handel styl życia zdrowie towary konsumpcyjne media/marketing/reklama rolnictwo

Zwiększona odporność już za miskę zupy

14.12.2018 | redakcja infoWire.pl

Dziennie powinniśmy jeść ok. 0,5 kg warzyw. Są one świetnym źródłem m.in. błonnika, który wpływa korzystnie na odporność. Należy pamiętać o tym zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na różne infekcje. Aby zmniejszyć ryzyko ich złapania, dobrze jeść np. – bogate w warzywa – zupy.

Ona cię rozgrzeje, gdy pada i wieje

Jak mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Aneta Gazda z Działu Badań i Rozwoju firmy Hortex: „Jesień i zima to taki okres, kiedy nasz organizm ma zwiększone zapotrzebowanie energetyczne. Potrzebujemy więcej energii, więc bardzo polecane są gorące posiłki”. Mogą to być np. zupy. Tym bardziej że dostarczają one organizmowi także wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych.

„Królowa zup”

„Polska jest królową zup. Mamy ok. 700 przepisów na zupy w książkach kucharskich i warto z tego korzystać” – zauważa ekspertka. Co ważne, zup nie musimy jeść tylko zwyczajowo na obiad. Równie dobrze sprawdzają się one na śniadanie i kolację, szczególnie że nie są to posiłki ciężkie.

Mrożone też dobre

Zupy możemy przygotowywać zarówno z warzyw świeżych, jak i mrożonek. „Mrożone warzywa zachowują świetnie witaminy i składniki mineralne. Wartość odżywcza takiego produktu i produktu przygotowanego z warzyw świeżych jest porównywalna. Poza tym mrożonki pomagają zaoszczędzić czas: są umyte, obrane, pokrojone” – informuje rozmówczyni.

załączniki