pepe, Petit Bateau, Pinko, Stefanel, Tommy Hilfiger czy Superdry wraz z popularnymi markami sieciowymi tworzą szeroką ofertę, która zaspokoi szerokie gusta Klientów.

Do ich dyspozycji jest Supermarket Piotr i Paweł, strefa food court, Kraina Treflików - miejsce z warsztatami i zajęciami dla dzieci, a także punkty usługowe, drogerie i perfumerie, m.in. Douglas, Rossmann, Sephora i SUPER-PHARM.

Galeria Klif nieustannie dostosowuje swoją ofertę do wymagań Klientów oraz wychodzi naprzeciw ich oczekiwaniom. Profesjonalne Pakiety Konsultacji w zakresie mody i urody oraz Karta Podarunkowa Klif to udogodnienia, dzięki którym Klienci gdyńskiego Klifu mogą skupić się na sobie i w pełni zrelaksować podczas wizyty w przyjaznym wnętrzu i spokojnej atmosferze.