wydarzenia zdrowie nauka/edukacja/szkolenia

Finał IV edycji programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii

Szkoła i przedszkole z województwa zachodniopomorskiego wygrały konkurs programu edukacyjnego Porcja Pozytywnej Energii.

Dobiegła końca IV edycja programu edukacyjnego PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII. Wzięło w niej udział ponad 40 000 dzieci z 773 szkół i 387 przedszkoli. Podczas trwania programu mieli okazję dowiedzieć się więcej na temat zdrowego odżywiania i tego jak może ono wpływać na funkcjonowanie naszego organizmu.

Jednym z elementów Porcji Pozytywnej Energii był konkurs, polegający na wykonaniu prac plastycznych przez dzieci i zorganizowaniu wystaw na terenie szkoły lub przedszkola. W tym roku temat przewodni to „Warzywa i owoce – spożywam codziennie”. Do konkursu zgłoszono 599 prac. W ich wykonanie zaangażowało się ponad 14 500 dzieci. Pierwsze  miejsce zajęły: Przedszkole Miejskie nr 1 im. Krasnala Hałabały w Łobzie oraz Szkoła Podstawowa nr 1 im. Kornela Makuszyńskiego w Wałczu.

Zwycięzcy otrzymają nagrody: najlepsze placówki – granty finansowe, nauczyciele – tablety, a uczniowie karty podarunkowe na zakup sprzętu sportowego.

Informacje o programie

PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII to program, organizowany od 2014 roku, skierowany do dzieci i nauczycieli szkół podstawowych, a tegoroczna edycja także do przedszkoli. Celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez propagowanie zdrowego stylu życia. Organizatorem programu jest firma Crispy Natural, produkująca smaczne, chrupiące chipsy z polskich jabłek, truskawek, pomidorów, marchwi, buraków czy topinamburu.

Patronat honorowy nad programem PORCJA POZYTYWNEJ ENERGII objął Rzecznik Praw Dziecka. Pozostali patroni to: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu UP w Poznaniu, Ośrodek Doskonalenia Nauczycieli w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię Przekreślony Kłos oraz czasopisma: Baby Junior, Życie Szkoły, Wychowanie w Przedszkolu, Wychowanie Fizyczne i Zdrowotne.

Partnerem akcji jest Foods by Ann - marka Anny Lewandowskiej, która jest producentem zdrowych batoników bez dodatku cukru, opartych wyłącznie na naturalnych składnikach.

Informacje o programie