zdrowie nauka/edukacja/szkolenia
Akademia Dobrego Smaku SGGW na Wielkanoc
Czy jaja wolno jeść bez ograniczeń? Jakie wartości odżywcze mają drożdże? Lepiej jeść nowalijki czy mrożonki? Odpowiedzi na te pytania oraz przepisy na świąteczne przysmaki dla osób na dietach bez glutenu, cukru lub laktozy publikujemy na Akademii Dobrego smaku SGGW, blogu pisanym we współpracy z naukowcami, ekspertami w zakresie żywności i żywienia.
Porcja wiedzy na temat jaj
Zarówno jaja z chowu konwencjonalnego, jak i ekologicznego oraz wszystkich typów pośrednich, mają swoje wady zalety – więcej w artykule „Numery z jajami” (http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/numery-z-jajami/)
Jaja zawierają wiele cennych składników, dzięki którym mają one wysokie właściwości odżywcze i lecznicze, ale nie tylko. Mogą być także wykorzystywane do produkcji biopolimerów, kosmetyków i naturalnych pestycydów. Ponadto, w bardzo prosty i naturalny sposób można modyfikować ich skład na przykład w celu zwiększenia zawartości pożądanych substancji. Naukowcy na całym świecie opracowują nowe metody wzbogacania jaj oraz zastosowania ich składników w różnych dziedzinach przemysłu. Więcej w artykule „Jaja – fenomen na skalę przemysłową” (http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/jajo-fenomen-na-skale-przemyslowa/)
100 g jaja zawiera 340-370 mg cholesterolu. Średnie jajo kurze waży ok. 50 g, czyli zawiera 170-185 g cholesterolu. Czy należy się go bać? Więcej w artykule „Jajo – złoto do jedzenia” (http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/jajko-zloto-do-jedzenia/)
Święta na diecie
Jak przetrwać Wielkanoc na diecie bez glutenu, laktozy i cukru? Na blogu Akademia dobrego Smaku proponujemy dietetyczne wersje typowych świątecznych przysmaków.
- wielkanocne babeczki z kremem kokosowym http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/babeczki-z-kremem-kokosowym/
- fit babka wielkanocna
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/fit-babka-wielkanocna/
- migdałowo-kokosowy mazurek
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/migdalowo-kokosowy-mazurek/
- jaglane kulki
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/jaglene-kulki/
- dietetyczne ciasto cytrynowe
http://www.akademiadobregosmaku.sggw.pl/dietetyczne-ciasto-cytrynowe/
Teksty zamieszczone na blogu Akademia Dobrego smaku SGGW (akademiadobregosmaku.sggw.pl) można bezpłatnie kopiować i przedrukowywać pod warunkiem podania (podlinkowanego w tekstach elektronicznych) źródła: Akademia Dobrego Smaku SGGW.
kontakt dla mediów
dr inż. Krzysztof Szwejk
rzecznik@sggw.edu.pl
tel: + 48 22 593 19 98
tel: +48 604 534 879
Anna Kiryjow-Radzka
anna_kiryjow@sggw.edu.pl
tel: + 48 22 593 19 97
Marta Hulak
marta_hulak@sggw.edu.pl
Biuro Prasowe
rzecznik@sggw.edu.pl
tel: +48 22 593 19 98
tel: +48 604 534 879
informacje o firmie
kontakt dla mediów
dr inż. Krzysztof Szwejk
rzecznik@sggw.edu.pl
tel: + 48 22 593 19 98
tel: +48 604 534 879
Anna Kiryjow-Radzka
anna_kiryjow@sggw.edu.pl
tel: + 48 22 593 19 97
Marta Hulak
marta_hulak@sggw.edu.pl
Biuro Prasowe
rzecznik@sggw.edu.pl
tel: +48 22 593 19 98
tel: +48 604 534 879