ekonomia/biznes/finanse

Rubens Menin, założyciel i prezes brazylijskiej firmy MRV Engenharia Światowym Przedsiębiorcą Roku EY 2018

17.06.2018 | EY

Rubens Menin Teixeira de Souza, prezes brazylijskiej firmy MRV Engenharia e Participações S.A., zwyciężył w finale konkursu EY World Entrepreneur Of The Year. Uroczystość wręczenia nagrody odbyła się w Monaco. Wraz z Meninem w konkursie wzięło udział 761 przedsiębiorców, w tym 56 zwycięzców z 46 lokalnych edycji. Polskę reprezentował Piotr Krupa, założyciel i prezes Kruk S.A., zwycięzca 15. polskiej edycji konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Menin ma 62 lata i jest pierwszym w historii konkursu zwycięzcą z Ameryki Południowej.

Rubens Menin założył MRV jako firmę budowlaną w 1979 roku. Dzisiaj jego przedsiębiorstwo jest największą firmą deweloperską w Ameryce Południowej, biorąc pod uwagę liczbę sprzedawanych budynków. Jest też największym deweloperem budującym tanie mieszkania w Brazylii. W 2017 roku przychody MRV wyniosły 1,44 mld USD, a zysk 197 mln USD.

W 2007 roku firma Rubensa Menina zadebiutowała na giełdzie B3 (dawniej BM&FBOVESPA). Wtedy przychody spółki wynosiły zaledwie 105 mln USD, a zysk 13 mln USD. Dzisiaj MRV zatrudnia ponad 24 tysiące osób, działa w 150 miastach i wzniosła 300 tysięcy budynków. W miastach, w których działa, jedna na 200 osób mieszka w lokalu wybudowanym przez MRV.

Jim Nixon, prezes Nixon Energy Investments oraz przewodniczący jury EY World Entrepreneur Of The Year przyznał, że jury było zaszczycone mogąc wręczyć Meninowi tytuł światowego Przedsiębiorcy Roku 2018, jako pierwszemu zwycięzcy konkursu z Ameryki Południowej. - Jury było zaskoczone jego innowacyjnością i duchem przedsiębiorczości, a także działaniem na rzecz sprawiedliwszego i bardziej egalitarnego społeczeństwa - dodał.

Rubens Menin, prezes MRV Engenharia e Participações S.A., powiedział, że przez całe życie jego celem było danie ludziom, którzy nie mogli sobie na to pozwolić, możliwości posiadania własnego domu. - Jestem dumny, że mój cel został uhonorowany, ale to jeszcze nie koniec mojej pracy. Sektor budowlany może dalej wpływać na społeczeństwo. Uważam, że ekonomiczne wzmocnienie ludzi to nie tylko kwestia zamożności pokolenia, ale także społecznego rozwoju. Mam nadzieję, że MRV będzie realizowało ten cel przez następne pokolenia - mówił.

Mark Weinberger, Globalny Partner Zarządzający EY, dodał, że wizja i determinacja Menina pomogła niezliczonej liczbie Brazylijczyków pokonać pierwszy stopień na drodze do własności nieruchomości. - Dowodem na jego przywództwo jest wytrwałość w osiąganiu sukcesu, mimo niesprzyjających warunków ekonomicznych i trudnych lat w Brazylii. Menin jest twórcą największej spółki deweloperskiej w Brazylii i największym deweloperem w Ameryce Południowej. Jest naprawdę inspirującym zwycięzcą konkursu EY Przedsiębiorca Roku - dodał.

Bryan Pearce, Globalny Partner zarządzający konkursem EY Przedsiębiorca Roku uważa, że Menin jest modelowym zwycięzcą konkursu, dzięki pasji i osiągniętemu sukcesowi. - MRV jest firmą rodzinną, a Menin przekazuje pałeczkę kolejnym pokoleniom. Jego syn, siostrzeniec i córka będą kontynuować to niesamowite dziedzictwo poprzez zapewnianie mieszkań milionom Brazylijczyków i innych narodowości - dodał.

Menin wiedział, że dla wielu Brazylijczyków własne mieszkanie było nieosiągalnym marzeniem i dlatego w 1979 roku, kiedy miał zaledwie 21 lat, założył z dwoma wspólnikami MRV Engenharia e Participações S.A. "Fawelizacja" brazylijskich miast w latach 70. XX wieku stała się dla Menina okazją do budowania przystępnych cenowo nieruchomości, dostępnych dla mas. Zamienił tradycyjny, na wpół rzemieślniczy sposób budowania w przemysł.

Tylko w 2017 roku firma MRV zbudowała ponad 320 tysięcy domów i mieszkań w Brazylii, dając ponad milionowi osób możliwość zrealizowania marzenia o posiadaniu domu. Dzisiaj MRV buduje 214 domów, w każdym po średnio 398 mieszkań. Od 2008 roku MRV, razem z innymi firmami budowlanymi, jest częścią brazylijskiego programu rządowego “Minha Casa, Minha Vida” (Mój Dom, Moje Życie), dzięki któremu zapewniono Brazylijczykom 3 miliony mieszkań.

Menin zawsze szukał innowacyjnego podejścia do biznesu. MRV opracowało nową metodę budowy betonowych ścian tworząc ekonomiczny, elastyczny i zrównoważony sposób budowania. Dzięki temu MRV mogło zredukować średnią liczbę pracowników z 12 do 3,5, jednocześnie budując czteropiętrowy dom z 16 mieszkaniami w 10 dni. Częścią strategii MRV było także budowanie mieszkań przede wszystkim w mniejszych miastach, gdzie jest tańsza ziemia i mniejsza konkurencja. W 2015 roku średniej wielkości miasta stanowiły 70% rynku MRV.

Menin dywersyfikował swój biznes. W 1994 roku założył Banco Inter, który w marcu 2018 roku złożył do Brazylijskiej Komisji Giełd i Papierów Wartościowych swój prospekt emisyjny. W 2008 roku założył firmę LOG, specjalizującą się w budowie i wynajmie centrów logistycznych, handlowych, biurowych i komercyjnych. W 2012 założył w USA American Housing Solutions (AHS). Amerykańska firma buduje tanie domy w USA, umożliwiając kupno tanich nieruchomości rodzinom, które często wydają nawet połowę swoich przychodów na wynajem mieszkania. W tym samym roku Menin założył także URBAMAIS, dewelopera, który współpracuje z rodzinami budując wysokiej jakości, zrównoważone osiedla mieszkaniowe.

W ciągu 38 lat MRV zainwestowała ponad 302 mln USD w miejską infrastrukturę – drogi, kanalizacje, oświetlenie, szkoły, centra opieki oraz ochrony zdrowia. MRV buduje także publiczne place i parki. W ramach organizacji "Brazylijscy Przyjaciele Klimatu" (Programa Amigo do Clima) MRV zrealizowało jeden ze swoich celów i zasadziło milion drzew, tym samym usuwając z atmosfery 550.000 ton dwutlenku węgla.

Prowadzone przez Menina MRV rozwinęło się w ogromną, rodzinną firmę, w której jego nastawienie, że "wszystko da się zrobić" i optymistyczne podejście jest przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jego syn Rafael jest, razem z ojcem, prezesem MRV, w zarządzie jest także siostrzeniec Menina Eduardo Fischer oraz jego córka Maria, która jest szefem departamentu prawnego MRV.

Przewodniczącym Jury światowego konkursu EY World Entrepreneur Of The Year był Jim Nixon, prezes Nixon Energy Investments (US). Pozostali członkowie jury:

• Rosario Bazán, założycielka DanPer (Peru),
  • Diane Foreman, założycielka Chelsea Group Ltd. (Nowa Zelandia),
  • Ruigang Li, założyciel CMC Capital Partners (Chiny),
  • Manny Stul, prezes Moose Enterprise Holdings & Controlled Entities (Australia).

W tegorocznym światowym finale Polskę reprezentował Piotr Krupa, Przedsiębiorca Roku 2017, który od podstaw stworzył międzynarodowe przedsiębiorstwo zarządzające wierzytelnościami. KRUK S.A. działa w 9 krajach europejskich i zatrudnia prawie 3 tys. osób.

- Wszyscy, którzy przyjechali na międzynarodowy finał konkursu EY World Entrepreneur Of The Year planują szybki rozwój w nadchodzących latach. Wielu mówi o wprowadzeniu nowych technologii, przede wszystkim sztucznej inteligencji do swoich przedsiębiorstw i ekspansji międzynarodowej – mówił Bartłomiej Smolarek, Partner w dziale Doradztwa Transakcyjnego EY, Audytor konkursu EY Przedsiębiorca Roku. - Podczas finału w Monte Carlo wiele się też rozmawia o zderzaniu się ze sobą branż, z pozoru bardzo od siebie odległych. Takie spotkania z pewnością sprzyjają nawiązywaniu kontaktów biznesowych, które w przyszłości mogą zaowocować doskonałą współpracą – dodaje.

Tymczasem trwa nabór do 16. polskiej edycji konkursu EY Przedsiębiorca Roku. Do 29 czerwca br. można zgłaszać się do udziału. Laureaci zostaną wyróżnieni w trzech kategoriach: Produkcja i Usługi, Nowe Technologie / Innowacyjność oraz Nowy Biznes. Spośród nich wybrany będzie zdobywca głównego tytułu Przedsiębiorca Roku 2018, który będzie reprezentował Polskę w międzynarodowym finale EY World Entrepreneur Of The Year w Monte Carlo za rok.

Więcej zdjęć z finału w Monte Carlo dostępnych jest tutaj

Media Relations Koordynator, EY

tomasz.boguslawski@pl.ey.com

tel: +48 22 557 68 24

EY

O firmie EY

Firma EY jest światowym liderem rynku usług profesjonalnych obejmujących usługi audytorskie, doradztwo podatkowe, doradztwo biznesowe i doradztwo transakcyjne. Na całym świecie EY zatrudnia ponad 247 570 pracowników, których łączą wspólne wartości i przywiązanie do dostarczania klientom wysokiej jakości usług. Misją EY jest ciągłe usprawnianie rzeczywistości wyrażające się w haśle „Building a Better Working World”. Firma pomaga swoim pracownikom, klientom i społecznościom, w których funkcjonuje wykorzystać ich potencjał.

EY ma biura w ponad 150 krajach, dzięki czemu może wspierać klientów w niemal każdym zakątku świata. W Polsce ma blisko 3200 specjalistów pracujących w 7 biurach: w Warszawie, Gdańsku, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Poznaniu i Wrocławiu oraz w Centrum Usług Wspólnych. Na lokalnym rynku EY wielokrotnie nagradzano tytułami najlepszej i najskuteczniejszej firmy doradztwa podatkowego wg rankingu Dziennika Gazety Prawnej. Firma wygrywała również Ranking Audytorów Rzeczpospolitej.

EY angażuje się w działania na rzecz promocji przedsiębiorczości. Od 15 lat zaprasza kandydatów do startu w polskiej edycji konkursu Przedsiębiorca Roku, której zwycięzcy reprezentują nasz kraj w międzynarodowym finale World Entrepreneur of the Year organizowanym co roku w Monte Carlo.

EY od wielu lat na całym świecie wspiera inicjatywy związane ze sztuką. W Londynie jest partnerem Tate Britain i Tate Modern. Współpracuje także z British Museum czy National Gallery. Liczne projekty realizowane są także w Australii. W EY Polska działa inicjatywa EY Art Club promująca polskich artystów młodego pokolenia. Organizowane są spotkania z ludźmi sztuki, wykłady i wspólne zwiedzanie wystaw. Od 2017 roku EY Polska jest Mecenasem Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie.

EY to także jeden z najlepszych pracodawców w Polsce. Firma została wielokrotnie wyróżniona tytułem Idealnego Pracodawcy według Uniwersum, a także Najbardziej Pożądanego Pracodawcy w rankingu „Pracodawca Roku®” prowadzonym przez międzynarodową organizację studencką AIESEC. W 2017 roku Great Place to Work nagrodził EY w kategorii organizacji zatrudniających ponad 500 pracowników.

Aby uzyskać więcej informacji, wejdź na www.ey.com/pl

Media Relations Koordynator, EY