wydarzenia towary konsumpcyjne
12 października – światowy dzień jaja
Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z czasem zyskała znaczenie „od początku do końca”. Już nasi przodkowie mieli świadomość niezwykłych wartości tego składnika diety. Z punktu widzenia biologicznego jest to pokarm fenomenalny, który zawiera wszystkie składniki niezbędne do budowy żywego organizmu. Dziś jednak dosyć powszechne jest przekonanie, że należy ograniczać spożycie jaj ze względu na cholesterol oraz zwracać szczególną uwagę na sposób hodowli składających je ptaków. Co na ten temat sądzą naukowcy – specjaliści w zakresie hodowli drobiu oraz żywienia człowieka?
Jajo –fenomen na skalę przemysłową
Z zapłodnionego jaja kurzego w ciągu 21 dni wykluwa się zdolne do samodzielnego życia pisklę. Aby było to możliwe, we wnętrzu skorupki musi znajdować się wszystko, co jest niezbędne do powstania nowego organizmu. Jaja zawierają wiele cennych składników, dzięki którym mają one wysokie właściwości odżywcze i lecznicze, ale nie tylko. Mogą być także wykorzystywane do produkcji biopolimerów, kosmetyków i naturalnych pestycydów. Ponadto, w bardzo prosty i naturalny sposób można modyfikować ich skład na przykład w celu zwiększenia zawartości pożądanych substancji. Naukowcy na całym świecie opracowują nowe metody wzbogacania jaj oraz zastosowania ich składników w różnych dziedzinach przemysłu.
Więcej na ten temat w artykule: http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/jajo-fenomen-na-skale-przemyslowa/
Cholesterol z jaj już nie straszy
Jak to jest możliwe, że jajo, które zawiera w sobie 2/3 rekomendowanej dziennej dawki cholesterolu, może być spożywane niemal bez ograniczeń? Przede wszystkim żółtko poza cholesterolem, którego jest w nim 0,3%, jest źródłem 10-20% fosfolipidów, które zmniejszają jego odkładanie się w naczyniach krwionośnych. Poza tym każdy z nas codziennie produkuje około 3 gramów cholesterolu, czyli równowartość 15 jaj. Wreszcie nie można zapominać, że cholesterol jest niezbędny do normalnego funkcjonowania organizmu – jest on prekursorem hormonów płciowych, kwasów żółciowych i witaminy D, a także składnikiem ścian komórkowych i osocza krwi. Problem niedrożności naczyń krwionośnych jest więc związany nie tyle z dietą, ile z naszym wewnętrznym metabolizmem.
Więcej na ten temat w artykule: http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/cholesterol-z-jaj-juz-nie-straszy/
Numery z jajami
W Polsce produkowanych jest rocznie 10 mld jaj, z czego ponad 1,6 mld to jaja z chowu przydomowego niepodlegające kontroli weterynaryjnej. Należy przypuszczać, że liczba tych drugich będzie z roku na rok rosła. W naszym kraju zapanowała moda na jaja ekologiczne, które, jeśli pochodzą z pewnego źródła, na pewno są produktem wysokiej jakości. Warto jednak wiedzieć, że produkty bez certyfikatu mogą być równie wartościowe, a pod pewnymi względami nawet lepsze. Zarówno jaja z chowu konwencjonalnego, jak i ekologicznego oraz wszystkich typów pośrednich, mają swoje wady zalety.
Więcej na ten temat w artykule: http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/numery-z-jajami/
Witaminy dla mózgu
Żółtko jaja zawiera wiele cennych związków chemicznych, takich jak m.in. cholina i luteina.
Cholina (witamina B4) to związek fosfolipidowy, z którego powstaje acetylocholina. Ta ostatnia to ważny neuroprzekaźnik, który kumuluje się na końcach synaps komórek nerwowych. Im więcej jest acetylocholiny na zakończeniach synaps, tym szybciej impuls nerwowy przebiega z komórki do komórki. Dzięki temu jesteśmy bardziej kreatywni, pomysłowi i szybciej rozwiązujemy problemy. Dzięki acetylocholinie układ nerwowy działa dużo sprawniej. Wspomagają go także inne zawarte w żółtku substancje – poprawiająca pamięć lecytyna i regenerujące system nerwowy inne witaminy z grupy B.
Więcej na ten temat w artykule: http://www.media.sggw.pl/pr/351080/ab-ovo
kontakt dla mediów
dr inż. Krzysztof Szwejk
rzecznik@sggw.edu.pl
tel: + 48 22 593 19 98
tel: +48 604 534 879
Anna Kiryjow-Radzka
anna_kiryjow@sggw.edu.pl
tel: + 48 22 593 19 97
Marta Hulak
marta_hulak@sggw.edu.pl
Biuro Prasowe
rzecznik@sggw.edu.pl
tel: +48 22 593 19 98
tel: +48 604 534 879
informacje o firmie
kontakt dla mediów
dr inż. Krzysztof Szwejk
rzecznik@sggw.edu.pl
tel: + 48 22 593 19 98
tel: +48 604 534 879
Anna Kiryjow-Radzka
anna_kiryjow@sggw.edu.pl
tel: + 48 22 593 19 97
Marta Hulak
marta_hulak@sggw.edu.pl
Biuro Prasowe
rzecznik@sggw.edu.pl
tel: +48 22 593 19 98
tel: +48 604 534 879