sport energetyka nauka/edukacja/szkolenia

Dzieci z gdańskiej szkoły ćwiczyły z Drużyną Energii! [MATERIAŁ FILMOWY]

31.01.2019 | Grupa ENERGA

Tej lekcji wychowania fizycznego uczniowie Szkoły Podstawowej nr 52 im. Tadeusza Kościuszki w Gdańsku nie zapomną długo. W czwartek odwiedzili ich ambasadorzy Drużyny Energii: Izabela Bełcik, Marek Citko, Krzysztof Golonka, Bartosz Ignacik oraz Rafał Lipiński.

Wizyta sportowców była nagrodą za wyjątkowe zaangażowanie szkoły jeszcze w pierwszą edycję Drużyny Energii. SP 52 należała do najbardziej aktywnych, ale ani razu nie udało jej się wygrać finału miesiąca. Wysiłek nie poszedł jednak na marne - ulubieńcy dzieci odwiedzili szkołę!

- Bardzo cieszymy się, że mogliśmy dodatkowo nagrodzić jedną z najbardziej zaangażowanych szkół z pierwszej edycji. Wszyscy znowu mogliśmy poczuć tę wielką energię, która drzemie w uczniach i ich nauczycielach. Super, że dołączyli do nas Iza Bełcik i „Lipek”, dzięki którym rywalizacja jest jeszcze bardziej urozmaiconamówi Krzysztof Golonka, ambasador Drużyny Energii.

W czasie wyjątkowej lekcji WF-u uczniowie mogli dowiedzieć się więcej o sportowej przeszłości ambasadorów, podziwiać piłkarskie show mistrza świata freestyle football Krzysztofa Golonki czy wziąć udział we wspólnej rozgrzewce z Drużyną Energii. Nie zabrakło też miejsca na część artystyczną, w której młodzi gdańszczanie zaprezentowali swoje nieprzeciętne umiejętności taneczne.

Zwieńczeniem treningu był znany z I edycji konkurs, w którym wyselekcjonowana reprezentacja szkoły (10 dziewczynek i 10 chłopców) zmierzyła się z zadaniami od ambasadorów. W rywalizacji z elementami piłki nożnej, siatkówki i koszykówki uczniowie SP 52 spisali się znakomicie, zdobywając 309 punktów.

- Chcemy podziękować, że mogliśmy gościć ambasadorów Drużyny Energii w naszych skromnych progach. Dziękujemy za motywowanie uczniów do aktywności fizycznej, która jest bardzo ważna. To była wspaniała impreza, którą wszyscy będziemy długo wspominać. Jestem pewna, że uczniowie z wielkim zaangażowaniem będą uczestniczyć w II edycji projektumówi Mirosława Pyrgiel, nauczycielka wychowania fizycznego w SP 52.

Trwają zapisy do II edycji

Aby wejść do gry o sportową przygodę i cenne nagrody, wystarczy nagrać trwające 15-300 sekund wideo, na którym nauczyciel i uczniowie pokażą sportowy charakter swojej szkoły. Opiekunowie mogą zapisywać swoje placówki przez stronę www.DruzynaEnergii.pl do 10 lutego. Spośród wszystkich zgłoszeń jury wybierze 100 najbardziej kreatywnych. Zakwalifikowane szkoły dołączą do zeszłorocznej „setki”, by co miesiąc będą walczyć o wizytę ambasadorów, którzy przeprowadzą u zwycięzców wyjątkową lekcję WF-u.

- Gorąco zachęcamy wszystkie szkoły do udziału w II edycji, która już się rozpoczęła. Gwarantujemy emocje i rywalizację, a najlepsi będą mogli poznać ambasadorów Drużyny Energii i zdobyć dla swojej szkoły sportowe nagrodydodaje Robert Leszczyński, dyrektor marketingu sportowego firmy New Balance Polska, która jest partnerem technicznym projektu.

Dodatkowo zwycięzcy miesiąca będą mieli szansę udział w wielkim finale, który odbędzie się w czerwcu na Stadionie Energa w Gdańsku. Trzy czołowe ekipy zgarną tam czeki na wyposażenie sali gimnastycznej, a najlepsza szkoła II edycji otrzyma dodatkowo puchar Drużyny Energii.

Inicjatorem i mecenasem akcji Drużyna Energii jest Grupa Energa, organizatorem Air Sport, a partnerem technicznym – New Balance Polska.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl