media/marketing/reklama ekonomia/biznes/finanse

„Puls Biznesu” nagrodził najdynamiczniejsze małe i średnie firmy

28.12.2017 | Bankier.pl

W 18. edycji rankingu „Gazele Biznesu” zwyciężyła spółka Agro-Sur. Firma zanotowała najwyższy przyrost obrotów w ciągu ostatnich trzech lat, w czym pokonała 4361 innych przedsiębiorstw.

„Gazele Biznesu” to najpopularniejsze i najstarsze zestawienie najdynamiczniej rozwijających się małych i średnich firm w Polsce. Dziennik „Puls Biznesu” publikuje ranking nieprzerwanie od 2000 roku. Nazwa „Gazele Biznesu” to efekt porównania spółek szybkich, ale niewielkich i podatnych na wszelkie zmiany w otoczeniu do równie delikatnych i bardzo szybkich przedstawicieli fauny.

Gazelami Biznesu zostają małe i średnie firmy, charakteryzujące się niezwykle szybkim rozwojem. Od początku istnienia rankingu za miarę szybkości ich rozwoju przyjmowany jest przyrost obrotów osiągany przez przedsiębiorstwa w ciągu trzech lat.

Tytuł Gazeli Biznesu trafia do odpowiednio zarządzanych, uczciwych i cieszących się dobrą kondycją finansową firm. Czytelne i niezmienne od lat kryteria rankingu sprawiają, że jest on wiarygodny – udział w nim jest bezpłatny, a o przyznaniu tytułu nie decyduje jury, lecz wyniki finansowe przedsiębiorstwa.

Gazelą Biznesu może zostać firma, która:

• rozpoczęła działalność najpóźniej w 2014 roku i prowadzi ją nieprzerwanie do dziś
  • w roku 2014 osiągnęła przychody ze sprzedaży w przedziale 3-200 mln zł
  • w trzech ostatnich latach z roku na rok notowała wzrost przychodów ze sprzedaży
  • w trzech ostatnich latach ani razu nie odnotowała straty
  • umożliwiła analizę swoich wyników finansowych przynajmniej z trzech badanych lat.

Zwycięzcą osiemnastej edycji ogólnopolskiego rankingu została firma Agro-Sur, oferująca cieplarnie, szklarnie, systemy nawadniania i sterowania klimatem w obiektach przeznaczonych do produkcji ogrodniczej. Do jej rozwoju przyczyniły się dotacje dla rolników i preferencyjne kredyty. Spółka nieustannie wprowadza nowe rozwiązania techniczne. Ma biuro projektowe, warsztaty: mechaniczny, elektryczny, automatyki, a także dział montażu i serwisu. Obserwuje rynek i stara się wychodzić naprzeciw potrzebom klientów, a dzięki certyfikatowi zarządzania jakością ISO 9001- 2000 może konkurować na rynkach Unii.

Drugie i trzecie miejsce na podium tegorocznych Gazel Biznesu zajęły przedsiębiorstwa Neotherm HPR oraz Avanti.

„Gazele Biznesu” to nie tylko obszerny ranking skupiający najbardziej dynamicznie rozwijające się małe i średnie przedsiębiorstwa. Integralną część projektu stanowi również cykl spotkań w największych miastach Polski. Już wkrótce odbędą się regionalne gale, podczas których zostaną wręczone dyplomy i statuetki. Spotkania te to także świetne okazje do integracji biznesów regionalnych i możliwość nawiązania cennych kontaktów.

Za przygotowanie rankingu odpowiada firma Coface, a partnerem strategicznym jest Polski Fundusz Rozwoju. Pozostali partnerzy tegorocznego zestawienia to: Volkswagen, Krajowy Rejestr Długów, DPD, Play, proALPHA.

Więcej informacji na https://www.pb.pl/najwyzszy-czas-na-innowacyjnosc-901715

Karolina Kowalska
Chief Marketing Officer, Bonnier Business (Polska) sp. z o.o.

k.kowalska@pb.pl

tel: 22 333 98 01

Karolina Kowalska
Chief Marketing Officer, Bonnier Business (Polska) sp. z o.o.

k.kowalska@pb.pl

tel: 22 333 98 01