sport zdrowie praca ekonomia/biznes/finanse

Pracodawcy wydają coraz więcej pieniędzy na benefity dla pracowników

11.04.2018 | redakcja infoWire.pl

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinie na zlecenie Benefit Systems, aż 87% pracowników firm zatrudniających przynajmniej 10 osób korzystało w ubiegłym roku ze świadczeń pozapłacowych. Wydatki tych firm na benefity dodatkowe wyniosły łącznie ok. 11,3 mld zł.

Jakich benefitów chcą pracownicy

Które świadczenia dodatkowe zatrudnieni uważają za najatrakcyjniejsze? Według raportu firmy Sedlak & Sedlak „Świadczenia dodatkowe w oczach pracowników w 2017 roku” są to rozszerzony pakiet opieki medycznej, samochód służbowy do użytku prywatnego i elastyczny czas pracy. Najczęściej otrzymywanymi benefitami w ubiegłym roku były jednak karnety na siłownie i do klubów fitness, telefon służbowy do użytku prywatnego oraz ubezpieczenie na życie. Obecnie w wielu dużych firmach karty sportowe to standard oferowany przez pracodawcę. Auta służbowe oraz rozszerzone pakiety medyczne są natomiast nadal postrzegane jako bonus.

Aktywny fizycznie pracownik choruje rzadziej

„Abonamenty sportowe cieszą się coraz większą popularnością, dlatego że osoby aktywne fizycznie rzadziej muszą korzystać z abonamentów medycznych […]. Aktywność fizyczna wpływa na poprawienie jakości życia, wydłuża je oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Adam Radzki, członek zarządu Benefit Systems. „Zachęcanie do aktywności fizycznej opłaca się wszystkim uczestnikom rynku. Zyskują na tym pracownicy, pracodawcy, a także budżet państwa. Gdyby chociaż co druga niećwicząca osoba stała się aktywna fizycznie, oznaczałoby to oszczędności wysokości 3 mld zł rocznie dla całej gospodarki” – dodaje ekspert.

Atrakcyjne systemy kafeteryjne

Warto zauważyć, że ze względu na obecną sytuację na rynku pracy coraz częściej o rodzaju otrzymywanych benefitów decydują sami pracownicy. W dużych i średnich firmach popularne są systemy kafeteryjne, pozwalające zatrudnionym osobom wybierać dla siebie świadczenia dodatkowe z dostępnej puli, które w ramach określonego limitu finansuje pracodawca. Co ważne, pracownicy mogą co jakiś czas zmieniać swoje wybory, w zależności od aktualnych potrzeb.