nowe produkty/usługi towary konsumpcyjne nauka/edukacja/szkolenia

Ekologiczny baton z SGGW dla osób aktywnych

16.11.2017 | SGGW
Zespół badaczek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w składzie: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż. Anna Rzepkowska, mgr inż. Justyna Siwińska opracował recepturę ekologicznego i prozdrowotnego batonu wysokobiałkowego. Z przepisu możne nieodpłatnie skorzystać każdy.

Projekt warszawskich naukowców jest przeznaczony przede wszystkim dla osób aktywnych fizycznie, uprawiających sporty i szukających pożywnej, wysokobiałkowej przekąski, która mogłaby zastąpić niewielki posiłek.

Opracowanie receptury trwało cztery miesiące. Proces składał się z trzech etapów. Pierwszy polegał na testowaniu wstępnych pomysłów: z dwudziestu receptur wybrano pięć, które optymalizowano pod kątem wytycznych partnera. Następnie odrzucono kolejne dwie, a pozostałe zoptymalizowano tak, że z każdego produktu otrzymano jeszcze trzy warianty. Zostały one poddane bardzo szczegółowym analizom mikrobiologicznym (mającym określić m.in. jak długo można przechowywać produkt w różnych warunkach), fizykochemicznym: oznaczono wartość odżywczą produktów, profil białkowy, ustalono kaloryczność i oceniono w kategoriach sensorycznych. Ostatecznie wybrano jeden produkt, który poddano ocenie konsumenckiej. Ta wypadła korzystnie: z ankiet przeprowadzonych wśród grupy badawczej wynika, że batony to produkty pożądane lub bardzo pożądane. Ponad 90% badanych zadeklarowało, że kupiłaby je w sklepie.

Zwycięski produkt – baton kokosowy – został jeszcze raz zoptymalizowany pod kątem dokładnych wytycznych firmy, która miała rozpocząć produkcję. W jego skład wchodzą wyłącznie ekologiczne składniki, które jednocześnie są nośnikami substancji bioaktywnych: wiórki kokosowe, mąka kokosowa, koncentrat białek serwatkowych, olej kokosowy, cukier trzcinowy, konfitura owocowa o smaku aronii, woda, gorzka czekolada oraz liofilizowane maliny jako posypka.

Także pozostałe receptury nadają się do wykorzystania. Są równie interesujące i byłyby oryginalną propozycją na naszym rynku. Z wszystkimi można zapoznać się na stronie internetowej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, gdzie zostały udostępnione wyniki grantu.

SGGW jako placówka badawcza zgłosiła się do konkursu na dotację do badań w zakresie rolnictwa ekologicznego organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi razem z partnerem-przedsiębiorstwem. Naukowcy opracowują recepturę, partner dostarcza niezbędnych surowców, a następnie wdraża produkt do produkcji. Ministerstwo finansuje takie badania po to, by popularyzować przetwórstwo surowców ekologicznych. Dlatego receptura nie może zostać opatentowana, należy ją natomiast udostępnić do nieodpłatnego wykorzystania.

Opracowała: Katarzyna Wolanin

kontakt dla mediów
dr inż. Krzysztof Szwejk
Rzecznik prasowy SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
dr inż. Krzysztof Szwejk

rzecznik@sggw.edu.pl

tel: + 48 22 593 19 98

tel: +48 604 534 879

Anna Kiryjow-Radzka
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Anna Kiryjow-Radzka

anna_kiryjow@sggw.edu.pl

tel: + 48 22 593 19 97

Tłumaczka języka angielskiego, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Marta Hulak

marta_hulak@sggw.edu.pl

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Biuro Prasowe

rzecznik@sggw.edu.pl

tel: +48 22 593 19 98

tel: +48 604 534 879

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
dr inż. Krzysztof Szwejk
Rzecznik prasowy SGGW, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
dr inż. Krzysztof Szwejk

rzecznik@sggw.edu.pl

tel: + 48 22 593 19 98

tel: +48 604 534 879

Anna Kiryjow-Radzka
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Anna Kiryjow-Radzka

anna_kiryjow@sggw.edu.pl

tel: + 48 22 593 19 97

Tłumaczka języka angielskiego, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Marta Hulak

marta_hulak@sggw.edu.pl

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Biuro Prasowe

rzecznik@sggw.edu.pl

tel: +48 22 593 19 98

tel: +48 604 534 879

informacje o firmie