kultura/sztuka/rozrywka ekonomia/biznes/finanse

Artystyczna podróż do Nowego Jorku

24.01.2019 | ERGO Hestia SA

Blisko 3000 młodych twórców wzięło już udział w konkursie Artystyczna Podróż Hestii. Tak nazywa się konkurs dla studentów IV i V roku wydziałów i kierunków artystycznych wszystkich polskich uczelni, w którym jedną z nagród jest miesięczna rezydencja w światowej stolicy sztuki nowoczesnej - Nowym Jorku. W 2018 r. nagrodę tę zdobył Mateusz Sarzyński, student Wydziału Grafiki ASP w Krakowie. Jego wrażenia i doświadczenia zebrane zostały w reportażu filmowym.

Nowy Jork to miasto, gdzie ludzie żyją szybko, gdzie wszystko jest „bardziej” i wszystkiego jest więcej – mówi Mateusz Sarzyński. Słowo „więcej” dotyczy także twórców i galerii. Pobyt w Nowym Jorku laureat konkursu wykorzystał m.in. na bezpośredni kontakt z kuratorami i innymi twórcami, na rozwijanie własnych projektów, a także na skorzystanie z niezwykle szerokiej artystycznej oferty nowojorskich galerii i muzeów. – Internet nie zastąpi obcowania z oryginałem dzieła i kontaktu twarzą w twarz z jego twórcą. Taka podróż daje dystans do Krakowa i Warszawy, pozwala przewietrzyć mózg – ocenia. ­­­­

Reportaż filmowy o wrażeniach i refleksjach artysty z jego pobytu w Nowym Jorku  przedstawia go w otoczeniu, które pozwala mu na rozwój i stymuluje do poznawania innych artystów i ich sztuki.

ERGO Hestia od wielu lat wspiera młodych artystów w poszukiwaniach ich własnej drogi artystycznej – przypomina Magdalena Kąkolewska, prezes Fundacji Artystyczna Podróż Hestii. – Właśnie temu służy konkurs Artystyczna Podróż Hestii. To przecież nie tylko ważne i prestiżowe nagrody dla laureatów, ale też prezentacje i dyskusje z jury, wystawa finałowa, a także promocja uczestników konkursu w środowisku artystycznym i biznesowym, a więc wśród potencjalnych odbiorców i kolekcjonerów – podkreśla Magdalena Kąkolewska.

Konkurs APH organizowany jest przez Fundację Artystyczna Podróż Hestii a mecenasem całego przedsięwzięcia jest ERGO Hestia. Nagroda Główna
to miesięczny pobyt wraz z  profesjonalnym programem rezydencyjnym w Nowym Jorku, z opłaconym przez organizatora zakwaterowaniem, biletami lotniczymi i tzw. kieszonkowym (4 tysiące dolarów). Zdobywca konkursowej Nagrody Drugiej miesięczną rezydencję artystyczną spędzi w tym roku w Wilnie. Od 2014 roku na jednego z finalistów konkursu APH czeka także Nagroda Specjalna Prezesa Grupy ERGO Hestia, Piotra M. Śliwickiego, którą jest zaproszenie do projektu artystycznego w ramach raportu rocznego Grupy ERGO Hestia, na warunkach komercyjnych.

W dotychczasowych 17 edycjach konkursu o nagrody ubiegało się blisko 3000 studentów wydziałów i kierunków artystycznych wszystkich polskich uczelni, którzy zgłaszali prace z dziedziny malarstwa, grafiki, rzeźby i instalacji, fotografii, sztuki cyfrowej i performance.

Obecnie trwa 18. edycja konkursu, studenci mogą nadsyłać swoje prace do 10 lutego br. Zgłoszone prace zostaną poddane ocenie jury, w którego skład – obok przedstawicieli ERGO Hestii i Fundacji – wchodzą artyści, krytycy i kuratorzy z Polski i USA. Nazwiska laureatów, którzy w tym roku wybiorą się w Artystyczną Podróż Hestii, poznamy 17 maja podczas gali w Muzeum nad Wisłą – filii Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie. Tam również - od 6 do 19 maja - trwać będzie wystawa finałowa, na której zobaczymy prace 25 finalistek i finalistów konkursu.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl

Informacje o Grupie ERGO Hestia

Wsparcie przedsięwzięć kulturalnych już na etapie odkrywania talentów to świadomy wybór ERGO Hestii. Nawet jeśli to droga dłuższa i trudniejsza, późniejszy efekt wynagradza ten nieoczywisty wybór, dlatego utworzyliśmy Fundację Artystyczna Podróż Hestii, która w naszym imieniu prowadzi program mecenatu artystycznego. Fundacja promuje młodych polskich artystów – studentów uczelni i kierunków artystycznych. W ramach organizowanego od 2002 roku konkursu wspiera ich, organizując wystawy ich prac i fundując najlepszym programy stypendialne za granicą.

Od 2015 roku wspieramy rozwój kolejnego pomysłu: Artystyczna Podróż na Instagramie, który pod patronatem ERGO Hestii promuje artystów fotografii mobilnej w ich naturalnym środowisku – Internecie. Inicjatywa Artystyczna Podróż promuje najzdolniejszych artystów zamieszczających zdjęcia na Instagramie i umożliwia im przeniesienie wirtualnej twórczości na ściany rzeczywistych galerii sztuki.

Niezmiennie ważną dla nas inicjatywą pozostaje sponsoring tytularny ERGO ARENY – hali będącej miejscem najważniejszych wydarzeń kulturalnych, rozrywkowych i sportowych, w których od początku działalności uczestniczyły niemal trzy miliony widzów.

Grupę ERGO Hestia tworzą dwie spółki ubezpieczeniowe: STU ERGO Hestia SA i STU na Życie ERGO Hestia SA. Spółki Grupy oferują ubezpieczenia dla klientów indywidualnych w zakresie ochrony majątku i życia, a także dla przemysłu oraz małego i średniego biznesu. Ubezpieczenia majątkowe oferowane są pod 5 markami: ERGO Hestia, MTU, mtu24.pl, You Can Drive oraz YU!.

Co roku miliony klientów indywidualnych oraz firm reprezentujących mały i średni biznes, a także największe korporacje obdarzają nas swoim zaufaniem. Ubezpieczamy co drugą firmę z setki największych w Polsce. W 2018 roku pomogliśmy w ponad 700 tysiącach szkód. Grupa ERGO Hestia kapitałowo jest związana z niemiecką Grupą ERGO, częścią globalnej rodziny biznesowej Munich Re, jednego z największych reasekuratorów na świecie. Prezesem Spółek Grupy jest Piotr M. Śliwicki.

Rzecznik Prasowy, Sopockie Towarzystwo Ubezpieczeń ERGO Hestia SA

media@ergohestia.pl