wydarzenia ekonomia/biznes/finanse

O biznesie i gospodarce w wielu kontekstach Zakończył się IX Europejski Kongres Gospodarczy

Katowice, 15 maja 2017 r. – 132 sesje, 700 prelegentów, ponad 9 tys. uczestników, w tym 660 przedstawicieli mediów w Katowicach zakończyła się dziewiąta edycja Europejskiego Kongresu Gospodarczego (European Economic Congress – EEC). Wzięli w niej udział reprezentanci administracji unijnej, polskiego rządu, krajowego i europejskiego parlamentu, ministrowie
i wiceministrowie z Europy i świata oraz prezesi największych firm, eksperci
i liderzy opinii. Odbywające się równolegle w Spodku European Start-up Days odwiedziło ponad 2,5 tys. osób.

– Europejski Kongres Gospodarczy po raz kolejny przemówił mocnym głosem środowisk gospodarczych o tym, co zadecyduje o przyszłości Europy i Polski. Przez trzy dni w Katowicach spotkały się różne grupy zawodowe i różne opinie. Ta różnorodność spojrzenia na poruszane przez nas tematy stanowi ogromną wartość tego przedsięwzięcia, generuje pomysły i pozwala obserwować trendy, które będą oddziaływać na gospodarkę w najbliższym czasie. W tegorocznej edycji Kongresu wzięło udział ponad 9 tys. uczestników, w European Start-up Days – ponad 2,5 tys. Jeżeli zainteresowanie przedsiębiorców czy młodych ludzi tym wydarzeniem jest tak duże to znaczy, że tworzenie przestrzeni do dialogu
i nawiązywania relacji biznesowych ma sens – powiedział, podsumowując tegoroczną edycję wydarzenia, Wojciech Kuśpik, prezes Grupy PTWP, inicjator Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

Wśród gości IX Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach (10-12 maja 2017) znaleźli się m.in.: Maroš Šefčovič, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej ds. unii energetycznej; Krzysztof Szczerski, sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP; czterech ministrów RP: Witold Bańka, minister sportu i turystyki, Jarosław Gowin, wiceprezes Rady Ministrów, minister nauki i szkolnictwa wyższego, Mateusz Morawiecki, wicepremier RP, minister rozwoju, Krzysztof Tchórzewski, minister energetyki oraz wiceministrowie RP, ministrowie i wiceministrowie zagranicznych rządów, prezesi, wiceprezesi największych firm, przedsiębiorstw i instytucji z całego świata.

Uczestnikami inauguracji dziewiątej edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach byli m.in. Mikuláš Dzurinda, prezes Wilfried Martens Centre for European Studies, premier Słowacji
w latach 1998-2006; Jan Fischer, czeski polityk, premier Republiki Czeskiej w latach 2009-2010; Andrius Kubilius, litewski polityk, premier Litwy w latach 1999-2000 oraz 2008-2012; Konrad Szymański, sekretarz stanu ds. europejskich w Ministerstwie Spraw Zagranicznych RP; a także Jerzy Buzek, poseł do Parlamentu Europejskiego, przewodniczący Parlamentu Europejskiego w latach 2009-2012, prezes rady ministrów w latach 1997-2001 i przewodniczący Rady EEC. Osią dyskusji otwierającej cykl trzydniowych debat była przyszłość zmieniającej się Europy.

– Podczas trzech dni Kongresu padło wiele ważnych kwestii dotyczących przyszłego kształtu Europy. Myślę, że najważniejszy wniosek jest taki, żeby, w kontekście nieuchronnych zmian Unii Europejskiej, pielęgnować to, co na przestrzeni ostatnich lat było ogromnym impulsem rozwojowym, co daje nam poczucie bezpieczeństwa i stabilność – mówi Wojciech Kuśpik.

Gośćmi specjalnymi dziewiątej edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach byli także m.in.: Arvind Bali, CEO, Videocon, Indie; Jos Delbeke, dyrektor generalny ds. działań w dziedzinie klimatu Komisji Europejskiej; Christian Ehler, członek, Komisja Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE), Parlament Europejski; David Harmon, wiceprezes ds. globalnych public affairs, Huawei; Eugene Kandel, izraelski ekonomista, CEO, Start-Up Nation Central, profesor ekonomii i finansów, Hebrew University of Jerusalem; Jaromír Kohlíček, poseł do Parlamentu Europejskiego, wiceprzewodniczący Komisji Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE); Ivana Maletić, poseł do Parlamentu Europejskiego; Preston McAfee, główny ekonomista, Microsoft Corporation; Mirek Topolánek, członek zarządu Eustream, premier Republiki Czeskiej w latach 2006-2009 oraz Žygimantas Vaičiūnas, minister energetyki na Litwie.

W Europejski Kongres Gospodarczy w Katowicach zaangażowane były przedsiębiorstwa z Polski, Europy Centralnej i międzynarodowe korporacje, m.in: 3M, ArcelorMittal, Atende, BASF, Budimex, Canon, Deutsche Bank, Echo Investment, Enea, EY, Grupa PKP, HSBC, ING Bank, Huawei, Kapsch, KGHM Polska Miedź, KPMG, Microsoft, Orlen, PGE, PGNiG, PwC, Siemens, Veolia a także czołowe polskie firmy, które realizują dynamiczną ekspansję na rynki zagraniczne: Maspex, Polpharma, Synthos, TDJ
i URSUS.

Wśród tematów wiodących dziewiątej edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego  znalazły się m.in: nowy pomysł na Europę – przemiany polityczne w Unii; gospodarka po Brexicie oraz prawdopodobieństwo innych exitów; kryzys w postrzeganiu liberalnego kapitalizmu; hierarchia wartości w gospodarce w dobie nowych pokoleń pracowników; IV rewolucja przemysłowa – jak rozwijać przemysł z wykorzystaniem najnowszych technologii i w oparciu o digitalizację; inwestowanie w czasach niestabilności – ryzyko, bariery, odwaga, profity.

W agendzie Kongresu nie zabrakło również sesji poświęconych takim dziedzinom gospodarki i życia publicznego, jak: finanse, innowacje, technologie i człowiek, energetyka i surowce, górnictwo
i hutnictwo, zarządzanie, samorządność i polityka regionalna, infrastruktura, rynek zdrowia, transport i logistyka, budownictwo i nieruchomości oraz globalna współpraca gospodarcza.

Podczas IX Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach odbyły się: Forum Gospodarcze Polska-Indie, IV Forum Współpracy Gospodarczej Afryki i Europy Centralnej, panele poświęcone relacjom gospodarczym Chin i Europy Centralnej oraz Chin i Polski, a także spotkania gospodarcze Polska-Izrael i Polska-Kazachstan.

Wydarzeniem towarzyszącym IX edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego były już po raz drugi European Start-up Days – przestrzeń otwartego dialogu pomiędzy start-upami, inwestorami
a organizacjami wsparcia biznesu. Laureaci konkursu Start-up Challenge przedstawili swoje start-upy na scenie prezentacyjnej Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach oraz przed uczestnikami European Start-up Days w Hali Widowiskowo-Sportowej Spodek.

– Cieszy nas, że na Kongresie pojawia się coraz więcej młodego biznesu, nowego pokolenia, które krawaty zamieniło na t-shirty – to wyraźnie zauważalna zmiana. Miks tego dopiero startującego
i tego doświadczonego biznesu owocuje dobrą, twórczą energią i konkretnymi relacjami biznesowymi, z korzyścią dla obu stron – podsumowuje Wojciech Kuśpik.

Najlepsze w Polsce start-upy to: w kategorii Industry 4.0. Robotyka, automatyzacja, IT, nowe materiały – Sky Tronic; w obszarze Business & ICT. Zarządzanie, analityka i procesy decyzyjne, HR – ChallengeRocket; w zakresie Tradition & modernity. Przemysł, energia, telekomunikacja, logistykaGradis; w kategorii For human. Biotechnologia, medycyna, ekologia – Laparo; w kategorii Client & business. Handel, customer experience, fintechTosend; zwycięzcą w kategorii Lifestyle, przemysł czasu wolnego, inne okazał się DDOB.pl.

Swoją kontynuację miał także projekt  EEC – Liderzy Przyszłości (EEC – Leaders of Tomorrow), którego celem jest kreowanie i promowanie aktywnej postawy obywatelskiej oraz zwiększenie zaangażowania młodych osób w życiu publicznym. Studentom po raz kolejny zaoferowane zostały wykłady otwarte, możliwość udziału w charakterze prelegenta dyskusji lub słuchacza  oraz współpraca przy organizacji wydarzenia. W ramach wykładów dla studenci swoje wystąpienia przeprowadzili m.in.:
Arvind Bali, CEO, Videocon; Robert Gwiazdowski, przewodniczący rady Centrum im. Adama Smitha; Zbigniew Jakubas, właściciel Grupy Kapitałowej Multico; Andrius Kubilius, premier Litwy w latach 1999-2000 oraz 2008-2012; książę Michael von Liechtenstein, prezes zarządu, Geopolitical Information Service AG; Krzysztof Materna, współwłaściciel MM Communications; Wadim Tyszkiewicz, prezydent Nowej Soli.

Podczas gali towarzyszącej EEC nagrodzone zostały najlepsze praktyki oraz sukcesy inwestycyjne
w ramach szóstej edycji konkursu Top Inwestycje Komunalne. Była to edycja specjalna, koncentrująca się na projektach zrealizowanych w ramach partnerstwa publiczno–prywatnego (PPP). Nagrodzone gminy to: Warszawa, Kraków, Płock, Poznań, Wrocław, Sierpc, Katowice, Solec-Zdrój, Szydłowiec.

Wręczono także nagrody w konkursie Samorządowiec Roku 2016. PortalSamorządowy.pl wraz ze swoim wydawcą Grupą PTWP, organizatorem EEC, ogłosił trzy kategorie, w których czytelnicy mogli wybierać najlepszych samorządowców: najlepszy marszałek województwa, najlepszy prezydent/burmistrz miasta oraz najlepszy radny. Wyróżnienie odebrali: Elżbieta Radwan, burmistrz Wołomina; Adam Struzik, marszałek województwa mazowieckiego; Zbigniew Jurkowski, radny miasta Lublina.

Inwestorzy zagraniczni w Polsce i polskie firmy inwestujące za granicą zostały laureatami honorowych wyróżnień w ramach konkursu Inwestor bez granic. Pod uwagę wzięte zostały m.in. skala inwestycji, ich wpływ na potencjał polskiej gospodarki, innowacyjny charakter (transfer technologii i know-how), znaczenie inwestycji dla polskiego rynku pracy i dla budowania marki Polski w świecie.

Areną dyskusji, spotkań, prezentacji i wymiany opinii był gmach Międzynarodowego Centrum Kongresowego w Katowicach oraz bezpośrednio z nim połączona Hala Widowiskowo-Sportowa „Spodek”.

***

Europejski Kongres Gospodarczy (European Economic Congress – EEC) w Katowicach to trzydniowy cykl debat, spotkań i wydarzeń towarzyszących z udziałem ponad 8 tysięcy gości z Polski, Europy, świata. W blisko 100 sesjach bierze co roku udział kilkuset panelistów, a także komisarze unijni, premierzy i przedstawiciele rządów państw europejskich, prezesi największych firm, naukowcy i praktycy, decydenci, mający realny wpływ na życie gospodarcze i społeczne. W opiniotwórczym gronie, w formie otwartej debaty publicznej, prowadzone są rozmowy o kwestiach najistotniejszych dla rozwoju Europy.

Europejski Kongres Gospodarczy został uznany za forum jednej z najbardziej reprezentatywnych dyskusji
o przyszłości Europy. Tezy wystąpień najważniejszych uczestników są często cytowane i szeroko komentowane.

Organizatorem Europejskiego Kongresu Gospodarczego, od pierwszej edycji w 2009 roku, jest Grupa PTWP SA.

Więcej informacji o Europejskim Kongresie Gospodarczym www.eecpoland.eu

Więcej informacji o organizatorze – Grupa PTWP SA – www.ptwp.pl