wydarzenia sport

Energa świętuje urodziny Kazimierza Deyny razem z gwiazdami polskiego futbolu

17.05.2017 | Grupa ENERGA

Wielkie święto piłki nożnej czeka na mieszkańców Starogardu Gdańskiego i wszystkich, którzy odwiedzą miasto w niedzielę, 21 maja br. Wraz z Prezydentem Januszem Stankowiakiem i Lotosem zapraszamy wszystkich do Starogardu na urodzinową imprezę Pana Kazimierza. Jej największą atrakcją będzie mecz piłki nożnej pomiędzy wybitnymi polskimi piłkarzami, a dziennikarzami TVP. Natomiast dla fanów disco polo przygotowano koncert gwiazd, z Zenkiem Martyniukiem na czele.

Rok 2017 mija w Starogardzie Gdańskim, mieście urodzenia polskiego Kaki, pod hasłem „Rok Kazimierza Deyny”. Tak obchodzona jest 70. rocznica urodzin legendy polskiego futbolu. Wiąże się z tym wiele ciekawych imprez i wydarzeń, zarówno sportowych, jak i kulturalno-rozrywkowych. Ich celem jest przypomnienie sylwetki tego znakomitego piłkarza. Najważniejsza z nich, której jednym ze sponsorów jest Grupa Energa, odbędzie się w Starogardzie Gdańskim w najbliższą niedzielę – startujemy o godz. 15.30, kiedy przed Stadionem Miejskim im. Kazimierza Deyny nastąpi odsłonięcie pamiątkowej tablicy poświęconej jubilatowi.

Deyna Team vs. dziennikarze i gwiazdy TVP

Już o godz. 16.00 na stadionie zabrzmi gwizdek rozpoczynający towarzyski mecz piłki nożnej. Ekipa Deyna Team zmierzy się z drużyną pracowników i dziennikarzy TVP. W składzie zespołu Pana Kazimierza pojawią się członkowie Klubu Wybitnego Reprezentanta, czyli: Jacek Krzynówek (96 występów w reprezentacji Polski), Maciej Żurawski (72), Piotr Świerczewski (70) oraz Tomasz Kłos (69), a także inni byli reprezentanci: Radosław Michalski, Maciej Szczęsny, Grzegorz Lewandowski i jedyny starogardzianin w tym gronie - Marek Ługowski. Na murawę wbiegną też piłkarze występujący niegdyś na boiskach ekstraklasy (Bogusław Lizak, Zenon Małek) oraz wychowankowie Wierzycy, m.in. Jerzy Siora czy Arkadiusz Glaza. Z kolei w drużynie TVP zobaczymy m.in. Jana Tomaszewskiego (na bramce), Rafała Patyrę, Michała Czarneckiego, Jana Piaseckiego czy szefa TVP Sport - Marka Szkolnikowskiego.

Mecz poprowadzi uznany w Polsce, międzynarodowy arbiter Michał Listkiewicz, który sędziował w meczach na Mistrzostwach Europy, Igrzyskach Olimpijskich i Mistrzostwach Świata. Łącznie był arbitrem w 150. meczach międzynarodowych. Spotkanie na żywo będzie komentował najbardziej znany i rozpoznawany dziennikarz sportowy TVP – Dariusz Szpakowski. Wśród zaproszonych gości nie zabraknie także m.in. Orłów Górskiego - swój udział potwierdzili już Andrzej Strejlau i Grzegorz Lato.

Urodzinowe party przy Agro

Zaraz po meczu odbędzie się wielki koncert gwiazd muzyki disco polo. Na scenie wystąpią prawdziwi giganci gatunku – Zenek Martyniuk z zespołem Akcent, Power Play, Mig, Classic i Dwa plus Dwa. Koncert poprowadzi Maciej Smoliński, a relację z imprezy pokaże Polo TV!

Muzyczne disco party wystartuje o godz. 17.30 na placu przed Halą Miejską im. Gerarda Podolskiego przy ul. Hallera w Starogardzie Gdańskim. Publiczność przywita starogardzki zespół Dwa plus Dwa. Zaraz po nim na scenie pojawi się sam król gatunku – Zenek Martyniuk. Wystąpią również chłopaki z Power Play, zwariowana ekipa MIG oraz Classic. Koszt biletu to jedynie 1 zł! Każdy, kto wcześniej nie kupi biletu w biurze OSIR, będzie mógł go nabyć w kasie przed meczem lub w specjalnych punktach sprzedaży tuż przed koncertem.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

Biuro Prasowe Grupy Energa, Energa SA

tel: +48 58 778 83 29

Grupa Energa jest jedną z czterech największych grup energetycznych w Polsce, z wiodącą pozycją na polskim rynku pod względem udziału energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych w produkcji własnej. Podstawowa działalność Grupy obejmuje dystrybucję, wytwarzanie oraz obrót energią elektryczną. Dostarcza i sprzedaje prąd 2,9 mln klientów, zarówno gospodarstwom domowym, jak i przedsiębiorcom.

Grupa Energa jest trzecim największym zintegrowanym operatorem systemu dystrybucyjnego (OSD) w Polsce pod względem wolumenu dostarczanej energii. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości ponad 184 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

Biuro Prasowe Grupy Energa, Energa SA