handel styl życia środowisko naturalne/ekologia zdrowie towary konsumpcyjne rodzina rolnictwo
Tłuszcze w kuchni? Jeśli masz olej w głowie, to używaj tych roślinnych
Tłuszcze mają ważne miejsce chyba w każdej kuchni. Niestety wielu z nas w dużych ilościach je te zwierzęce, które najzdrowsze nie są. Dużo lepiej jest spożywać tłuszcze roślinne, będące głównym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), potrzebnych człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jak wiadomo, tłuszcze zajmują istotną pozycję w naszym jadłospisie. Nie wszystkie są jednak tak samo zdrowe. Duże znaczenie ma to, jakie zawierają kwasy tłuszczowe. Powinniśmy unikać tych nasyconych, które znajdują się zwłaszcza w tłuszczach zwierzęcych. Dobre dla naszego organizmu będą natomiast NNKT (m.in. omega-3 i omega-6), wchodzące w skład olejów roślinnych i tłuszczów otrzymywanych z ryb.
Które tłuszcze wybierać do przygotowywania jedzenia? To zależy oczywiście od ich zastosowania. Tłuszcze możemy wykorzystywać np. do smażenia, gotowania czy doprawiania. Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, świetnie sprawdza się olej rzepakowy. Z kolei do potraw, których się jej nie poddaje, bardzo dobre są tłuszcze tłoczone na zimno. Pamiętajmy przy tym, aby wystrzegać się błędów związanych z używaniem tłuszczów do przyrządzania dań. „Największy polega na tym, że smażymy w zbyt wysokiej temperaturze. Drugim błędem jest niefiltrowanie frytury” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Jarek Walczyk, prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni, członek Rady Programowej programu „Szef dla Młodych Talentów”.