nowe produkty/usługi budownictwo/nieruchomości ekonomia/biznes/finanse

Grupa Pracuj popracuje z krakowskiego biurowca ASTRIS

31.07.2017 | Cushman & Wakefield

Do grupy najemców krakowskiego biurowca ASTRIS dołączy Grupa Pracuj sp. z o.o. jedna z najprężniej rozwijających się spółek technologicznych w Europie Środkowej. Inwestorem nowopowstałego biurowca jest spółka ASTRIS, a komercjalizację obiektu prowadzi Cushman & Wakefield.

Grupa Pracuj sp. z o.o. to właściciel portali Pracuj.pl, Rabota.ua, platformy emplo oraz systemu eRecruiter; a zarazem firma, która jest wiodącym dostawcą rozwiązań usprawniających procesy rekrutacji, utrzymania i rozwoju pracowników. Nowy najemca wprowadzi się do ASTRIS na początku grudnia 2017 r. i zajmie ponad 500 mkw. powierzchni.

- Doskonała lokalizacja gwarantująca dogodny dojazd, zarówno komunikacją miejską, jak i samochodem, oraz nowoczesne rozwiązania informatyczne – to główne powody, dla których zdecydowaliśmy się na usytuowanie naszego krakowskiego oddziału w biurowcu ASTRISmówi Agnieszka Kozioł, Starszy Specjalista ds. Zakupów i Administracji Grupy Pracuj. - Nie bez znaczenia jest także fakt, że ASTRIS to biurowiec klasy A ze wszystkimi atutami tego rodzaju powierzchni. Co więcej budynek podlega ocenie według standardu LEED, a sama przestrzeń jest jasna i umożliwia elastyczną aranżację przestrzeni oraz wygodne użytkowanie biura dodaje Agnieszka Kozioł.

ASTRIS to blisko 13 tys. mkw. nowoczesnej powierzchni biurowej, a także parking dla ok. 160 samochodów i ponad 70 miejsc postojowych dla rowerów. Inwestycja jest zaprojektowana z uwzględnieniem wymogów zrównoważonego budownictwa - obiekt podlega ocenie według standardu LEED, zakładany poziom certyfikacji Gold. W trakcie procesu certyfikacji oceniany jest zarówno odpowiedni dobór materiałów, rozwiązań technicznych, jak również odpowiednie praktyki i standardy budowlane stosowane podczas realizacji obiektów spełniających wymagania zrównoważonego budownictwa.

Generalnym wykonawcą biurowca ASTRIS była firma budowlana RE-BAU, a projekt architektoniczny powstał w pracowni Tomasza Zawiszy i Marka Treli, architektów z wieloletnim doświadczeniem. Realizację budowy kontrolowała międzynarodowa firma konsultingowo-projektowa TEBODIN POLAND z grupy BILFINGER. Obsługę prawną zapewniła Kancelaria CRIDO.

Wszystkie aspekty komercyjne i budowlane projektu Astris koordynował w imieniu inwestora Jarosław Betka, który wykorzystał swoje 20-letnie doświadczenie zawodowe zdobyte podczas pracy nad podobnymi projektami biurowymi w wiodących firmach deweloperskich.

ASTRIS W LICZBACH:

Całkowita powierzchnia biurowa: 12 739 mkw. GLA

Całkowita powierzchnia handlowa/usługowa: 198 mkw.

Całkowita powierzchnia magazynowa: 63 mkw.

Wysokość budynku: 33 m

Kondygnacje naziemne: 9

Kondygnacje podziemne: 2

Windy: 5 szybkobieżnych wind z systemem DSC

Miejsca parkingowe: 169

Miejsca dla rowerów w parkingu podziemnym: 80

O Cushman & Wakefield

Cushman & Wakefield jest wiodącą na świecie firmą świadczącą usługi na rynku nieruchomości komercyjnych. Wspiera klientów w podejmowaniu decyzji wpływających na sposób, w jaki ludzie pracują, robią zakupy i spędzają wolny czas. Dogłębna znajomość rynków lokalnych oraz globalna perspektywa naszych 45 tysięcy pracowników w ponad 70 krajach, a także wykorzystanie unikalnej platformy nowoczesnych rozwiązań, pozwalają najemcom i inwestorom na optymalizację wartości nieruchomości. Cushman & Wakefield należy do grupy największych firm doradczych na rynku nieruchomości komercyjnych na świecie. Jej przychody są szacowane na 6 mld USD. Do najważniejszych usług świadczonych przez firmę należą pośrednictwo w wynajmie powierzchni, kompleksowe zarządzanie nieruchomościami, obsługa transakcji na rynkach kapitałowych, zarządzanie obiektami (C&W Services), globalna obsługa najemców, zarządzanie inwestycjami i aktywami (DTZ Investors) oraz usługi w zakresie realizacji projektów i inwestycji deweloperskich, reprezentacji najemców, wyceny i doradztwa. W 2017 roku firma Cushman & Wakefield obchodzi stulecie swojej działalności – od 100 lat pomaga klientom w osiąganiu celów biznesowych. Więcej informacji na stronach www.cushwakecentennial.com i www.cushmanwakefield.com oraz na Twitterze: @CushWake.

O Cushman & Wakefield